Vágólapra másolva!
Cate Blanchett kétszeres Oscar-díjas ausztrál színésznő lesz a májusi Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke. A rangos filmfesztivál hosszú múltja alatt eddig 11 alkalommal töltötte be nő a tisztséget.
Vágólapra másolva!

Cate Blanchett személyében politikailag aktív nő vezeti a május 8. és 19. között megrendezésre kerülő 71. Cannes-i Filmfesztivált. A legutóbb a Blue Jasmine-ért Oscarral kitüntetett színésznő nem habozott állást foglalni a Weinstein-botrány kirobbanásakor, sőt, egyike volt annak a 300 hollywoodi nőnek, aki elindította a szexuális zaklatásokkal leszámolni igyekvő Time's Up nőjogi kezdeményezést.

Blanchett a harmadik női elnök Cannes utóbbi tízéves történetében, és a tizenkettedik nő, aki a zsűrit vezeti Cannes hét évtizedes történetében.

Pontosabban csak a tizenegyedik, a tavaly elhunyt Jeanne Moreau ugyanis kétszer is, 1975-ben és 1995-ben is betöltötte a megtisztelő pozíciót. Rajta kívül a kétszeres Oscar-díjas Olivia de Havilland (1965), Sophia Loren (1996), Michele Morgan (1971), Ingrid Bergman (1973) színésznők, Francoise Sagan írónő (1979), Isabelle Adjani (1997) és Liv Ullmann (2001), Isabelle Huppert (2009) színésznők, valamint Jane Campion rendezőnő (2014) elnökölt a rangos fesztiválon.

Jane Campion ráadásul az egyetlen rendezőnő, aki (eddig) elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát (A zongoralecke című 1993-as filmjével). De a tiszteletbeli Arany Pálmások között is csak egyetlen rendezőnő szerepel: Agnès Varda.


Tavaly a spanyol Pedro Almodovar vezette a zsűrit, amely A négyzet című filmet hozta ki győztesnek.

A kétszeres Oscar-díjas, háromszoros Golden Globe- és BAFTA-díjas színésznő Cannes-ban még nem kapott díjat, de nem távozott üres kézzel rangos európai filmfesztiválról: 2007-ben Velencében elnyerte a legjobb színésznő díját az I'm Not There című Bob Dylan életrajzi filmért.