Mi miért nem röhöghetünk a vicces fekete csajokon?

Girls Trip
Vágólapra másolva!
A nyár nagy vígjátéksikere Amerikában a Girls Trip, ami állítólag a Koszorúslányoknál is merészebb, és a Rossz anyáknál is viccesebb, a magyar mozikban mégsem fogjuk látni a vadul bulizó fekete csajokat. Utánajártunk, mi miért maradunk ki a jóból, és útközben a jövő nagy komikájára is rátaláltunk.
Vágólapra másolva!

Három hete mutatták be, de már több mint 85 millió dollárnál tart a Girls Trip, amiben négy régi barátnő elszabadul egy hosszú hétvégére, hogy újra felmelegítse az évek során megkopott barátságát. A történet ismerős, legutóbb a politikusnak állt Scarlett Johansson rántotta össze újra a haveri társaságot egy lánybúcsúra, hogy bebizonyítsa, neki még az ökörködés is pofátlanul jól áll.

Regina Hall, Jada Pinkett Smith, Queen Latifah és Tiffany Haddish a Girls Trip című filmben Forrás: Universal

És jól áll az afro-amerikai színésznőknek is, Regina Hallnak, Queen Latifah-nak, Jada Pinkett Smith-nek és Tiffany Haddish-nek, akik az amerikai kritikusok szerint az utóbbi évek egyik legjobb vígjátékát hozták össze. Persze a fordulatokat itt is ki lehet előre számítani, de egy ilyen bulifilmnél az a fontos, hogy jó társaságban teljen az idő, és ebben most sincs hiba. A Girls Trip-ben állítólag szórakoztatóbban vadulnak a csajok, mint a Rossz anyák-ban, az Amerikai pité-nél is emlékezetesebben szimulálják gyümölcsökkel a szexet (szőlővel és banánnal, ha valaki kíváncsi rá), és mindig kellően merészen, de sosem bántóan, mocskosan viccelődnek.

Ártatlan film a Girls Trip, amiben senkinek nem kell rosszul éreznie magát azért, mert bulizik. Itt nem ölnek véletlenül sztrippert, és a csajok sem undokok egymással, sokkal inkább a régi sérelmeiket akarják szortírozni, és utánajárni, miért keseredett meg a barátságuk. A kicsit több, mint kétórás játékidőben – mondják még mindig az amerikai kritikusok – nemcsak a hisztérikus poénokra jut idő (egy-kettő helyett fél tucat visítva nyerítős nagyjelenet is van a filmben), hanem arra is, hogy több figyelmet szenteljenek a nők közti érzelmi kapocsnak.

De hogy a Girls Trip valóban annyira vicces-e, amilyennek mondják, arról a magyar nézők sajnos nem tudnak megbizonyosodni, a filmet ugyanis nem mutatják be nálunk. Az okokról a Universal filmjeit Magyarországon forgalmazó UIP Dunafilm munkatársát kérdeztük, és a magyarázat elég kézenfekvő: úgy érezték, a Girls Trip az afro-amerikai közönséget célozza meg, az amerikai kulturális referenciákat nem lehetne jól átültetni magyar nyelvre, így nem értenénk az ott viccesnek számító utalásokat, és valószínűleg nem szórakoznánk olyan jól a filmen, mint az amerikaiak.

Regina Hall, Tiffany Haddish, Jada Pinkett Smith és Queen Latifah a Girls Trip című filmben Forrás: Universal

A Girls Trip-et az Egyesült Államokon kívül eddig csak Kanadában és Nagy-Britanniában mutatták be, és csupán ötmillió dollárt szedett össze „külföldön”. Valószínűleg nem is éri utol a 183 millió dollárt kereső Rossz anyák-at, vagy a 288-at gyűjtő Koszorúslányok-at, mert a nemzetközi piacot az ismert okok miatt nem fogja meghódítani.

Régi problémája ez az ún. fekete filmeknek: Amerikán kívül jelentősen rosszabbul teljesítenek, és manapság, amikor a nagyobb költségvetésű hollywoodi filmek a bevételeiknek legalább a felét a nemzetközi piacon szedik össze, ez különösen rossz pontot jelent a stúdióknál. Nehezebben kapnak így zöld utat az afro-amerikaiakról szóló filmek, a stúdiók csak azt szeretik legyártani, amelyik presztízst hoz és díjakat a tanórákon is vetíthető témájával (12 év rabszolgaság), vagy temérdek pénzt fial lélekemelő, de a légynek sem ártó egyenjogúsági meséjével (A számolás joga).

