Vágólapra másolva!
Meghalt az egyik legnagyobb hatású japán forgatókönyvíró: Hasimoto Sinobu. A 100 éves korában, július 19-én elhunyt Hasimoto sokáig dolgozott együtt a legendás Kuroszava Akirával, olyan filmek forgatókönyveit írta, mint a Kuroszava nemzetközi hírnevét megalapozó A vihar kapujában és A hét szamuráj. 
Vágólapra másolva!

Hasimoto Sinobu 1918. április 18-án született, első forgatókönyve rögtön az Akutagava Rjúnoszuke két írásának feldolgozásából született, Velencében Arany Oroszlán-díjjal kitüntetett, forgatókönyvéért Kék Szalag-díjat kiérdemlő, Oscar-jelölt A vihar kapujában volt. Az eseményeket (egy szamuráj halálának és felesége megerőszakolásának esetét) több nézőpontból elmesélő, a szereplők igazsághoz való viszonyát ábrázoló film (ami rekordmennyiségű, 420 vágással készült) hozta meg a világhírt a rendező és társ-forgatókönyvíró, Kuroszava Akira számára, és keltette fel a nyugati közönség érdeklődését a japán film iránt.

Hasimoto következő forgatókönyvei is Kuroszavának készültek: a modern Japánt egy halálos beteg középkorú férfi sorsán keresztül bemutató Élni (1952), és a John Ford westernhőseit a 16. századi Japánba helyező A hét szamuráj (1954), ami egész filmes generációk ihlető forrásául szolgált, és aminek remake-jét John Sturges készítette el A hét mesterlövész (1960) címmel. Hasimoto tagja volt a Macbeth-et Japánba átültető Véres trón (1957) és a Star Wars egyik közvetlen ihletforrásának tartott Rejtett erőd (1958) című Kuroszava-filmek forgatókönyvírói csapatának is.

Hasimoto több mint 70 forgatókönyvet írt, dolgozott Kobajasi Maszakival (Harakiri, Szamurájlázadás), és ő írta A homokvár című (1974) misztikus krimi forgatókönyvét is.