Kiderültek az Oscar-történelem hírhedt meztelenkedésének részletei

Film Five Most, LOS ANGELES, USA FILM FIVE MOST LOS ANGELES USA ACTOR DAVID NIVEN PRESENTS AN AWARD AS STREAKER ROBERT OPE CROSSES STAGE DURING 1974 ACADEMY AWARDS SHOW 45643950
David Niven színész és Robert Opel Los Angelesben, 1974-ben az Oscar-gálán.
Vágólapra másolva!
Az 1974-es Oscar-gálán Robert Opel meztelenül felrohant a színpadra, az esetről híres fotó is készült. Azóta kiderült, hogy a polgárpukkasztásnak politikai indítéka volt, Robert Opel ugyanis melegjogi aktivista volt, aki társadalomkritikát akart gyakorolni a meztelenkedéssel.
Vágólapra másolva!

Filmbe illő történetként számol be az esetről az Entertainment Weekly: Robert Opel egy San Franciscó-i melegjogi aktivista volt, aki meztelenkedésével

- mondta unokaöccse, Robert Oppel, akit ugyanúgy hívnak, kivéve, hogy nagybátyja elhagyott egy p betűt a nevéből, hogy ne hozzon szégyent a családjára.

Opel előszeretettel meztelenkedett nyilvánosan, olyankor Mr. Penisnek hívta magát.

1978-ban művészeti galériát nyitott San Franciscóban, ahol homoerotikus munkákat állított ki.

David Niven színész és Robert Opel Los Angelesben, 1974-ben az Oscar-gálán. Forrás: Anonymous/AP/REX/Shutterstock

Az aktivista élete tragikus módon ért véget. 1978 novemberében Dan White meggyilkolta San Francisco polgármesterét, George Mosconét és a híres meleg politikust, Harvey Milket, majd a megszokottnál egyhébb börtönbüntetést kapott. Opel úgy tiltakozott, hogy bőrcuccban, magát "Meleg Igazságnak" keresztelve nyilvánosan eljátszotta Dan White kivégzését egy társával.

Napokkal később betörtek a galériájába, pénzt és drogokat követeltek, majd lelőtték.

Unokaöccse, Robert Oppel szerint nagybátyja életútja filmet érdemel, már írt is egy forgatókönyvet, és a dokumentumfilm is elkészült Uncle Bob (Bob bácsi) címmel. Harvey Milk életéről már készült film, a Milk, főszerepben Sean Penn-nel és Josh Brolinnal.