Zaklatási botrány miatt el akarják tüntetni Matt Damont

Premiere of "Suburbicon" - Arrivals film Vertical
Actor Matt Damon arrives for the Premiere of Paramount Pictures "Suburbicon" at the Regency Village Theatre in Westwood, California, on October 22, 2017. / AFP PHOTO / Mark RALSTON
Vágólapra másolva!
Matt Damon jó kapcsolatban volt Harvey Weinstein producerrel. Állítólag ő és Russell Crowe még 2004-ben megakadályozták, hogy a New York Times-ban megjelenjen egy tényfeltáró cikk a Weinstein által elkövetett szexuális zaklatásokról. Ezt Matt Damon tagadja, most mégis internetes petícióban követelik, hogy távolítsák el az Ocean's 8 című filmből.
Vágólapra másolva!

George Clooney főszereplő és Steven Soderbergh rendező úgy gondolták, hogy producerként lehúznak még egy bőrt az Ocean's franchise-ról. Annyit csavartak a dolgon, hogy ezúttal nyolc nő veselkedik neki egy zseniális rablásnak. A szereposztás igen biztató, például Cate Blanchett, Sandra Bullock, Anne Hathaway és Helena Bonham Carter neve szerepel benne. Ezen kívül ott van még Matt Damon neve is. Ez ellen kezdtek most kampányba az interneten, pedig a film már az utómunkák fázisában van.

Matt Damon Forrás: AFP/Mark Ralston

Bob Weinstein is közötte volt azoknak, akik 1997-ben két fiatal színésznek lehetővé tették, hogy a főszereplésükkel megvalósuljon az általuk írt forgatókönyv. A Good Will Huntingért Matt Damon és Ben Affleck megkapta a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díját.

Állítólag a New York Times már 2004-ben leleplező cikket készült megjelentetni Bob Weinstein szexuális zaklatási ügyeiről, de ezt Matt Damon és Russell Crowe megakadályozták.

Hogy milyen eszközük volt erre, arról nem szólnak a pletykák. Matt Damon egyértelműen cáfolta, hogy ilyesmi történt volna.

De így is majdnem olyan gyanússá vált sokak szemében, mint maguk a filmes szakma tényleges szexuális ragadozói.

Tovább rontotta a helyzetét azzal, hogy egy tévéműsorban a következőket mondta: „Azért van különbség aközött, ha valaki megpaskolja a másik fenekét és a nemi erőszaktevők meg a gyerekeket szexuálisan zaklatók között, nem? Mindkét viselkedéssel szemben fel kell lépnünk, és nem kérdés, hogy mindkettőt meg kell szüntetnünk, de összemosni azért nem kéne a két dolgot, nem?"

A film plakátja már készen van Forrás: AFP

Ennyi már elég is volt, hogy internetes petíció jelenjen meg arról, hogy Matt Damonnak nincsen helye éppen abban a filmben, ahol erős, kemény, önálló nők bankot rabolnak: már ebben is egyenrangúak a férfiakkal. Az AFP tudósítása szerint a petíciót már több mint tizennyolcezren írták alá. Azt követelik, hogy Matt Damon kerüljön ki a már leforgatott filmből és a producerek valaki mással helyettesítsék.

Nem ez lenne az első eset, hogy a zaklatások miatti botrányhullám miatt egy színészt „lecserélnek" egy filmben.

Ridley Scott attól tartva, hogy bojkottálni fogják A világ összes pénze című filmjét a benne szereplő Kevin Spacey miatt, akiről kiderült, hogy visszaeső szexuális zaklató és azóta bevonult egy speciális klinikára, újra forgatta a jeleneteit Christopher Plummerrel, pedig a film már készen volt. Lehetséges, hogy most George Clooney-nak és Steven Soderbergh-nek is mérlegelnie kell, hogy Matt Damon nélkül küldjék a mozikba a filmet.