Robert Redfordék nem fesztiváloznak Bucsi Réka nélkül

Bucsi Réka
Vágólapra másolva!
Bucsi Réka LOVE című animációs filmje bejutott a Utah állambeli Park City-ben tartott Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. A 28 éves magyar rendezőnőnek két éven belül ez már a második filmje, amely részt vehet a Robert Redford által alapított fesztiválon.
Vágólapra másolva!

A LOVE világpremierjét az idei Berlinale-n tartották februárban, míg az észak-amerikai premierre a South by Southwest (SXSW) fesztiválon került sor. Az amúgy észak-amerikai premiereket favorizáló Sundance annak ellenére válogatta be Bucsi Réka filmjét a versenyprogramba, hogy az már számos amerikai vetítésen túl volt addigra.

Bucsi Réka a 2015-ös Sundance filmfesztiválon a híres The Egyptian Theatre előtt Forrás: Bucsi Réka Instagram

Bucsi Réka filmjét eddig kereken negyven országban vetítették, és összesen kilencvennyolc különböző fesztiválra kapott meghívást. A film eddig tizenhárom díjat nyert, köztük Uppsalában néhány héttel ezelőtt az EFA-díjat, amellyel kivívta az Európai Filmakadémia díjára való jelöltséget.

A LOVE február elején egy másik jelentős fesztiválon is feltűnik majd: a franciaországi Clermont-Ferrandban, Európa legnagyobb kizárólag rövidfilmekre specializálódó seregszemléjén került versenyprogramba.

A 28 éves Bucsi Réka immáron másodjára szerepel a Sundance-en: 2015-ben a Symphony no. 42 című MOME-s diplomafilmjét (ami az alábbi videóablakban megtekinthető) is beválogatták a Robert Redford által alapított világhírű fesztiválra.

Rékán kívül eddig három alkalommal jutottak a kisfilmes mezőnybe magyar alkotók filmjei: 2006-ban Kenyeres Bálint Before Dawn-ja, 2012-ben Szabó Sarolta és Bánóczki Tibor Les Conquérants (Hódítók) című animációja, az idén pedig Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála Limbo Limbo Travel-je. Most először fordul elő, hogy egy magyar rendező másodszorra is meghívást kap a Sundance versenyprogramjába a filmjével.

A LOVE a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült, francia koprodukcióban. A film magyar gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor, fesztiváloztatásáért pedig a Daazo rövidfilmes portál felel.

Ez a meteor mindenkit eltalál

A tavaly Oscar-közelbe került Bucsi Réka második animációs kisfilmje megint olyan, mint egy egészen egyedi hangulatú, színes és meglepő, drogos álomutazás. És még jobb is, mint amilyen a Symphony no. 42 volt. Olvassa el kritikánkat!

A tizenöt perces LOVE hamarosan műsorra tűzi a köztévé, a mozikban pedig A vörös teknős című japán-francia egészestés animációs film kísérőfilmjeként lesz látható januártól.

Egy kocka a Szilánkok című dokumentumfilmből Forrás: Café Film

Nem Bucsi Réka lesz az egyetlen magyar rendezőnő Park City-ben: Szakonyi Noémi Veronika, akinek Szilánkok című készülő dokumentumfilmje tavaly fejlesztési támogatást kapott a Sundance Institute-tól, ezúttal a Documentary Fellows Program résztvevőjeként utazhat a fesztiválra és vehet részt szakmai programokon, és találkozhat a filmipar számos fontos résztvevőjével. A film már korábban elnyerte a Filmalap fejlesztési támogatását is.