Törőcsik Franciska lehet az új Görög Zita

Törőcsik Franciska, Vaksötét
Vágólapra másolva!
A nagyrészt Magyarországon forgatott Vaksötét című horror tizenötször annyit hozott, mint amennyibe került. 2016 egyik legnagyobb durranásánál, az Amerika Kapitány: Polgárháborúnál ugyanez a szorzó mindössze 4,5 volt. Nem meglepő tehát, hogy folytatást készítenek az idei év legnagyobb meglepetéssikeréhez. Vajon Törőcsik Franciska is visszatér majd a második részben?
Vágólapra másolva!

Az idei év legnagyobb horrorszenzációja a Vaksötét volt, amely már sokszorosan behozta a gyártási költségeit. Mindössze tízmillió dollárba került, ehhez képest világszinten 152 millió dollár értékben váltottak rá jegyet, és még a horrorokkal általában távolságtartó magyar közönséget is becsábította a mozikba. Hazánkban több mint százezer ember ült be a vak veterán és a fiatal betörők küzdelmére.

Daniel Zovatto és Stephen Lang a Vaksötét című filmben Forrás: InterCom

Egyáltalán nem meglepő hát, hogy a Sony folytatni akarja a filmet. A Vaksötét eredeti ötleten alapult, egyetlen nézőmágnes sztár sem szerepelt benne, mégis magasabb bevételt ért el Amerikában egy csomó olyan idei folytatásnál, melyeket a korábbi rész(ek) sikerén felbuzdulva nagy reményekkel küldtek a mozikba.

Ezeknek a filmeknek az idei folytatását nyomta le Amerikában a Vaksötét:

  • Alice Csodaországban
  • Jégkorszak
  • Szemfényvesztők
  • Zoolander
  • Bridget Jones naplója
  • Tini nindzsa teknőcök
  • A beavatott
  • Hófehér és a Vadász
  • Jack Reacher
  • Rossz szomszédság
  • Bazi nagy görög lagzi

Rodo Sayagues, a Vaksötét egyik producere mesélte el a Coming Soon nevű filmes magazinnak, hogy tervezik a horror folytatását. „Még csak most kezdtünk el rajta dolgozni, de pontosan tudjuk, milyen irányba fog tartani – tette hozzá Alvarez. – Ezt persze most még nem áruljuk el, de az biztos, hogy lesz egy újabb Vaksötét.”

A cikk további részében szpojlerezni fogjuk a filmet, csak az olvasson tovább, aki már látta a Vaksötét-et.

Jane Levy a Vaksötét című filmben Forrás: InterCom

A betörést a ház tulajdonosa, a vak veterán (Stephen Lang) és Rocky, a tolvajlány (Jane Levy) is túléli, így a film készítőinek nagy mozgástere van a folytatás megírásakor. A házban raboskodó Törőcsik Franciska meghal ugyan, de így sem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy visszatérjen a folytatásban. Mi van akkor például, ha Alvarezék egy előzményfilmet terveznek?

A horrorkészítők kreativitása végtelen, ha egy elhunyt karakter visszahozásáról van szó. Példáért nem is kell messzire menni. Görög Zita vámpírkirálynőjét szétcincálták ugyan a Magyarországon forgatott Underworld-ben, de aztán sértetlenül tért vissza a második részben a rajongók legnagyobb örömére.

Nem támasztották fel a karaktert, az Underworld: Evolúció régmúltban játszódó jeleneteiben tűnt fel a magyar színésznő által alakított Amelia.

A Vaksötét bombasikere után nagyon megbízik a Sony az uruguayi Fede Alvarezben. A rendező minden bizonnyal A tetovált lány-regények legutóbbi részét, az Ami nem öl meg-et fogja feldolgozni a következő filmjében. Arról továbbra sem lehet semmi biztosat tudni, hogy Rooney Mara vajon visszatér-e a folytatásban.

Fede Alvarez a Vaksötét forgatásán Forrás: InterCom

„Nyilvánvalóan már ott van a könyv és a belőle írt forgatókönyv, amely nagyszerű lett – mesélt arról Alvarez, hogy hol tartanak az Ami nem öl meg előkészületeiben. – Mindent mi írunk, amit én rendezek, így most azon dolgozunk, hogy a szöveget a saját elképzeléseink szerint átformáljuk, benne hagyjuk a saját lenyomatunkat.” Az uruguayi rendező azt szeretné elérni, hogy A tetovált lány legújabb része is a filmográfiája szerves részének tűnjön.