Enyedi Ildikó filmjével megyünk az Oscar-versenyre

Enyedi Ildikó a Testről és lélekről című filmjéért nyert Arany Medve-díjjal
Enyedi Ildikó a Testről és lélekről című filmjéért nyert Arany Medve-díjjal Berlinben.
Vágólapra másolva!
Döntött az Oscar-nevező bizottság. A Testről és lélekről című filmet küldjük az Oscarra.
Vágólapra másolva!

Érvényesült a papírforma: az Oscar-nevező bizottság úgy döntött, hogy Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét nevezzük az Oscarra a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. A döntést meghozó testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes Filmalap igazgató, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos – mellett Divinyi Réka forgatókönyvíró, Goda Krisztina rendező és Sándor Pál rendező-producer vett részt.

Enyedi Ildikó a Testről és lélekről berlini sajtótájékoztatója előtt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Monika Skolimowska

A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása a világpremierje alkalmával, februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) a díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is, majd júniusban - első magyar filmként - elhozta a sydney-i Filmfesztivál fődíját.

Morcsányi Géza és Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmben Forrás: Mozinet

A fanyar humorú szerelmesfilm története során két zárkózott ember az álmaikban szarvasként találkozik. A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra. A férfi főszereplő igazi kuriózum, Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót, így meghatározó alakja a magyar kortárs irodalmi életnek. A filmben olyan kitűnő színészek láthatóak még többek között, mint Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin. Enyedi Ildikó filmjét nagy sikerrel vetítették Magyarországon, a Testről és lélekről 27 hete van a mozik műsorán, és már több mint 75 ezren látták.

Augusztus elején latolgattuk az esélyeket, hogy melyik filmet küldheti az Oscarra Magyarország, és arra jutottunk, hogy a három esélyes közül (1945, Jupiter holdja, Testről és lélekről) Enyedi Ildikó filmjét lenne érdemes nevezni, hiszen aki csak látta, imádta, ráadásul nem egy tipikus díjvadász film, hanem különleges, intim élmény olyan főhősökkel, akikkel más filmek nem foglalkoznának. Az idei berlini zsűriben három Akadémia-szavazó már biztos látta és szerette (Paul Verhoeven, Maggie Gyllenhaal, Diego Luna), és az Arany Medve elnyerése miatt biztos, hogy széles körű érdeklődésre tart számot.

Picúr és Góliát a Testről és lélekről című filmben Forrás: Mozinet

Nem hátrány az sem, hogy Enyedit éppen idén hívta meg tagjai közé az Akadémia (tehát ha jelölik, szavazhat a saját filmjére is), és a velencei filmfesztiválon többek között Annette Bening, Rebecca Hall és Edgar Wright társaságában zsűrizik éppen. Az Oscar-kampányban pedig elengedhetetlenek a személyes kapcsolatok, és hogy egész évben szem előtt legyen a film, illetve alkotója, de Enyedi ennek a feltételnek is meg tud felelni, az amerikai fesztiválpremiert például épp a napokban tartják a szeptember 7-én kezdődő, nagy presztízsű torontói filmfesztiválon.

A Testről és lélekről stábja (Tenki Réka, Enyedi Ildikó, Morcsányi Géza, Borbély Alexandra és Nagy Ervin) a berlini sajtótájékoztató előtt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Soeren Stache

Ellenérvet nem is nagyon tudtunk felhozni, csak azt, hogy a nehezebb téma miatt lehet, kevesebben nézik meg a filmet, de ha jól marketingelik - mondjuk, különleges hangulatú szerelmesfilmként -, az megnyithatja az utat az Akadémia tagjainak DVD-lejátszójához.