Létezik szerelem ember és farkas között?

Lilith Stangenberg a Vad című filmben
Lilith Stangenberg a Vad című filmben
Vágólapra másolva!
Csütörtökön kezdetét veszi a Szemrevaló filmfesztivál, amelyen immár ötödik alkalommal nézhetjük meg a német nyelvterületről érkező filmek legjavát. Premier előtt ülhetünk be az idei cannes-i seregszemle legjobb kritikáit kapó, az életkedvünket garantáltan felpörgető Toni Erdmannra, megismerkedhetünk egy nácivadász államügyészel, A Grand Budapest Hotel ékszerdobozszerű világát inspiráló osztrák íróval, és azt is megtudhatjuk, hogy mi történik, ha egy lány farkast visz fel a panellakásába.
Vágólapra másolva!

Szeptember 22. és október 1. között rendezik idén a budapesti Művész moziban a Szemrevaló filmfesztivált. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvényén összesen 18 filmet vetítenek le eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. A teljes programot itt találja, mi most a számunkra legérdekesebbnek tűnő alkotásokat mutatjuk be.

Peter Simonischek és Sandra Hüller a Toni Erdmann című filmben Forrás: Cirko Film

A Cannes-ban körberajongott, a huszonegyedik század legjobb filmjei közé máris beválasztott Toni Erdmann most lesz először látható Budapesten. Ez az újszerű, emberséges, aktuális és borzasztóan vicces film boldogságbombaként hat a nézőjére, és mindezt úgy, hogy nem mártja cukorba a torzonborz apát és a tőle elhidegült lányát, hanem az igazi életet ünnepli, annak minden elcseszettségével együtt. Ha csak tíz filmre mehetnénk el a moziba az év végéig, ez biztosan benne lenne.

A fesztivál nyitófilmje, Az állam Fritz Bauer ellen a háborús bűnös Eichmann elfogásának és bíróság elé állításának döbbenetes előtörténetét mondja el. Közben pedig megismerhetjük a hesseni főügyészt, Fritz Bauert, aki miután sem a német igazságszolgáltatásban, sem a hazai nyomozókban nem bízhat, a Moszadtól kér segítséget. Az ötvenes években játszódó filmről itt olvashat bővebben.

Wes Anderson két évvel ezelőtti remekművét, a Grand Budapest Hotel-t bevallottan Stefan Zweig művei, a könyveiben érzékletesen megjelenített, mára szinte teljesen eltűnt a Monarchia éveivel összekapcsolt, békebeli miliő ihlette. A Stefan Zweig – Búcsú Európától című játékfilm az osztrák író utolsó éveiről szól, aki zsidó származása miatt emigrációra kényszerült 1936-ban, és Brazíliában telepedett le. A film tulajdonképpen egy menekült története, aki elveszítette a régi otthonát, és helyette egy újat keres.

Bele-belenézve a Szemrevaló filmjeinek az előzeteseibe, engem a Vad című abszurd dráma fogott meg a leginkább, amely a fajok közti szerelem ötletével játszik el. A főszereplő, lakótelepi lány egy farkassal találkozik egyik sétája alkalmával, és a vadállat annyira megbabonázza, hogy felviszi magával a lakásába. A főszereplő, belefáradva az irodai lét lélekölő rutinjába, egyre jobban kezd kötődni a farkashoz, még a viselkedését is utánozni kezdi.

Az idei fesztivál külön blokkot szentelt a tinédzserproblémákat taglaló filmeknek. Csak 18 éven felüliek számára ajánlják az Agónia című osztrák filmet, melyben két zárkózott bécsi srác, a 24 éves Christian és a 17 éves Alex mindennapjait követhetjük nyomon. Az Amateur Teens című svájci filmazt ábrázolja, milyen helyzetekbe kergeti olykor a közösségi média hatalma a mai középiskolásokat.

A fesztiválon látható lesz Svájc legutóbbi Oscar-nevezettje, a Nem történt semmi című dráma, melyben egy német család téli vakációja szörnyű fordulatot vesz, és az addig nem éppen a határozottságáról ismert, konfliktuskerülő apának cselekvésre kellene elszánnia magát. A filmet a Laviná-ra adott svájci válaszként is emlegetik.