Amerikának elege lett Tom Hanks rohangálásából

Inferno
Vágólapra másolva!
A tengerentúli mozikban Tom Cruise után Tom Hankset is maga mögé utasította a Magyarországon teljesen ismeretlen Tyler Perry, akinek a filmes alteregója, a Madea nevű balhés öregasszony hiába jár már a nyolcadik játékfilmnél, az amerikaiak nem tudnak ráunni. A Boo! A Madea Halloween című horrorvígjáték második hete vezeti a jegyeladási toplistát, így az Infernó-nak a második hellyel kellett megelégednie.  
Vágólapra másolva!

Dan Brown regényeinek első adaptációja, 125 millió dollárból készült A Da Vinci-kód óriási sikert aratott Amerikában, az első hétvégéjén 77 milliót hozott tíz éve. 2009-ben jött ki az Angyalok és Démonok, amelyre hiába költöttek többet (150 millió dollár volt a gyártási költsége), már csak 46 milliót gyűjtött össze a premierhétvégén.

Tom Hanks és Felicity Jones az Inferno című filmben Forrás: InterCom

Robert Langdon népszerűsége tovább zuhant Amerikában: az Infernó-ra harmadannyian ültek be, mint az Angyalok és Démonok-ra, és 15 millióval zárta a hétvégét. Nincs mit szépíteni ezen, a film megbukott Amerikában, még annak ellenére is, hogy visszafaragtak a költségvetésből, és a professzor harmadik mozis kalandját 75 millióból készítették el.

A kémek hídja című Tom Hanks-film is 15 millióval kezdte meg a pályafutását, amit aztán a jó kritikák és az Oscar emlegetése egészen 72 millióig repítettek Amerikában. Az Infernó-t ellenben a kritikusok jól helyben hagyták és az Oscarra is esélytelen, így 72 milliónál alacsonyabb összbevételre számíthat majd.

Az Egy csodálatos elmé-ért Oscarral jutalmazott Ron Howardnak ez már sorozatban a negyedik amerikai bukása: A dilemma, az amúgy nagyszerű Hajsza a győzelemért és A tenger szívében is kevesebbet termelt a tengerentúlon, mint amennyibe kerültek ezek a film. A rendezőben azonban továbbra is bíznak Hollywoodban, Zelda Fitzgeraldról próbál éppen tető alá hozni egy életrajzi filmet Jennifer Lawrence-szel.

Tom Hanks és Felicity Jones az Inferno című filmben Forrás: InterCom

Az Infernó-t az Amerikán kívüli világ mentheti meg, ahol egy ügyes húzással már hetekkel előbb bemutatták a filmet. A világ többi országában 132 milliót szedett össze eddig a film, így nem zárható ki, hogy egy negyedik filmben is láthatjuk majd rohangálni Tom Hankset Robert Langdon professzorként.

Amúgy a három könyv eladási statisztikái is követik a filmek csökkenő népszerűségét: A 2003-as A Da Vinci-kód 80 millió,nál a 2000-ben megjelent Angyalok és Démonok 39 milliónál, a 2013-ban kiadott Inferno pedig 6 millió eladott példánynál jár.

Az amerikai, kínai és a magyar premiert egy héttel megelőzve 33 országban már be is mutatták a Marvel legújabb képregényfilmjét, a Doktor Strange-et. Benedict Cumberbatch varázslója hiába tartozik a kevésbé ismert szuperhősök közé, 86 milliót gyűjtött, ezzel többek között az Amerika Kapitány: A tél katonája, A galaxis őrzői és A Hangya Amerikán kívüli nyitóbevételét is felülmúlta.

Benedict Cumberbatch a Doktor Strange című filmben Forrás: InterCom

Tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. Boo! A Madea Halloween ($16,7 / $52)
2. Inferno ($15 / $15)
3. Jack Reacher: Nincs visszaút ($9,6 / $39,7)
4. A könyvelő ($8,5 / $61,3)
5. Ouija: Origin of Evil ($7,1 / $24,6)
6. A lány a vonaton ($4,3 / $65,9)
7. Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei ($4 / $79,9)
8. Keeping Up with the Joneses ($3,4 / $10,8)
9. Gólyák ($2,8 / $68,2)
10. Ae Dil Hai Mushkil ($2,1 / $2,1)