Ha öntudatos nőkkel akar találkozni, menjen Budaörsre!

A messzi észak
Vágólapra másolva!
Szereti az animációs filmeket? Szeret képben lenni, mivel állnak elő a szakma fiatal művészei itthon és a nagyvilágban? Örömet szeretne okozni a gyerekeinek? Vagy csak egyszerűen egy sokszínű kalandra vágyik? Ha bármelyik kérdésre is igen a válasza, akkor irány Budaörs, ahol az ötödik alkalommal rendezik meg a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált, most éppen október 19. és 22. között.    
Vágólapra másolva!

Az esemény elsősorban diákok és fiatal alkotók animációira fókuszál, ám minden évben elhoznak egy-egy friss egészestés animációs filmet is. A négynapos mustrán több mint 100 rövidfilm, valamint egy francia és egy kanadai egészestés rajzfilm képviseli a kortárs animáció legjavát. Gyerekek és felnőttek egyaránt találni fognak kedvükre való elfoglaltságot.

Képkocka a LOVE című filmből Forrás: Primanima

A Primanima nagyszerű alkalom arra, hogy az ember bepótolja az elmúlt év külföldi fesztiválokon bemutatkozott, számos díjat nyert magyar animációs filmjeit. Látható lesz Bucsi Réka hihetetlenül fantáziadús, Berlinben debütált LOVE-ja (kritikánk), amelyben a szerelem jelenik meg teljesen egyedi és szokatlan módokon.

Képkocka a Superbia című filmből Forrás: Primanima

Elkaphatja Tóth Luca kísérleti történetvezetésű, pajkos képi világú Superbiájá-t (kritikánk), amely Cannes-t is megjárta, megnézheti a világ legrangosabb animációs fesztiválján kitüntetett Balkon-t, amelyben Dell’Edera Dávid egy lakótelep világába enged betekintést, és Kreif Zsuzsanna Candide – Otthon, édes otthon című kisfilmjét is kár lenne kihagyni.

A Primanimán tartják Szederkényi Bella A vaddisznó című filmjének a hazai premierét. A fiatal rendező Orsolya című diplomafilmje számos díjat elnyert, francia–német–magyar koprodukcióban készült legújabb munkájának egy nagyvárosi elidegenedés-történet a kiindulópontja.

Képkocka a Vaddisznó című filmből Forrás: Primanima

Idén is egy-egy különleges egészestés animációs mozifilmmel kedveskedtek a szervezők a gyermek-, valamint a felnőtt közönségnek. A francia A messzi Észak, valamint a kanadai Window Horses – Rosie Ming lírai utazása Perzsiába című filmekben közös, hogy mindkettő egy-egy öntudatos nő történetét meséli el.

Torontót és Annecy-t is megjárt Window Horses fiatal főhőse egy félig kínai, félig iráni származású kanadai költőnő, akit meghívnak egy iráni irodalmi fesztiválra, majd a távoli országba tett utazása életre szóló élménnyel gazdagítja őt. A közösségi finanszírozással készült filmben szinkronhangként több ismert színészek is közreműködtek, mint A Grace-klinika egyik orvosát alakító Sandra Oh vagy a Juno tinihőseként elhíresült Ellen Page.

Képkocka a Window Horses című filmből Forrás: Primanima

A messzi Észak tavaly közönségdíjat nyert Annecyban. A film a XIX. századi Oroszországban játszódik, ahol egy fiatal arisztokrata lány, Szása fellázad szülei szigorú elvárásai ellen, és útnak indul az Északi-sarkra, hogy felkutassa eltűnt felfedező nagyapját. A gyönyörű történelmi kalandfilm hagyományos 2D technikával készült, egyedi látványa kevés színre és formára korlátozódik.

A nemzetközi kisfimes mezőnyt is érdemes átbogarászni, sokak tetszését elnyerheti a cseh fekete komédia, a Happy End, de kiemelkedik az ír Jack O’Shea Sundance-t és Annecyt megjárt Sötét kabátcímű kisfilmje is. A teljes programot a fesztivál honlapján találja meg, illetve a Primanima Facebook-oldalát is megéri követni a legfrissebb információkért.