12 katona: Főszerepben a pirotechnika

Select HS_10332_S.jpg
HS_10332_S.jpg
Vágólapra másolva!
Nicolai Fuglsig 12 katona című filmjén sajnos érződik a korábban fotósként dolgozó rendező rutintalansága. Az érzékeny témát nem tudja megtölteni drámával, jobbára olyan mintha néhány frissen végzett pirotechnikus vizsgafilmje lenne.
Vágólapra másolva!

A 12 katona című film a szeptember 11-i terrortámadás utáni első válaszcsapásról szól, melyet tucatnyi bátor katona hajtott végre Afganisztánban.

Ha azt gondolja, hogy a 12 katona egy pátoszos, valódi patrióta film, jó irányban tapogatózik, mégis nagyot téved. Még csak pátoszosra sem sikerült.

A háborút teljesen langyosan, minden drámától félve mutatja be, az igazi csúcspontokat szemérmesen elkerülve egyáltalán nem egy objektív filmet kapunk, hanem egy túlzottan óvatost – így a film minden létjogosultságát elveszíti. Nem ábrázol, nem szórakoztat, nem nyűgöz le.

A történetnek semmi tétje nincs. Az amerikai katonák küldetésében nem érzünk semmi hősieset, vagy szükségeset – még a felütéssel, a terrortámadásokkal sem tudja a film ezt az üzenetet átadni. Ami nem lenne nagy baj, ha helyette a katonákat végre úgy tudná ábrázolni, mint ahogy a való életben működhetnek. Azaz kemény, nem érzelgős, fizetett embereknek, akik megcsinálják a munkájukat, mert ez a feladat, de sajnos a 12 katona nem ezt az irányt választja, hanem próbálja adagolgatni az érzelmi motivációt. Ezt viszont rosszul csinálja.

Chris Hemsworth Forrás: Intercom

Nem lehet nem észre venni, hogy a szereplők menetelése, olyan mintha egy útvesztőben kóborolnának. A megállóknak nincs valódi dramaturgiai oka. Túl feltűnő, hogy pár percenként írnak ki új helyszínt, jelezvén, mennyit haladtak előre. Amit teljesen lehetetlenség követni, mivel fogalmunk sincs ezekről a helyszínekről, a film meg még csak abban sem segít hogy bármiféle fejlődést, fokozást mutatna. Egy-egy helyszínen csak pár semmitmondó párbeszéd hangzik el, aminek se füle se farka. A küldetés ennek eredményeként teljesen zavaros és követhetetlen - a kiábrándító logikátlanságokról nem is beszélve.

A 12 katona azzal próbálja hibáit leplezni, hogy poénokkal oldja fel a párbeszédet. Minden bizonnyal a katonák lazaságát próbálja ezzel átadni. A vicces beszólásokkal viszont az a legnagyobb baj, hogy nem viccesek.

Chris Hemsworth, túl bájos a kapitány szerepére, az egyetlen valamirevaló erős "gyilkos szemekkel rendelkező" Michael Shannont viszont elfelejti a film igazán alkalmazni.

Nem tud mit kezdeni úgy általában sem a tizenkét szereplővel,

rögtön a megérkezésük után el is hagy hat szereplőt, akik később sem érkeznek vissza igazán a sztoriba, még ha a helyszínre is kerülnek.

A film egyetlen szilárd alapokon álló pillérei az akciójelenetek, amelyek többnyire légi bombázások. A szereplők, mivel tisztes távolságban helyezkednek el, még csak veszélybe se kerülnek. Így kapunk pár robbantós szekvenciát.

A 12 katona olyan, mint a pirotechnikusok vizsgafilmje. „Srácok ide jártatok négy évig, van 35 millió dollárunk, el kéne durrogtatni."