10 dolog, amit biztosan nem tud az évszázad erotikus filmjéről

2018.04.15. 20:59

Aki azt hiszi, hogy már minden sztorit, botrányt és anekdotát ismer minden idők egyik leghíresebb erotikus thrilleréről, annak is tartogat meglepetéseket a rendező, a holland Paul Verhoeven életrajza (a szerző Rob van Scheers). A könyvből kiderül, hogy mi ihlette Sharon Stone (ahogy mondani szokták) villantását és karakterének szexuális szokásait, hogy min veszett össze a rendező Michael Douglasszel és Joe Eszterhasszal, miben tért el a forgatókönyv és a film, hogyan viszonyultak az alkotógárda tagjai a szexjelenetekhez és hogy mi lett a sorsa Sharon Stone bugyijának, miután a rendezőhöz került.

1. Holland villantás ihlette Sharon Stone leghíresebb jelenetét

Sharon Stone villantása: ez az Elemi ösztön legemlékezetesebb jelenete, bármennyire zseniális egyébként a film. Aligha meglepő, hogy Hollandiában kell keresni az inspiráló szikrát. 1958-ben Leidenben az akkor húszéves Verhoeven és szobatársa épp egy egyetemi buliban töltötték a szombat estét, amikor megakadt a szemük egy nőn, aki idősebb volt a diákoknál, egy újságíró barátnőjeként ismerték. A nő, amikor észrevette, hogy ők ketten figyelik, széles mosollyal az arcát keresztbe tette a lábát, és nem viselt bugyit. Odamentek hozzá, és Verhoeven haverja megkérdezte, hogy
tudsz róla, hogy belátni?Amire a válasz az volt, hogy
persze, azért csinálom.A nő ezzel lányos zavarba hozta a két fiút, éppúgy, ahogy Catherine Tramell a kihallgatóit.

Sharon Stone az Elemi ösztön-benForrás: Empire

2. Verhoeven ismert egy nőt, aki olyan volt az ágyban, mint Catherine Tramell

A rendező szerint filmje nem macsó férfifantázia:Egy női ismerősöm azt mondta nekem, hogy ő mindig kesztyűt húz a szexhez, különben túlságosan összekarmolná a pasit. Elmesélte, hogy amikor orgazmusa van, mindig feltámad benne a vágy, hogy megölje a férfit.

3. Joe Eszterhas forgatókönyve három millió dollárért

Két egykori üzleti partner licitált Joe Eszterhas forgatókönyvére: Mario Kassar és Andy Vajna. Kassar korábban kivásárolta Vajnát a Carolco nevű független gyártócégből, amit 1976-ben ketten alapítottak, ezután Vajna saját vállalatot alapított, a szintén hihetetlenül sikeres Cinergi-t. Kassar ígért több pénzt a forgatókönyvért, de szó szerint nagy árat fizetett, egészen pontosan hárommillió dollárt Joe Eszterhasnak, ami akkoriban rekordösszeg volt egy szkriptért, és nagyjából ezután kezdtek jól keresni Hollywoodban a forgatókönyvírók.

4. Verhoeven explicit leszbikus szexet szeretett volna, Eszterhas nemet mondott

Azt már Eszterhas is elmesélte, hogy egy ponton elhagyta a projektet, mert Verhoeven meg akarta változtatni a forgatókönyvet, amibe ő nem ment bele. Verhoeven bevont egy másik írót, de végül belátta, hogy Eszterhas változata volt a jó. Verhoeven szerint azon vitatkoztak össze, hogy ő szeretett volna egy szép hosszú leszbikus szexjelenetet a filmbe Sharon Stone és a Roxyt játszó Leilani Sarelle között. Eszterhas ezt szenzációhajhászatnak nevezte, Verhoeven pedig idővel rájött, hogy valóban öncélú lenne egy ilyen jelenet, és elvonná a fókuszt a főhősről, Nick Curranról (Michael Douglas).

5. Megjelenik a meleglobbi

A film forgatókönyve eljutott olyan csoportokhoz, akik a melegek jogaiért kampányoltak, így aztán tüntetések és szabotázsakciók kísérték a San Franciscó-i forgatást, Verhoeven halálos fenyegetéseket kapott. Leültek tárgyalni az aktivistákkal, akik követelték, hogy a főhős Michael Douglas helyett legyen egy leszbikus nyomozónő, Catherine és Roxy pedig ne csak férfiakat öljenek. Eszterhas egy olyan mondatot is beletett volna Michael Douglas szájába, hogy a város legjobb emberei közül sokan melegek.Ironikus módon ezúttal Verhoeven volt az, aki azt bizonygatta Eszterhasnak, hogy a forgatókönyve úgy jó, ahogy van. Ismét összevesztek, ám a film bemutatója után Eszterhas éppúgy beismerte, hogy a másiknak volt igaza, mint korábban a rendező, a kész filmmel ugyanis már nem volt problémája a politikai korrektség szószólóinak.

 Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Előző
  • 1
  • 2
Következő