Meghalt a Szigorúan bizalmas és a 8 mérföld Oscar-díjas rendezője

Szigorúan bizalmas
Vágólapra másolva!
Hetvenegy éves korában meghalt Curtis Hanson, a kilencvenes évek egyik legjobb filmjének, a Szigorúan bizalmas című neonoirnak a rendezője. A filmet kilenc Oscar-díjra jelölték, többek között a legjobb rendezők kategóriájában is versenyzett Hanson, végül Brian Helgelanddel együtt a legjobb adaptált forgatókönyvért járó szoborral térhetett haza.
Vágólapra másolva!

A Szigorúan bizalmas-sal tömegek számára mutatta meg a film noir időtlenségét és a műfajban rejlő erőt. Tapintható közelségbe hozta az ötvenes évek Los Angelesének bűnös világát, labirintusszerű, döbbenetes fordulatokat tartalmazó, ám végig érthető forgatókönyvet írt James Ellroy regényéből, és szenzációs alakításokat csalt elő Guy Pearce-ből, az elszabadult ágyúgolyóként pusztító Russell Crowe-ból és a végzet asszonyaként brillírozó, alakításáért Oscarral jutalmazott Kim Basingerből.

Curtis Hanson és Kim Basinger a Szigorúan bizalmas forgatásán Forrás: Collection Christophel/© Warner Bros/Warner Bros

„Nyugodjék békében Curtis Hanson. Köszönöm, hogy hittél bennem, és kiálltál értem. Valójában miattad lett karrierem a szakmában, amit választottam” – írta ki Twitterre Russel Crowe, akit annyira felzaklatott a halálhír, hogy először elírta a rendezője nevét, és azt egy későbbi tweetben javította.

Russell Crowe és Guy Pearce a Szigorúan bizalmas című filmben Forrás: InterCom

Curtis Hanson már úgyis minden dicséretet megérdemelne, ha csak a Szigorúan bizalmas fűződne a nevéhez, ám több más filmjét is biztosan meg fogja őrizni az emlékezet. A hetvenes években kezdett el Hollywoodban dolgozni, de az első nagy sikerére a kilencvenes évek elejéig várnia kellett.

Korai munkái közül mindenképpen ki kell emelni az 1978-as A csendestárs című remek bankrablós filmet, amelynek ő írta a forgatókönyvét.

Rob Lowe és James Spader a Halálos barátságban, Rebecca De Mornay A kéz, amely a bölcsőt ringatja című filmben Forrás: InterCom

Tisztes bevételt ért el az amerikai mozikban a Halálos barátság című remek lélektani thrillerje, amiben Rob Lowe (egy karriercsúcs-alakítással) vitte rossz útra a stréber James Spadert, de Hanson számára az igazi áttörést a Rebecca De Mornay főszereplésével készült A kéz, amely a bölcsőt ringatja hozta meg, amely 1992 tavaszán heteken át vezette a nézettségi toplistát. Két évvel később Meryl Streeppel forgatta le a Veszélyes vizeken című vadvízi thrillert.

A Szigorúan bizalmas után sem illant el a tehetsége, a 2000-es Wonder Boys – Pokoli hétvége című filmjében Michael Douglas nyújtott nagyszerű alakítást életközepi válsággal küzdő egyetemi professzorként, majd jött az Eminemmel közös produkciója, a 8 mérföld.

Eminem és Curtis Hanson a 8 mérföld forgatásán Forrás: The Picture Desk/n/a/Eli Reed

„Curtis Hanson hitt bennem és abban az őrült ötletünkben, hogy csináljunk egy Detroitban játszódó rapfilmet. Igazából ő csinált belőlem színészt. Szerencsés vagyok, hogy megismerhettem őt” – írta közleményében Eminem.

Curtis Hanson a Chasing Mavericks forgatásán Forrás: AFP

Hanson utolsó filmje a Gerard Butler főszereplésével készült 2012-es Chasing Mavericks – Ahol a hullámok születnek című szörfös film volt. Életének utolsó éveiben már nem dolgozott az Alzheimer-kórja miatt, kedden végelgyengülésben halt meg Los Angeles-i otthonában.