Vágólapra másolva!
Budapest maga lesz a mennyország a filmőrültek számára április 6–13. között. A 24. alkalommal megrendezett Titanic Nemzetközi Filmfesztivál idei kínálata is rendkívül erős, összesen 34 friss és izgalmas alkotás érkezik a föld minden szegletéből. Hazánkban itt lesz először látható Török Ferenc történelmi drámája, az 1945, megnézhetjük Ewan McGregor rendezői debütálását, két Oscar-jelölt filmre is beülhetünk, és a horrorrajongók is örülhetnek: már a Kokszongi sirató is felkavaró élmény lesz, a Nyers című francia alkotás pedig annyira durva, hogy a nézői közül többen is elájultak.
Vágólapra másolva!

A Titanic nézői az idén 27 nemzet 34 filmjét hat kategóriába osztva (Versenyben, Fesztiválkedvencek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Amerikai függetlenek, Titanic dox) láthatják majd, a zenés dokumentumfilmek kivételével minden filmet eredeti nyelven, magyar felirattal. Már most átböngészheti a teljes programot a fesztivál honlapján.

A bombaerős felhozatal több díjnyertes alkotást is tartalmaz. Bemutatják Andrej Koncsalovszkij Édenkert (Paradise) című holokausztdrámáját, mely tavaly a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt nyerte a Velencei Filmfesztiválon. a Nyers (Raw) című francia művészhorror, amely megnyerte a FIPRESCI-díjat a tavalyi cannes-i filmfesztiválon és Torontóban is nagy visszhangot keltett, amikor a nézők közül többen is elájultak. Már az előzetese is hidegrázós élményt nyújt, és friss hír, hogy a film amerikai vetítésein egyedi tervezésű hányózacskókat osztanak ki a közönségnek.

Garance Marillier a Nyers című filmben Forrás: Titanic

Az 1945 nagy meglepetést fog azoknak okozni, akik Rudolf Pétert vígjátékokból ismerik, a színész kopaszra borotvált fejjel és jó pár kilót felszedve formálja meg benne egy magyarországi falu kiskirályként viselkedő jegyzőjét.

Török Ferenc történelmi drámája a Miami Zsidó Filmfesztiválon és a Berlinalén is közönségdíjat nyert. Két Oscar-jelölt amerikai film is bekerült a programba: az Annette Benning, Greta Gerwig és Elle Fanning főszereplésével készült, egymást keresztező női sorsokat bemutató XX. századi nők, valamint Jeff Nichols Loving című alkotása (kritikánk).

Greta Gerwig, Elle Fanning és Annette Benning a XX. századi nők című filmben Forrás: Titanic

A koreai film szerelmesei semmiképp ne hagyják ki az 1923-ban játszódó Árnyak ideje (The Age of Shadows) című hihetetlenül izgalmas kalandfilmet, melyben a japán megszállás alatt álló Koreában nagy vihart okoz a japán gyarmatosítás szimbóluma, a csongnói kerületi rendőrkapitányság felrobbantása. A Kokszongi sirató (The Wailing) egy fantasztikus műfaji kevercs, ami krimiként indul, de aztán egyre bizarrabb dolgok történnek benne, és az utóbbi idők legnyugtalanítóbb ördögűzése is helyet kapott benne.

Képkocka az Árnyak ideje című filmből Forrás: Titanic

A Kereszttűz-ben (Free Fire) többek között Brie Larson ragad fegyvert, és egy féktelen és brutális akcióorgiának ígérkezik, Terence Davies A lélek saját társat választ (A Quiet Passion) című drámája Emily Dickinson életét mutatja be, Ewan McGregor rendezőként debütál a fesztiválon, Philip Roth Amerikai pasztorál című regényét vitte filmre.

Látható lesz a Magyarországon forgatott, egy diktátor születéséről szóló Egy vezér gyermekkora, igazi csemegének ígérkezik a Mad Max-re hajazó, brazil Szent, a Gonosz és a Motoros (Holy Biker) és Az alagút végénél (At the End of the Tunnel) című argentin bankrablásos thriller.

Robert Pattinson a The Childhood of a Leader című filmben Forrás: Front Row

Erős az idei Titanic Dox kínálata is: David Lynch: Az én művészetem című filmjében maga a kultikus rendező kalauzolja el a nézőt életének meghatározó éveinek színtereire: gyermekkorának idilli amerikai kisvárosából egészen Philadelphia sötét utcáiig követhetjük korunk egyik legrejtélyesebb filmkészítőjét. A dokumentumfilmben megjelennek Lynch képzőművészeti alkotásai, zenéi és korai filmjei is – segítségükkel bepillanthatunk a művész egyedi világának legrejtettebb zugaiba.

A Bird on Wire-t Leonard Cohen 1972-es európai turnéjáról szóló filmjét mindaddig elveszettnek hitték, amíg 2009-ben rá nem bukkantak a 296 rozsdás dobozban pihenő hatalmas filmes anyagra egy hollywoodi raktárban. A digitálisan felújított koncertfilm Cohen legfontosabb művei közül 17 dal előadását örökíti meg. A fesztiválra a film rendezője, Tony Palmer is eljön.

Jim Jarmusch Gimme Danger című zenés dokumentumfilmje a világ egyik leghíresebb rock and roll bandája, a The Stooges történetét mutatja be, a Rumble The Indians Who Rocked the World pedig azt vizsgálja, hogyan járultak hozzá az amerikai őslakosok a jelenkori zene történetének alakulásához, miközben a legnagyobb legendák – köztük Link Wray vagy Jimi Hendrix – életét és pályáját is bemutatja.

A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon idén 7 film versenyez majd a Hullámtörők-díjért, melynek odaítéléséről Frédéric Strauss francia kritikus, a sokáig filmkritikusként is dolgozó, A fehér király című bestseller szerzője, Dragomán György és a zsűri elnöke, Enyedi Ildikó fog dönteni.