A közép-európai groteszk mestere

Vágólapra másolva!
Ősszel még azt ígérte, hogy február végén itt lesz a Cseh és Szlovák Filmkarneválon, hogy magyar rajongói személyesen köszönthessék 80. születésnapján. Sajnos egészségi állapota nem tette lehetővé a látogatást. Pedig Menzel úgy jön Magyarországra, mintha hazajönne. Akárhogy alakult a sorsa, nem hagyta el Közép-Európát, pedig megtehette volna, de ő innen nézve érti a világot. Cseh történeteket tudott úgy elmondani cseh munkatársakkal, hogy az egész világon kíváncsiak rá.
Vágólapra másolva!

Jiri Menzel 1962-ben szerzett filmrendezői diplomát Prágában. Előtte és utána sokat asszisztenskedett, tévés munkái voltak. Sikeresen beilleszkedett a korszakra jellemző rendszerbe: minden rendező egy-egy állami stúdió alkalmazottja volt, ez adott keretet a munkájának. Menzel még a rendszerváltás után sem vetette bele magát a nemzetközi koprodukciók dzsungelébe, számára ez a világ mindig idegen volt. Szereposztásban, témaválasztásban, pláne stílusban nem akart vagy inkább nem tudott kompromisszumokat kötni. Mégsem volt soha munka nélkül, mert sikeres színházi rendező és a színészi életműve sem jelentéktelen.

Forrás: AFP

Az 1914-es születésű Bohumil Hrabal már ötven felé járt, mikor kezdte befogadni az irodalmi élet. Publikálási lehetőségekhez jutott és meg is tudott élni az írásból, nem kellett forgalmistaként, biztosítási ügynökként vagy éppen kohómunkásként dolgoznia. Bár ha nincsenek ezek a bőséges élettapasztalatai, akkor nem születhet meg például a biztosítási ügynökökről szóló Bambini di Praga vagy 1965-ben az egy kis vidéki vasútállomáson játszódó remekmű, a Szigorúan ellenőrzött vonatok. A stúdió vezetősége úgy gondolta, hogy fiatal rendezőjének elég tapasztalata van már ahhoz, hogy filmre vigye a „fiatal" író új regényét.

Pályakezdésnek szánták, Oscar-díj lett belőle.

Lendületben volt a francia, a lengyel és a cseh újhullám, Jiri Menzel ott volt a kellős közepében. Ráadásul még huszonévesen nemzetközi hírnevet szerzett. Csak arra nem számított senki, hogy 1968-ban mi jön majd. A tankok jöttek. Utána évekre gyanús lett mindenki, aki újat akart. A pár sikeres cseh filmen már túl lévő Milos Forman úgy gondolta, hogy inkább híres amerikai rendező lesz. Jiri Menzel ezt meg sem próbálta. Kivárta, míg újra filmeket készíthet mély szeretettel és humanizmussal ábrázolva a közép-európai kisemberek világát. Azt a világot, ahol nem lehet hősnek lenni. Ezért nem eposzok születnek róla, hanem groteszk mesék.

Jiri Menzel és Bohumil Hrabal a Szigorúan ellenőrzött vonatok bemutatója idején Forrás: MTI

Jiri Menzel sokszor elmondta interjúkban, hogy ő alkalmatlan a producerkedésre, ezért nem került bele a nemzetközi filmes világba. Sőt, nem ért az úgynevezett szerzői filmhez sem, neki az kell, hogy valaki „megkínálja" egy irodalmi alapanyaggal.

Nagy találkozás, ami Hrabal és Menzel között létrejött,

de bölcsen ebből sem csináltak futószalagszerű működést. Szinte csak egy-egy évtizedre jutott egy közös alkotásuk: Szigorúan ellenőrzött vonatok, Sörgyári capriccio, Hóvirágünnep, Őfelsége pincére voltam. Mondjuk ebben nemcsak az önmérséklet, de a cenzúra is jelentős szerepet játszott, bizonyos filmek el sem készülhettek, a Pacsirták cérnaszálon pedig hosszú évekre dobozban maradt.

Furcsa páros: Jiri Menzel és Jackie Chan 2013-ban együtt jelentik be, hogy ki nyerte a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál fődíját Forrás: AFP/Imaginechina/Weng Lei

Jiri Menzel még egyszer jutott az Oscar-díj közelébe, Az én kis falum-at jelölték. Igazi pre-visegrádi együttműködés a nyolcvanas évekből. Főszerepben egy kiváló magyar (Bán János), egy kiváló szlovák (Marian Labuda) és egy kiváló cseh (Rudolf Hrusinsky) színész.

Ez a kis falu a maga kisembereivel bárhol lehetne Közép-Európában, mindannyian magunkra ismerünk.

De lehetne bárhol a világon, ezt mutatják a film nemzetközi díjai. Hrabal mellett Jiri Menzel másik fontos alkotótársa Zdenek Sverak. Az általuk megteremtett figurák rendkívül szórakoztató történet hétköznapi helyzeteiben szembesülnek az örök emberi kérdésekkel. Attól sem kopott meg Az én kis falum, hogy az 1985-ös filmben még mindenki a helyi téeszben dolgozik. Az örök emberi tudás része marad, hogy a pincelépcsőnek pontosan hányadik fokán kell tárolni a sört, hogy ideális legyen a hőmérséklete.

Furcsa páros: Bán János és Marian Labuda (Az én kis falum) Forrás: MTI

Rudolf Hrusinsky fontos színésze volt Jiri Menzelnek, 1968-tól 1991-ig szerepelt a filmjeiben. Sőt sokszor játszottak együtt más rendezők filmjeiben.

Furcsa dolog Menzel színészi karrierje.

Eleinte csak éppen megjelent egy villanásra a saját filmjeiben (más rendezők is szokták így „szignálni" a művüket), aztán mások filmjeiben kapott egyre jelentősebb szerepeket. Nem széles a színészi palettája, de az esendő kisember ábrázolásában nagyon jó. Igazi fehér bohóc: kinevetjük ugyan, de közben együttérzést is kelt a szomorúságával. Személyes barátságoknak köszönhetően került bele magyar rendezők filmjeibe is: 1979 és 2007 között kilenc magyar filmben játszott. Pályája során pedig már több mint háromszor annyi filmben tűnt fel (többnyire kisebb szerepben) színészként, mint amennyit rendezett.

Homlokcsók Törőcsik Marinak Forrás: MTI

Még érdekesebb, ahogy Jiri Menzel sikeres színházi rendező is lett minden különösebb igyekezete ellenére. Mindig is filmes akart lenni, filmezést tanult, semmi mást. Aztán azon kapta magát, hogy egyre többet dolgozik színházban, amíg két film között a lehetőségre vár. Ráadásul egyik-másik rendezése igen hosszú szériát is megért. Budapesten is rendezett a Katona József Színházban, az Új Színházban, a József Attila Színházban, sőt az Operaházban is. A Szeszélyes nyár, a Magány az erdőszélen, a Mesés férfiak kurblival, a Vége régi időknek és még annyi kiváló film alkotója operarendezőnek is bevált.