Chris Hemsworth lovas kommandósként száll szembe az al-Kaidával

Select HS_10332_S.jpg
HS_10332_S.jpg
Vágólapra másolva!
A 12 katona története van olyan hihetetlen, mint egy szuperhősfilmé, csak éppen igaz. A 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően az amerikai hadvezetés egy 12 fős elit kommandós egységet dobott át Afganisztánba, hogy ostromolják meg Mazár-e Sarifot, és vágják el az al-Kaida utánpótlási útját. Az Afganisztánban játszódó akciófilm főszerepét, az egységet vezető tisztet a Thor-ként ismert Chris Hemsworth alakítja. A forgatási körülményekről nem csak ő, hanem a filmben szaktanácsadóként közreműködő, a bevetésen résztvevő katonák is beszélnek abban a featurette-ben, amit először az Origo Film-en lehet megnézni.
Vágólapra másolva!

Nicolai Fuglsig filmjében megelevenedik a történelem egyik eddig szinte ismeretlen eseménye. Néhány évvel ezelőtt oldották fel a film alapjául szolgáló különleges bevetésről szóló titkosított dokumentum részleteit. Kiderült, hogy a World Trade Center tornyai ellen elkövetett merényletre már a tragédia másnapján reagált az Egyesült Államok hadserege: tucatnyi elit kommandóst dobtak át Afganisztánba, azzal a feladattal, hogy az Északi Szövetség erőinek segítségével felvegyék a harcot a merényletért felelőssé tett tálibokkal Mazár-e Sarif városában, és elvágják az Al-Káida utánpótlási útvonalát.

Mint kiderült, a kommandósoknak egészen új, számukra addig ismeretlen harcmodorhoz kellett hozzászokniuk: el kellett sajátítaniuk az afgán lovas harcot.

A 12 katoná-ban Chris Hemsworth mellett olyan sztárok játszanak, mint Michael Shannon, Michael Peña, Taylor Sheridan és William Fichtner. A film forgatókönyvét Doug Stanton bestsellere alapján az Oscar-díjas Ted Tally (A bárányok hallgatnak) és Peter Craig (Tolvajok városa) írták.

A film március 8-án érkezik a magyar mozikba.