Csontsoványan nyerte az Oscart, most pocakosan hajt a következőre

Gold
Vágólapra másolva!
A Mielőtt meghaltamban nyújtott alakításáért két éve Oscar-díjat nyert Matthew McConaughey rémesen előnytelen külsővel tűnik fel a Gold című új filmjében, ami könnyen az Oscar-szezon egyik fontos versenyzőjévé válhat.
Vágólapra másolva!

A nyári moziszezon végeztével megszaporodnak a presztízsfilmek bemutatói, és ezzel párhuzamosan a találgatások is beindulnak, melyikben lesz annyi lendület, hogy egészen az Oscar-gáláig kitartson. Éppen tegnap írtunk a velencei filmfesztival nyitófilmjéről, a Ryan Gosling és Emma Stone főszereplésével készült Kaliforniai álom-ról, amelynek jó esélye van arra, hogy jövő februárban több kategóriában is a döntősök között szerepeljen.

Ne lepődjünk majd meg azonban, ha Matthew McConaughey legújabb filmje is bejelentkezik a versenyre.

Matthew McConaughey és Edgar Ramirez a Gold című filmben Forrás: Patrick Brown/BBP Gold, LLC/Patrick Brown

Az Amerikában karácsonykor debütáló Gold-ról eddig meglepően keveset lehetett hallani, pár napja viszont kiadták hozzá az első moziplakátot, és a Vulture beszélt Stephen Gaghan rendezővel, aki a 2001-es Traffic forgatókönyvéért nyert Oscart, majd 2005-ben megrendezte a Sziriáná-t (annak a forgatókönyvéért is jelölték), de az azóta eltelt tizenegy évben nem volt mozifilmhez köze.

Gaghan szerint a Gold „nem illeszthető be egyetlen kategóriába. Hívhatjuk kalandfilmnek és drámának is, a harmadik kategória pedig a moralitásjáték lehetne”.

George Clooney és Stephen Gaghan a Sziriána forgatásán Forrás: InterCom

McConaughey egy nevadai férfit játszik, akinek drámai fordulatot vesz az élete, miután a borneói esőerdőben a világ eddigi legnagyobb aranylelőhelyét fedezi fel. És ez még csak a kezdet, a filmből az fog kiderülni, hogy az arany kibányászása volt a könnyebbik része a dolognak, Amerikába visszaérve további meglepetések várják a főszereplőt.

A film megtörtént esetet dolgoz fel, a Bre-X nevű bányászcég körüli botrány szolgált a forgatókönyv alapjául, de a sztori olyan meghökkentő fordulatokat tartogat, hogy nem javasoljuk senkinek, hogy a Wikipédián előre elszpojlerezze magának az egészet.

A továbbiakban csupa olyan dolgot mondott a rendező, amivel az Oscar-várományos filmek közé pozicionálta a Gold-ot. Belengette például, hogy A visszatérő-höz hasonlóan itt is hallunk majd még meghökkentő történeteket a forgatásról. Most annyit árult el, hogy a szélsőséges monszun időjárás miatt több méter mély víz alá került a Thaiföldön felépített díszlet.

Matthew McConaughey a Mielőtt meghaltam című filmben Forrás: TIFF

Az Akadémia imádja például, ha egy híres színész drasztikusan elváltoztatja a külsejét egy szerep kedvéért, és McConaughey pont ezt tette. A három évvel ezelőtti Mielőtt meghaltam forgatására csontsoványra fogyott, most pedig 18 kilót szedett fel. Méretes pocakot növesztett, és kopaszodó fejjel, előnytelen ruhákat viselve hajtja majd az aranyat. (Ne felejtsük el, hogy George Clooney is közel ugyanennyit hízott a Sziriáná-ban játszott szerepe kedvéért, és azért az alakításáért nyerte el eddig egyetlen színészi Oscar-díját.)

Mindenki csak a saját felelősségére kattintson erre a linkre, McConaughey a ronda nyakkendőjében és a rémes frizurájával úgy néz ki, mint egy kiégett, magára semmit sem adó autókereskedő. „Elküldtem Matthewról egy fényképet anyámnak a forgatás utolsó napján – mesélte Gaghan. – Erre rögtön azzal hívott fel, hogy jaj édesem, mit tettél ezzel a szegény emberrel?!”

A Gold további fontos szerepeiben Bryce Dallas Howardot, Edgar Ramirezt és Toby Kebbellt láthatjuk, a filmet december 25-én mutatják be Amerikában, tavaly ugyanezen a napon debütált A visszatérő a tengerentúlon. A magyar premier időpontjáról egyelőre nem kaptunk infót.

A Gold című film plakátja Forrás: Weinstein Company