Két magyar filmet is díjaztak külföldön

Szabó Simon a 2012-es cannes-i filmfesztiválon
Vágólapra másolva!
Szabó Simon Görögországból hozott haza két díjat az Ebéd előtt című kisfilmjével, Dell'Edera Dávid Balkonját Angliában érte elismerés.
Vágólapra másolva!

Szombaton este a görögországi Dráma városában a 22. Drama International Film Fesztiválon két díjjal jutalmazták Szabó Simon rövidfilmjét. Az Ebéd előtt című alkotása a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díja mellett a zsűri különdíját is megkapta.

Szabó Simon a 2012-es cannes-i filmfesztiválon Forrás: Szabó Simon

Szabó Simont a Moszkva tér Rojáljaként, a Megdönteni Hajnal Tímeát Bögöcseként ismerik a legtöbben, de a színészet mellett rendezőként is komoly sikereket aratott. Papírrepülők című nagyjátékfilmjét 2009-ben díjazták a Szemlén, a Fal című kisfilmjét jelölték az Európai Filmakadémia díjára.

Az Ebéd előtt 1944 augusztusában, Budapest külvárosában játszódik. Egy család ebédhez készülődik, amikor a kislány észreveszi, hogy embereket visznek el az utcán. Segíteni akarnak némi vízzel, ennivalóval és ruhával, de ezt nem mindenki nézi jó szemmel. A fekete-fehér film érdekessége, hogy az egész egy nyolcperces, vágás nélküli jelenet, amelyben több mint száz szereplőt mozgattak.

Huzella Júlia játssza az anyát, Molnár Gusztáv az apát, Mészáros Béla a főcsendőrt, Szénási Panni pedig a kislányt alakítja az Ebéd előtt-ben, amelyben Szabó Simon nagyszüleinek a története elevenedik meg.

A szeptember 25-én véget ért, nagy múltra visszatekintő bristoli Encounters rövidfilmes és animációs fesztivál, ahol hét magyar alkotást is vetítettek. Bucsi Réka LOVE-ja, Tóth Luca Superbiá-ja, Szederkényi Bella Vaddisznó-ja, Aprily Zoltán Ungvár-ja, Vácz Péter Dear John-ja, Ducki Tomek Animals-a és Dell'Edera Dávid Balkon-ja is bekerült a programba, az utóbbit ráadásul ki is tüntették – írta meg a magyar animáció minden rezdüléséről beszámoló Dot & Line.

Dell’Edera Dávid Fotó: Pozsonyi Janka

Dell’Edera Dávid Annecyben is díjazott diplomamunkája a lakótelepek világát mutatja be egy forró nyári napon, és most az az elismerés érte, hogy jelölhetővé vált a Cartoon d’Or-díjra, vagyis jövőre versenyben lesz a legjobb európai animációs rövidfilmnek járó elismerésért.

A Cartoon d’Or nyertesét minden évben a partnerfesztiválok díjazottjai közül választják ki, az idén a francia Yúl and the Snakes nyert, a Balkon-nak jövőre lesz esélye győzedelmeskedni.