Élesedik az Oscar-verseny: a szavazók a hétvégén nézik meg a Testről és lélekrőlt

Több fontos díjat elhozott már a Testről és lélekről, most az Oscarért szoríthatunk (Borbély Alexandra)
Vágólapra másolva!
A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért versenyző kilenc alkotást – köztük A Testről és lélekről-t – a hétvégén nézik meg az Amerikai Filmakadémia szavazótagjai. A kaliforniai Palm Springs nemzetközi filmfesztiválján óriási érdeklődés övezte az érintett alkotók, köztük Enyedi Ildikó részvételével rendezett pódiumbeszélgetést a napokban.
Vágólapra másolva!

Alig két hét múlva, január 23-án kiderül, hogy ismét izgulhatunk-e magyar jelöltért a filmes világ legnagyobb presztízsű megmérettetésén, az Oscar-díjak átadóján. Enyedi Ildikó rangos kitüntetésekkel, méltatott, fanyar humorú szerelmesfilmjét decemberben 92 ország hivatalos nevezése közül választotta be az Amerikai Filmakadémia a kilenc film közé (shortlist), melyek továbbra is versenyezhetnek a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért.

Több fontos díjat elhozott már a Testről és lélekről, most az Oscarért szoríthatunk (Borbély Alexandra) Forrás: Mozinet

Péntektől vasárnapig New Yorkban, Londonban, Los Angelesben és San Franciscóban is vetítik az idegen nyelvű filmeket az Akadémia szavazásra jogos tagjainak, és fontos szabály, hogy csak akkor szavazhatnak, ha mind a kilenc filmet megnézték.

A kaliforniai Palm Springs nagyszabású filmfesztiválja évről-évre felvonultatja az Oscar- verseny jelentős résztvevőit. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában versenyző rendezők részvételével teltházas pódiumbeszélgetést tartottak, melyet Peter Debruge a tekintélyes Variety magazin kritikusa vezetett.

A jeles eseményről szóló tudósításában a Desert Sun újságírója felhívta a figyelmet egy „erőteljes állításra", arra hogy a kilenc versenyző között csak egy nő van: Enyedi Ildikó – utalva ezzel a Hollywoodot hevesen foglalkoztató női egyenjogúság kérdéskörére is.

A 18 év után új mozifilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása tavaly elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is. Majd – első magyar filmként és első nőként – Enyedi Ildikó kapta a sydneyi filmfesztivál fődíját. Herbai Mátét, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki a fődíjjal. Az Európai Filmakadémia tagjai a Testről és lélekről főszerepében nyújtott lenyűgöző alakításáért Borbély Alexandrát díjazták a legjobb színésznőt illető elismeréssel.

A Filmalap támogatással készült Testről és lélekről-t a filmforgalmazók már 91 országra vásárolták meg, az amerikai forgalmazási jogokra a Netflix csapott le, és február 2-án tűzi majd műsorra.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában 1956 óta ad át díjat az amerikai filmakadémia.

Két évvel ezelőtt Nemes Jeles László Saul fia című holokausztfilmje kapta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-szobrát.

A magyar film számára 2017 rendkívül sikeres év volt. A fesztiválsikerek - köztük a Testről és lélekről berlini fődíja - mellett a látogatottság tekintetében is.

Tavaly összesen 1 millió 300 ezer néző váltott jegyet magyar filmre a hazai mozikban, ami óriási siker. A Testről és lélekrőlt a premier után 45 héttel még 20 magyar mozi vetíti.