A kopaszodó, pókhasú Matthew McConaughey taszítja a nézőket

Matthew McConaughey az Arany című filmben
Matthew McConaughey az Arany című filmben
Vágólapra másolva!
Matthew McConaughey aranyásós drámája a földbe állt, de a zombikra vadászó Milla Jovovich és egy kutyás családi film sem tudta megszorongatni M. Night Shyamalant. Az elmebeteg emberrablóról szóló horror a második hétvégéjén is a legnépszerűbb film volt az amerikai mozikban.  
Vágólapra másolva!

Matthew McConaughey-nek mostanában nem megy a pénzgyűjtés az amerikai mozipénztárakban. A 2014-es Csillagok között-tel még hengerelt, de a Harc a szabadságért című polgárháborús dráma a 7,6 milliós nyitóhétvégéjével már jóval a várakozások alatt teljesített (a magyar mozibemutatót is lefújták), A fák tengere nyitóhétvégéje pedig felért egy pénzügyi katasztrófával. Az Arany című drámában ott volt a potenciál, hogy McConaughey ismét a csúcsra törjön, ám a film mindössze 3,5 millió dollárt szedett össze a hétvégén, éppen csak befért a tíz legjobban teljesítő mozifilm közé.

Az Oscar-díjas színész széleskörűen bemutatott filmjei közül még egy sem nyitott olyan rosszul, mint az Arany.

Pedig az előzetesek egy olyan filmet sejtettek, amely a díjkiosztókon és a mozipénztáraknál is jól teljesíthet. McConaughey meghízott és elcsúfította magát a Délkelet-Ázsiában aranyat találó amerikai üzletember szerepe kedvéért, de ez az átalakulás most nem hozott díjakat. A film stílusa és története A Wall Street farkasá-t juttathatja a néző eszébe, de ez sem csinált kedvet az Arany-hoz, amely a kritikusok körében sem aratott tetszést, a recenziókat összesítő Rotten Tomatoeson mindössze 38 százalékon áll.

Matthew McConaughey az Arany című filmben Forrás: Freeman Film

McConaughey nyilván nem lett rosszabb színész az elmúlt két évben, annyi történhetett, hogy cserbenhagyta a csalhatatlannak tűnő szimata, amely olyan nagyszerű filmekhez segítette hozzá, mint a Gyilkos Joe, a Magic Mike vagy a már említett A Wall Street farkasa. Legközelebb A setét torony című Stephen King-adaptációval bizonyíthatja, hogy még mindig képes arra, hogy közönségnek és a kritikusoknak is a kedvére tegyen.

A Széttörve a második hétvégéjét is fantasztikus eredménnyel zárta. Az egy dolog, hogy továbbra is Shyamalan filmje a legnépszerűbb az amerikai mozikban, de horrortól merőben szokatlan módon, mindössze 34 százalékkal csökkent a bevétele az első hétvégéhez képest.

James McAvoy a Széttörve című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Összesen már 78 milliónál jár, a Forbes elemzője azt jósolja, hogy akár Shyamalan harmadik legtöbb pénzt hozó filmjévé is válhat a Széttörve Amerikában, megelőzve a Sebezhetetlen-t (95 millió), A falu-t (114,2 millió) és Az utolsó léghajlító-t (131 millió). A lány a vízben-t, Az esemény-t, a Föld után-t és The Visit-et már most lenyomta.

Egy kutya négy élete premierét komoly botrány árnyékolta be, a múlt héten kikerült egy videó a forgatásról, amelyen egy német juhász kutyát az akarata ellenére próbáltak a vízbe tuszkolni. A PETA nevű állatvédő szervezet bojkottot hirdetett a film ellen, de ez drámai mértékben nem csökkentette az Egy kutya négy élete hétvégi bevételét. A legoptimistább jóslat húszmillió dollár fölé lőtte be a film nyitányát, végül 18,4 millió lett belőle.

Dennis Quaid az Egy kutya négy élete című filmben Forrás: Freeman Film

Ahogy a címéből is kiolvasható, A Kaptár: Utolsó fejezet-et szánták a sorozat befejező részének. A film csalódást keltő hétvégi bevétele is azt jelzi, hogy már tényleg eljött az idő a sorozat lezárására. A 17 millióval nyitó első rész kivételével az összes többi húszmillió feletti bevétellel rajtolt el, ehhez képest a most debütált hatodik epizód csak 13,9 milliót tudott összeszedni.

A Kaliforniai álom című musicalt – beállítva a Titanic rekordját – tizennégy Oscarra jelölték a héten. Ettől nagymértékben megugrott a film iránti érdeklődés Amerikában, amely múlt hétvégéhez képest most 43 százalékkal több pénzt gyűjtött. A forgalmazó is rásegített is erre a bravúros eredményre, a múlt heti nagyjából ezerkilencszáz mozi helyett most már 3136 helyen játszották a filmet. Erre senki gondolt volna novemberben, de musical létére már több mint százmillió dollárt gyűjtött a Kaliforniai álom a tengerentúlon.

Tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. Széttörve ($26,3 / $78)
2. Egy kutya négy élete ($18,4 /$18,4)
3. A számolás joga ($14 / $104)
4. Resident E ($13,9 / $13,9)
5. Kaliforniai álom ($12,1 / $106,5)
6. xXx: Újra akcióban ($8,3 / $33,5)
7. Énekelj! ($6,2 / $257,4)
8. Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet ($5,1 / $520)
9. Monster Trucks ($4,1 / $28,1)
10. Arany ($3,5 / $3,5)