Törőcsik Mari arcára súlyos titkokat rajzoltak

Törőcsik Mari az Aurora Borealis - Északi fény című filmben
Vágólapra másolva!
Kriminek sem lesz utolsó Mészáros Márta új filmje.
Vágólapra másolva!

„Ez a film arról szól, hogy nem szabad úgy meghalni, hogy ne mondd el az igazat” – mondta nekünk 85. születésnapján Mészáros Márta az Aurora Borealis-ról, és ezt támasztja alá az új sajtóközlemény is, amely szerint a film egy fordulatokban gazdag családtörténetet mesél el.

Törőcsik Mari, Mészáros Márta és Tóth Ildikó az Aurora Borealis - Északi fény című film forgatásán Forrás: Filmteam

A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egyre szenvedélyesebben kutat a múltja után, és a második világháború utáni Európa mélyen elhallgatott titkára bukkan. A rendezőnő 26. filmje két idősíkon, krimiszerű izgalmak közepette bontakozik ki: egyiken a nyomozás, a másikon az ötvenes évek elevenednek meg, a fiatal Törőcsik Marit fiatal névrokona, Törőcsik Franciska játssza.

Bereczki Zoltán, Wunderlich József és Törőcsik Franciska az Aurora Borealis - Északi fény című filmben Forrás: Filmteam

Az Aurora Borealis a Mészáros Mártától megszokott női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a szégyenről, a titkok okozta sérülésekről és a hazugság leleplezésének felszabadító erejéről. „Ahol külföldi katonák – szövetségesként vagy hódítóként – egy ország lakosságával kapcsolatot létesítenek, ott házasságon kívüli gyerekek születnek” – mondja Dr. Barbara Stelzl-Marx, a téma elismert kutatója, az osztrák ENSZ-bizottság alelnöke.

„Magyarország a szovjet megszállás alatt hasonló traumákon ment keresztül, de a magyar „háborús gyerekek” felkutatása még alig kezdődött el. Be kell lássuk, a háború még mindig nem ért véget” – fűzte hozzá a rendező.

Törőcsik Mari az Aurora Borealis - Északi fény című filmben Forrás: Filmteam

Az Aurora Borealis-hoz Kenczler Márton készített plakátot, rajta Törőcsik Franciska még boldogan simul szerelméhez, Törőcsik Mari viszont aggódó tekintettel mered a múltba, arcára mázsás titok rajzolt ráncokat.

„Mindig is nagy színésznő volt Törőcsik, de miután visszajött a halálból, még jobban letisztult. Megszerette ezt a történetet, el akarta játszani magát öregen” – mondta a színésznőről Mészáros Márta, aki szerint „egy öreg gyerek, egy szenvedő, ráncos, ugyanakkor kemény ember arca Törőcsiké”.

Az Aurora Borealis – Északi fény plakátja Forrás: Vertigo Média

Az Aurora Borealis - Északi fény-t október 19-től játsszák a mozik.

Nem szabad úgy meghalni, hogy ne mondd el az igazat

Nyolcvanöt éves Mészáros Márta, aki születésnapi interjújában többek között arról mesélt az Origónak, milyen volt az első rendezőnőként játékfilmet forgatni Magyarországon, és miért tartotta fontosnak, hogy egyik filmjében élőben mutasson meg egy szülést, de szóba került az is, milyen volt az elvonókúrán lévő Jeanne Moreau-nál vizitelni, miért mondott le a hollywoodi karrier lehetőségéről, és miért nem disszidált annak ellenére, hogy fullasztotta a kádárizmus. Olvassa el az interjú!