Nem nézek senkinek a szemébe az utcán

Dobó Kata
Vágólapra másolva!
Hét év után ismét mozifilmben játszik Dobó Kata, a Brazilok című vígjátékban láthatjuk vakbuzgó önkormányzati titkárnőként. A Filmklub podcast új adásában azt is elmesélte, Dolph Lundgren vagy Steven Seagal-e a jobb fej, és felfigyelt-e valami turpisságra, amikor Schwarzeneggeréknél vacsorázott. Elárulta, mi volt az igazi neve, és mit kellett volna mondania Brad Pittnek, amikor összefutott vele egy Oscar-partin. Pár szót ejtett arról is, mi sodorta őt Andy Vajna mellé annak idején. A beszélgetést a cikk alján meghallgathatja.
Vágólapra másolva!

Ő volt a rendszerváltás utáni időszak első nagy női mozisztárja: még huszonnégy sem volt, de már mindenki látta az utóbbi 27 év legsikeresebb magyar filmjében. A Filmklub podcast adásának vendége Dobó Kata volt, akivel végigszaladtunk élete főbb kacskaringóin, kezdve rögtön azzal, hogy került Kijevbe gyerekkorában, és miért volt ő egy begubózó, önbizalom-hiányos kamasz.

Dobó Kata Fotó: Pozsonyi Janka

A bizonytalanság és a kishitűség, mesélte nekünk Dobó Kata, akkor sem tűnt el belőle, amikor megnyerte a Reform magazin szépségversenyét. Kapitány Iván, az Üvegtigris későbbi társalkotója hívta egy tévésorozatba, amiről Dobó először azt hitte, fotózás. És ki lett aztán az Éretlenek-ben Dobó Kata nagymamája? Ez az, amit nem árulunk el, meg kell hallgatni a podcastban.

Koltai Róbert, Dobó Kata és Kern András A miniszter félreléphez készül promóképen Forrás: InterCom

A miniszter félrelép castingjáról véletlenül hallott, egy barátnőjének az anyukája játszott együtt akkor Pogány Judittal, és ő panaszkodott, hogy Robiék (Koltai Róbert, a film egyik rendezője, főszereplője, Pogány Judit akkori férje - a szerk.) nem találnak senkit a női szerepre. Halálközeli állapotban ment a válogatásra, aztán Kern András hozta kínos helyzetbe – a beszélgetésből kiderül, mivel.

Megkapta a szerepet, dobozból ugrott ki a sajtótájékoztatón, felvették a Színművészeti Főiskolára, és férjhez ment egy színészhez, aki úgy nézett ki, mint Marlon Brando – ez mind pontosan húsz évvel ezelőtt történt, pár hónap leforgása alatt. De miért hagyta ott fél év után a Színművészetit, ahova köztudottan marha nehéz bekerülni? És aztán miért jött haza Amerikából négy hónap után? És amikor visszavették a Színművészetire, hogy került ki megint Amerikába? Ezekről mind mesélt Dobó Kata: „45 kiló voltam, másfél doboz cigit szívtam naponta, januárban télakoltam.”

Dobó Kata Fotó: Pozsonyi Janka

Ahogy arról is nyíltan beszélt, miért vállalt el olyan kétballábas filmeket is, mint az Európa expressz, amit 1998 nyarán párhuzamosan forgatott Koltai Róbert másik vígjátékával, az Ámbár tanár úr-ral.

Második nekifutásra már nyolc évet töltött Amerikában, a nyelvre koncentrált. „Volt olyan időszak, amikor sem angolul, sem magyarul nem tudtam megszólalni.” Két évre rá már felbukkant egy amerikai filmben Robert De Niro mellett. Steven Seagal feleségét alakította nem sokkal később, de A professzor című akciófilm romániai forgatásáról nem sok kellemes élményt őriz.

Steven Seagal és Dobó Kata A professzor című filmben Forrás: Vico

Arról, hogy az elszalasztott külföldi lehetőségek közül a Trója Helénája bántja a legjobban, már többször elmondta interjúkban: a szerepet végül megkapó Diane Krugerre pár évig haragudott, de a Becstelen brigantyk-nak ő sem tudott ellenállni. Nekünk azt is elárulta, a magyar filmek közül melyik volt az, aminek a legjobban akarta a főszerepét, mégsem őt választották.

A Brazilok komikus titkárnőjének eljátszásában a magas sarkú cipő segítette, következő filmje a Pappa pia lesz nyár végén, majd a Budapest noir ősszel, ez utóbbiban egy madámot játszik. Egyikben sem a főszerep az övé, mégis úgy ítéli meg, sok pozitív dolog történt most a karrierjében.

Kolovratnik Krisztián és Dobó Kata a Budapest noir című filmben Fotó: Kende Tamás

Bánja-e, hogy azon az emlékezetes Oscar-partin nem elegyedett beszélgetésbe Brad Pitt-tel, és valójában mi is akadályozta meg ebben? Melyik híres amerikai színésznő mellett jógázott Los Angelesben nap mint nap? És milyen színű a haja eredetileg? Már közel húsz éve országosan ismert sztár, az utcán mindenki felismeri, de ebből ő nem sokat érzékel, ugyanis próbál nem belenézni a járókelők szemébe.

A Filmklub podcast adását megtalálja az iTuneson, letöltheti MP3 formátumban, vagy meghallgathatja az alábbi lejátszóban. A podcasthoz tartozó RSS-csatornát itt találja.