Elkezdődött a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Kutyák az Isle of Dogs című filmben
Kutyák az Isle of Dogs című filmben
Vágólapra másolva!
Wes Anderson Isle of Dogs (Kutyák szigete) című animációs filmjének világpremierjével elkezdődött csütörtök este a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja.
Vágólapra másolva!

A német főváros központjában, a Potsdamer Platz mellett álló Berlinale-palotában (Berlinale Palast) megtartott gálán részt vett a jövőbeli Japán kitalált helyszínein játszódó alkotás szereplőinek hangot adó világhírű művészek közül Bill Murray, Tilda Swinton, Jeff Goldblum, Bryan Cranston és Liev Schreiber, és a több mint 1600 meghívott vendég között ott volt mások mellett Helen Mirren, Mario Adorf, Wim Wenders és a Cumhuriyet török ellenzéki lap berlini emigrációban élő főszerkesztője, Can Dündar.

A Berlinale most először kezdődött animációs filmmel, és a 2014-es Grand Budapest Hotel után négy éven belül másodszor kezdődött egy Wes Anderson-alkotással. Az amerikai rendező negyedszer szerepel a fesztiválon, a Grand Budapest Hotellel elnyerte a zsűri nagydíját.

Új filmje 18 további alkotással indul az Arany Medvéért és a különböző alkotói kategóriákban odaítélt Ezüst Medvékért.

Ha nem is a filmekben, hanem inkább a vetítések közötti beszélgetéseken és a fesztivál köré szervezett nyilvános vitákon, mégis fontos téma az idei Berlinalén a filmszakmát megrázó szexuális zaklatási botrányok sora. Ezekkel kapcsolatban Monika Grütters, a német szövetségi kormány kulturális államminisztere a fesztivált megnyitó beszédében kultúraváltást sürgetett, és hangsúlyozta, hogy túl sokáig tartott a hallgatás és a félelem a filmes világban.


A Berlinale szervezői igyekeznek felkarolni a nemi erőszakkal és zaklatással vádolt amerikai producer, Harvey Weinstein körül tavaly kirobbant botrány nyomán indult #MeToo mozgalom ügyét, így például most először ingyenes és anonim tanácsadó szolgálatot üzemeltetnek mindazoknak, akiket diszkrimináció vagy zaklatás ér, vagy szexuális bűncselekmény áldozataivá, esetleg tanújává válnak a február 25-ig tartó fesztiválon.

A 11 nap alatt 78 országból 385 filmet mutatnak be és 949 vetítést tartanak. A díjakat hagyományosan az utolsó előtti napon adják át, ezúttal február 24-én, az utolsó nap pedig csak a közönségé, akkor még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait.

Magyar szempontból a mostani hétvége a legfontosabb nap: szombaton mutatják be Bucsi Réka Solar Walk című animációs filmjét a rövidfilmes szekcióban, vasárnap pedig Bogdán Árpád Genezis című munkáját a szerzői filmeket és innovatív zsánerfilmeket felvonultató Panorama szekcióban.

Ugyancsak szombaton mutatkozik be Tenki Réka, a budapesti Örkény Színház társulatának tagja a fesztivál Shooting Stars című programjában. A legígéretesebb európai színésztehetségeket felvonultató rendezvénysorozaton korábban olyan, időközben világszerte ismertté vált művészek szerepeltek, mint Daniel Craig, Alicia Vikander és Daniel Brühl.

Magyar vonatkozású munka a Das schweigende Klassenzimmer (Az elnémult osztály) című német játékfilm is, amelyet a különleges filmeket bemutató Berlinale Special szekció programjába válogattak be.

Lars Kraume rendező egy megtörtént eseményt dolgozott fel, a Storkow nevű keletnémet kisváros gimnáziumában 1956. október 29-én szervezett szolidaritási akciót, amellyel a tanulók a magyar forradalmárok mellett álltak ki ötperces néma tiszteletadással.

Kutyák az Isle of Dogs című filmben Forrás: Fox Searchlight Pictures

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A szervezők félmillió látogatóra számítanak. A szemlét számos program kíséri, ezek közül hagyományosan az Európai Filmvásár a legjelentősebb, amelyen az idén is részt vesz a Magyar Nemzeti Filmalap.