Mi az a magyar szó, amit az év sci-fijében emlegetnek?

Érkezés
Vágólapra másolva!
„A magyarok nevet is adtak neki” – mondja a CIA-tiszt Amy Adamséknek az Érkezés egyik jelenetében, de azt nem árulja el, hogy melyik szóra gondol. Kinyomoztuk a megoldást.
Vágólapra másolva!

Csütörtök óta Magyarországon is játsszák az Érkezés című sci-fit, amely az idei év egyik kihagyhatatlan moziélménye: földönkívüliek szállnak le a bolygónkra, de a szokásos pusztítás helyett egy intelligens és érzelmes dráma bontakozik ki, amely több fordulatot is tartogat.

Michael Stuhlbarg és Amy Adams az Érkezés című filmben Forrás: InterCom

A hazai nézőknek ráadásul eggyel több meglepetéssel szolgál a film, ugyanis a CIA-tiszt (Michael Stuhlbarg) egy magyar szóra utal, amikor arról beszél, hogy az idegenek szándéka ellenséges is lehet, és nem zárható ki, hogy ki akarják játszani egymás ellen az országokat.

„Lehet, hogy a látogatók háborút akarnak szítani köztünk, hogy csak egy tábor maradjon” – mondja a bizalmatlan Halpern ügynök, és hiába veti közbe a katonatisztet alakító, a nyelvészprofesszor pártján álló Forest Whitaker, hogy erre nincs bizonyíték, a CIA-s így folytatja:

„De van. Az egész történelmünk. A britek Indiában, a németek Ruandában. A magyarok nevet is adtak neki. Bizony. Fővezér nélküli világ vagyunk.”

Egy kocka az Érkezés szóban forgó jelenetéből Forrás: InterCom

Vajon melyik magyar szóra gondolt Halpern? Hiába törtük a fejünket, nem jutott eszünkbe a megoldás. A film alapjául szolgáló, az Életed története című novella sem segített, mivel ez a párbeszéd Eric Heisserer forgatókönyvíró agyából pattant ki, és semmi nyoma nincsen az eredeti szövegben. Felhívtuk a magyar forgalmazót, és az InterCom egyik munkatársa elárulta nekünk a megfejtést:

szalámitaktika.

Ezt a kifejezést Rákosi Mátyás használta először, és innentől át is adjuk a szót a Wikipédiának: „A szalámitaktika a Magyar Kommunista Párt gyors hatalomra kerülése érdekében a többi párttal szemben alkalmazott magatartásának, politikai módszereinek köznyelvi elnevezése volt. Szélesebb értelemben ezt a taktikát alkalmazta a szovjet megszállási zónában tevékenykedő többi kommunista párt is egyeduralma kiépítéséhez.”

A második világháború után a kommunisták nem válogattak az eszközökben a politikai ellenfelek kiiktatásakor, gyakran saját párttársaikat sem kímélték. A diktatúra mielőbbi kiépítése érdekében koncepciós pereket indítottak, letartóztatták, megzsarolták, visszavonulásra késztették vagy az oroszokkal elhurcoltatták a veszélyesnek ítélt embereket.

Denis Villeneuve rendező az Érkezés forgatásán Forrás: InterCom

Denis Villeneuve rendező nyár óta Magyarországon forgatja a Szárnyas fejvadász 2049-t, de biztosan nem emiatt került bele a kifejezés az Érkezés-be, hiszen az már rég elkészült, amikor a québeci rendező hazánkba érkezett.