Egy fiatal test kéne, de a mai eszével

Félvilág
Vágólapra másolva!
Már megvásárolható DVD-n az utóbbi idők egyik legjobb magyar filmje, a Félvilág. A lemezt számos izgalmas extrával pakolták meg, a kimaradt jelenetek közül most meg is mutatjuk az egyiket. A kétperces részlet Mágnás Elza hálószobájában játszódik, és segítségével még teljesebb képet kaphatunk a budapesti luxuskurva és komornája titkokkal és elfojtott érzelmekkel teli kapcsolatáról.
Vágólapra másolva!

A Félvilág 2015 decemberében debütált a tévében, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel tavasszal a mozikban is bemutatták. Ez a lépés azért is volt logikus az alkotók részéről, mert az aprólékosan felépített monarchiabeli miliő és a filmből áradó szexuális feszültség tényleg a nagyvásznon pergő képek segítségével tudta a legnagyobb hatást gyakorolni.

Kovács Patrícia a Félvilág című filmben Forrás: A Company Hungary

Kritikusunk szerint a Mágnás Elza-gyilkosságot fikciós elemek hozzáadásával feldolgozó Félvilág „mesteri elegye a melodrámának, a lélektani thrillernek és a kosztümös mulatságnak”, és legalább két világszínvonalú alakítást is felfedezett benne. Kovács Patrícia és Gryllus Dorka színészi játékáról tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, és ezt az alább látható jelenettel is bizonyítják.

Elza (Kovács Patrícia) az ágyban fekszik, és szokás szerint saját maga körül járnak a gondolatai, miközben hűséges és meghunyászkodó komornája, Rózsi (Gryllus Dorka) a lábát masszírozza, és felolvas neki. „Hány évesnek nézek ki?” – kérdezi aggódva Elza. „Amennyi vagy” – válaszolja őszintén és meggondolatlanul Rózsi.

A filmben a vacsora után a tizedik perc környékén jött volna ez a jelenet. Ebben láthattuk volna először kettesben Elzát és Rózsit, ekkor szereztünk volna tudomást a kettejük különös kapcsolatáról. „Itt derül ki, hogy a két nő között egyszerre van jelen az alárendelt, úrnő-komorna viszony, és a régi barátnőkre jellemző bizalmas viszony is. Elza őszintén megosztja legmélyebb félelmeit és érzéseit Rózsival, miközben a komorna mindent elkövet, hogy úrnője jól érezze magát” – vázolta fel nekünk a helyzetet Szász Attila rendező.

Kovács Patrícia a Félvilág című filmben Forrás: Szupermodern

A karakterépítés szempontjából fontos jelenet tehát, mégis kikerült a filmből. Miért? „Volt még egy jelenet az ötvenedik percben, ami szintén egy ilyen esti, felolvasással egybekötött beszélgetés kettejük között. Úgy éreztük, hogy sok lenne két ennyire hasonló momentum, mert részben lelassítja a film tempóját, részben pedig az Elza és Rózsi közötti veszekedés a film közepén nagyon rányomta a bélyegét a második beszélgetős jelenetre, nehéz volt elhinni, hogy minden úgy folytatódik közöttük, mintha mi sem történt volna” – magyarázta el nekünk Szász.

Gryllus Dorka a Félvilág című filmben Forrás: A Company Hungary

A problémát végül úgy oldották meg, hogy a fentebb látható kivágott jelenet helyére előrehozták azt a beszélgetős részt, amely eredetileg kábé a Félvilág felénél következett volna „alaposan megbolygatva ezzel a film szerkezetét”. A végső változatban tehát a vacsora után rögtön Elza vallomását láthatjuk Rózsinak arról, hogy megcsalja Maxot.

Annak ellenére, hogy ez egy szuperjól megírt, csodásan eljátszott jelenet, jó döntés volt, hogy végül kihagyták a filmből, mert kissé szájbarágósan közöl olyan dolgokat, amiket a néző már megértett magától is. Például a színészi ambíciókat dédelgető Elza máskor is megemlíti, hogy minden vágya eljátszani Jeanne d'Arcot, de mivel az orléans-i szűz a halála idején alig töltötte be a tizenkilencet, anélkül is tudjuk, hogy harminc körüli luxusprosti csak ámítja magát, hogy ezt tőle hallanánk. Illetve akármennyire is remek duma az, hogy

megint csak szükségtelen ezt ilyen direkt módon Elza szájába adni.

Szász Attila és Kovács Patrícia a Félvilág forgatásán Forrás: A Company Hungary

A DVD-n még nyolc másik kimaradt jelenetet nézhetünk meg (köztük egy szexjelenetet), de láthatjuk a film alternatív befejezését is, egy 45 perces werkfilmet, bakiparádét, valamint egy vadonatúj videoklipet. Két audiokommentár is van, az egyikben a három főszereplő színésznő (Kovács, Gryllus és Döbrösi Laura) beszéli végig a filmet, a másikban pedig a rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró kommentálja az eseményeket.

Az ő kommentárjukat szigorúan filmőrülteknek ajánlja Szász. Köblivel végigveszik benne, hogy melyik jelenetnek mi a szerepe a történetben, hogyan és hol forgatták őket, és közben sok kulisszatitokról lerántják a leplet.

Döbrösi Laura, Gryllus Dorka és Kovács Patrícia a Félvilág forgatásán Forrás: A Company Hungary

A három főszereplő audiokommentárja ezzel szemben jóval könnyedebb. Színésznői szemszögből mesélnek a jelenetek felvételéről, mi járt a fejükben, minek örültek, és mi miatt aggódtak. „Még számunkra is tartogatott meglepetést a kommentárjuk – tette hozzá a rendező. – Ráadásul csúcsformában voltak, froclizzák egymást, nosztalgiáznak, és még a magánéletük is említésre kerül.”