Taraji P. Henson A számolás joga című filmben Forrás: InterCom

Vannak filmesek, akik elfogadták ezeket a játékszabályokat, és berendezkedtek az amerikai piacra. Az Amerikán kívül szinte ismeretlen Tyler Perry intézmény a saját hazájában, futószalagon hozza ki a prédikációnak is beillő keresztény melodrámáit, amik a fény felé igyekszik vezetni a fekete közönséget, és ezzel rendre 40-50 millió dollárokat keresnek.

De azért mindig akad pár film, ami áttöri a kulturális határokat, és eljut hozzánk is. A magyarok az esetek többségében ráerősítenek a hollywoodi producerek félelmeire, és csak elvétve ülnek be a feketékről szóló filmekre – a világszerte óriási sikerrel vetített A komornyik, vagy a tavalyi Oscar-szezon egyik kedvence, A számolás joga mind alulteljesített nálunk –, de mi is produkálunk kivételeket. Legutóbb például a Tűnj el! aratott meglepetéssikert, amit másfél hónappal az amerikai bemutató után hoztak be, feliratosan vetítettek, és nem vígjáték volt, hanem ravasz szociohorror, mégis több mint 35 ezer nézőt csinált itthon.

Daniel Kaluuya a Tűnj el! című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A Tűnj el!-t is a UIP Dunafilm forgalmazta, melynek képviseletében Vajda Erzsébet elárulta, hogy ezt a filmet épp az amerikai siker hatására hozták be Magyarországra. A Rotten Tomatoes, az IMDb és az interneten hozzáférhető kritikák miatt nálunk is egyre jobban számít, hogyan fogadják a filmeket Amerikában – legalábbis egy olyan rétegfilm esetében, mint a Tűnj el!. A másik, ami sokat nyomhat a latban, ha egy ismert sztár szerepel a filmben.

Bár Amerikában egyre inkább franchise-okra, és nem színészekre váltanak jegyet az emberek, „Magyarországon még mindig sokan a sztárok alapján választanak filmet. Most például feljövőben van Kevin Hart, akit öt éve még nem ismertek nálunk, de a következő filmjét már valószínűleg nem lenne kockázatos behozni. Ő a Pofázunk és végünk-ben tűnt fel nálunk, amit szintén az amerikai sikerek hatására mutattunk be, és utána már nem volt kérdés, hogy behozzuk a Központi hírszerzés-t – amiben természetesen Dwayne Johnson népszerűsége is szerepet játszott” – árulta el Vajda Erzsébet.

Dwayne Johnson és Kevin Hart a Központi hírszerzés című filmben Forrás: UIP DunaFilm

A Girls Trip-ben szerencsére – vagy sajnos – nem tűnik fel Dwayne Johnson, se Kevin Hart, így aztán nincs benne olyan sztár, akivel el lehetne adni Magyarországon. Hiába ismerhetjük fel benne a Grammy-díjas énekesnőt, Queen Latifah-t (ő volt a „keresztanya” a Chicago börtönében), vagy Jada Pinkett Smith-t (Will Smith feleségét, vagyis Niobét a Mátrix-filmekben, és Eddie Murphy szerelmét a Bölcsek kövéré-ből), Amerikán kívül ők nem számítanak húzónévnek.

Hamarosan húzónév válhat viszont Tiffany Haddish-ből, a Girls Trip nagy felfedezettjéből, akit eddig a Macskaland-ban láthatott az, aki ilyen címmel meg mer nézni egy filmet. A Girls Trip-ben egy szexuálisan szabados lányt játszik (kitalálták: ő demonstrálja az orgazmust gyümölcsökkel), a legjobb vicceket is neki írták, de azt mondják, a burleszkes humorban is ő a legtehetségesebb. A harmincas éveit taposó stand-upos állítólag úgy lopja el a show-t a filmben, mint Melissa McCarthy a Koszorúslányok-ban.

Tiffany Haddish a Girls Trip című filmben Forrás: Universal

A Girls Trip kapcsán Haddish körbeturnézta a késő esti amerikai talkshow-kat, amikben szerencsére mi is meggyőződhetünk a tehetségéről. Jimmy Fallonnak például azt a sztoriját mesélte el, amikor fülig beszívva ment mocsártúrázni Will Smith-szel és a feleségével, és az előadásán tényleg gurulni lehet a röhögéstől. Haddish természetes jelenség, pozitív a kisugárzása, gyorsan reagál és viccesen, és ha be is gyakorolta a sztorit, úgy adja elő, mintha először bonyolódna bele.

Ha a Girls Trip nem is jut el hozzánk, maximum DVD-n, legalább ennyi tanulsága volt a történetnek: megtudtuk, ki lesz az elkövetkező évek fekete humoristasztárja, és már most pokoli jól szórakozunk rajta.