Meghalt a zombifilmek királya

George A. Romero 2016 november 5-én Az élőhalottak éjszakája felújított változatának premierén a New York-i modern művészetek múzeumában
George A. Romero 2016 november 5-én Az élőhalottak éjszakája felújított változatának premierén a New York-i modern művészetek múzeumában
Vágólapra másolva!
Hetvenhét éves korában elhunyt George A. Romero legendás horrorendező. Nélküle nem sepert volna végig a világon a zombi-láz, és most nem rettegnénk az élőhalottaktól. Első nagy sikerét az 1968-as Az élőhalottak éjszakájával érte el, filmjeiben a zombi csak egy tünet, amely a társadalmunk betegségeire mutat rá.
Vágólapra másolva!

Hetvenhét éves korában tüdőrákban hunyt el a zombifilmek királya, a műfaj szabálykönyvének lefektetője, George A. Romero. A rendező álmában halt meg tüdőrák következtében – írta a Guardian által is idézett közleményében Peter Grunwald, Romero producertársa. A halálos ágyánál vele volt a felesége, Suzanne Desrocher Romero, és a lánya, Tina Romero, és egyik kedvenc filmjének, az 1952-es, John Wayne főszereplésével készült A nyugodt férfi zenéjét hallgatta.

George A. Romero 2016 november 5-én Az élőhalottak éjszakája felújított változatának premierén a New York-i modern művészetek múzeumában Forrás: AFP/2016 Getty Images/Lars Niki

Első zombifilmjét fillérekből, 114 ezer dollárból rakta össze 1968-ban, de aztán Amerika szerte sikert aratott Az élőhalottak éjszakája. 30 millió dollárt termelt, manapság pedig a zsáner modern kiindulópontjaként ünnepeljük, amely nagyszerű példa arra, hogy egy horror a félelemkeltésen mellett társadalomkritikus mű is tud lenni. Romerónál az ember gyakran veszélyesebb, mint a zombi, az élőhalott csak egy szociális betegség tünete.

Képkocka Az élőhalottak éjszakája című filmből Forrás: AFP

A film több szempontból is úttörő volt: azon túl, hogy rátapintott a hatvanas évekbeli Amerika társadalmi problémáira és a hatása tagadhatatlan az utána következő zombifilmekre, elsők között tett meg afro-amerikai színészt (Duane Jones) főszereplőnek.

Romeronál az ember gyakran veszélyesebb, mint a zombi. Az élőhalott csak egy szociális betegség tünete. Ez a gondolat vezette Romerót, aki Az élőhalottk éjszakája után még további öt zombifilmet rendezett. Az 1978-as Holtak hajnala helyszínéül a bevásárlóközpontot választotta, nyilvánvalóvá téve ezzel, hogy filmjével a fogyasztói társadalmat kívánta kritizálni. Első trilógiáját az 1985-ös A holtak napjá-val zárta le, majd 2005-ben újabb trilógiába kezdett bele A holtak földjé-vel, amelyet a Holtak naplója, majd a Túlélni a holtakat követett.

Schreiber András magyar nyelvű Romero-monográfiájában végigkövette a zombik evolúcióját: „Az élőhalottak éjszakája és a Holtak hajnala zombijai elsősorban undort keltenek a nézőben. Ezekben a filmekben a zombi a társadalmi betegségek hordozója, az önmagát felzabáló közösség és a fogyasztói társadalom nyomorúságos monstruma.”

Képkocka A holtak napja című filmből Forrás: Collection Christophel/© Dead Films Inc. / Laurel Day Inc./Dead Films Inc. / Laurel Day Inc

„A Holtak napjában és a Holtak földjében megjelenő, fejlődésre képes élőhalott viszont már szimpátiára érdemes szörnyeteg, jogfosztott teremtmény: bevándorló, nyomorék, hajléktalan, háborús veterán, kisember.”

Hosszasan lehetne sorolni azokat a filmeket, videojátékokat, popkulturális termékeket, amelyek ma nem léteznének Romero nélkül. Nélküle nem szurkoltunk volna Brad Pitt túléléséért a Z világháború-ban, nem követhetnék sok millióan a The Walking Dead című sorozatot és Edgar Wright sem készítette volna el a Haláli hullák hajnala című zombifilm-paródiáját.

George A. Romero A holtak földje forgatásán Forrás: AFP

Romero egy 2014-es interjúban arról mesélt, hogy sosem hitte volna, hogy ilyen nagy népszerűségre fognak szert tenni a zombik. „Én csak annyit tettem, hogy kiemeltem őket az egzotikus világukból, és szomszédokká tettem őket. Azt gondoltam, hogy a szomszédoknál nincsen félelmetesebb.”

Az amerikai rendező természetesen nem csupán élőhalottakról forgatott filmeket. Az élőhalottk éjszakája után egy vígjátékot készített There’s Always Vanilla címmel, a vámpírfilm műfajába is belekóstolt a Martin-nal, a Motorlovagok-ban pedig egy motoron ülve játszotta azt Ed Harris, hogy ő egy középkori vitéz.

Ed Harris a Motorlovagok című filmben Forrás: Collection Christophel/© Laurel / United Film/Laurel / United Film

A horror zsáner több más ikonikus alkotójával is közreműködött Romero. Dario Argentóval közösen készítették el a Két gonosz szem-et, később feldolgozta Stephen King Halálos Árnyék című regényét. A népszerű író Twitteren búcsúzott el a rendezőtől: "Szomorúsággal értesültem a hírről, hogy a kedvenc munkatársam és régi jó barátom, George Romero meghalt. George, senki nem lesz olyan, mit amilyen te voltál.”