Így még sosem láttuk a szabadságharcot

2017.08.23. 16:33

Megkezdődött Kárpáti György Mór (Gólyatábor) első nagyjátékfilmje, az 1848-49-es szabadságharc idején játszódó Guerilla forgatása. A történet két testvér viszonyán és egy szerelmi háromszög történeten keresztül mutatja meg az erdő mélyén harcoló fiatal gerillák életét. Barnabás a forradalom kitörésekor elbújt a sorozás elől, helyette az öccse vonult be. Útnak indul, hogy megkeresse és hazavigye a testvérét. A háborúval való találkozás azonban olyan élmény számára, amelynek hatására újra kell értékelnie a bátorságról és felelősségről alkotott képét.

Mészáros Blanka és Kárpáti György Mór a Guerilla forgatásánFotó: Skublics Gergely / Proton Cinema

A Filamalp által kiadott közlemény szerint a film készítőinek célja, hogy a közeli perspektíva használatával újrafogalmazzák a történelmi film műfaját. A Guerilla főszereplői fiatal színészek: Váradi Gergely, Mészáros Blanka (Brazilok) és Vilmányi Benett (Átok). A filmben játszik még Orbán Levente (Saul fia, Kojot), Vlagyimir Szvirszkij (Ködben) fehérorosz színész, illetve Karl Fischer (Szomorú vasárnap) és Thomas Schubert (Atmen) osztrák színészek.

Mészáros Blanka a Guerilla forgatásánFotó: Skublics Gergely / Proton Cinema

Kárpáti György Mór az SZFE filmrendező szakán végzett Enyedi Ildikó osztályában, az osztálytársai között volt Reisz Gábor (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan) és Szimler Bálint (Itt vagyok) is. Az Erdő című vizsgafilmjét a Berlinalén, Provincia című diplomafilmjét a cannes-i versenyprogramban mutatták be.

A film operatőre Kárpáti állandó munkatársa, Hartung Dávid, látványtervezője Antal-Fógel Adrienn, dramaturgja Lányi Zsófi. A jelmeztervező Szlávik Juli, a vágó Duszka Péter Gábor, a zeneszerző Márkos Albert, a hangmérnök Balázs Gábor és Péterffy Máté. Az alkotást a Proton Cinema gyártja, producere Petrányi Viktória.

Váradi Gergely és Páll-Gecse Ákos a Guerilla forgatásánFotó: Skublics Gergely / Proton Cinema

A Guerilla a Filmalap Inkubátor Programjának 64 millió forintos támogatásával készül, a mozibemutatóját 2018 tavaszára tervezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK