Afrikából jött, és magyar akar lenni

Az állampolgár
Vágólapra másolva!
„Nem úgy megy, hogy egyik napról a másikra magyarok leszünk” – mondja az ügyintéző Az állampolgár című film első előzetesében. De akkor hogyan válhat magyarrá az az ember, aki egy másik országban született? Ezt a nehézkes folyamatot mutatja a Fekete kefét jegyző Vranik Roland legújabb munkája, aki valódi menekültekkel játszatta el Az állampolgár főhőseit. Valódi érzelmekkel dolgozó, megható és kemény filmnek ígérkezik. 
Vágólapra másolva!

A Szózat szövegét már sokszor, sokféle kontextusban hallhattuk, de az, ahogy Az állampolgár című magyar film első előzetesében elhangzanak belőle részletek, garantált, hogy a legtöbbünknek új élmény lesz.

Egy afrikai férfi szavalja tört magyarsággal, de annál nagyobb átéléssel Vörösmarty Mihály költeményét. Ez a rendkívül hatásos néhány másodperc rögtön nekünk szegez egy érzékeny kérdést: mit is jelent magyarnak lenni? A későbbiekben pedig a főszereplő küzdelmébe nyerhetünk betekintést, akinek feltett szándéka, hogy mintapolgárává váljon új hazájának.

Vranik Roland rendező első játékfilmjével, a remekül sikerült Fekete kefé-vel elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját, harmadik egész estés munkájáról már sokszor és sok helyütt elmondta, hogy közvetlenül nem a tavaly Magyarországot is elérő menekültválság inspirálta, a forgatókönyvön négy éve kezdtek el dolgozni Szabó Ivánnal. Nem állt szándékában, de egy olyan folyamatról, a menekültek beilleszkedéséről forgatott filmet, amely időközben hazánkban is az érdeklődés homlokterébe került.

Dr. Cake-Baly Marcelo Az állampolgár című filmben Forrás: Mozinet/Kiss Nelly

A rendező valódi bevándorlókkal akarta eljátszatni Az állampolgár főbb szerepeit, a főhőst alakító dr. Cake-Baly Marcelót például az utcán szólította le. A Bissau-Guineában született férfi otthonában háború robbant ki, tizenéves korában önkéntes katonaként ő is részt vett benne, majd egy ösztöndíj segítségével jutott el Európába. Közgazdasági diplomát szerzett, jelenleg villamosvezetőként dolgozik. „Van, hogy nem az a haza, ahol születtél, hanem az, ahol élsz, dolgozol, érvényesülsz” – mesélte az Origo 2013-ban készült videóriportjában.

Cake-Baly és a filmbéli karakterének az élete több helyen is átfedést mutat. A főszereplő Wilson a háború pokla elől menekült Magyarországra, ahol a beilleszkedése egyáltalán nem zökkenőmentes. Munkahelyén elismerik ugyan, de inzultusok is gyakran érik: „Ízlik az ingyen kaja, nigger?” – fordul hozzá egy férfi, akinek minden bizonnyal sohasem kellett új életet kezdenie egy idegen országban.

Máhr Ágnes és dr. Cake-Baly Marcelo Az állampolgár című filmben Forrás: Mozinet/Kiss Nelly

Amíg arctalan masszaként ábrázolják a bevándorlókat, könnyű durván leegyszerűsítő üzeneteket kötni hozzájuk, de amint felsejlenek személyes sorsok, máris sokkal nehezebb annyival elintézni őket, hogy miért nem maradtak inkább otthon. Az állampolgár fontos feladatot láthat el, ráirányíthatja a figyelmet arra, hogy minden egyes bevándorlóhoz egy privát történet tartozik, és az elzárkózással csupán azt bizonyítjuk, hogy fájóan hiányzik belőlünk az empátia.

Wilsont egy magyar–történelem szakos tanár (Máhr Ágnes) készíti fel az állampolgári vizsgára. Próbál törvénytisztelő módon élni új hazájában, ám amikor egy fiatal perzsa lány jelenik meg az ajtajában, nem tehet mást, mint hogy befogadja őt. Shirint egy szintén amatőr szereplő, Arghavan Shekari alakítja, aki amúgy divattervező és óvodában angolt, valamint jógát tanít.

Arghavan Shekari Az állampolgár című filmben Forrás: Mozinet/Kiss Nelly

Az állampolgár világpremierjét a hétvégén tartották a stockholmi filmfesztiválon, a magyar mozikba január 26-án kerül majd.

Hát te tiszta magyar lettél!http://www.origo.hu/itthon/20130509-dr-cake-baly-marcelo-portreja.html