Minden nő szilaj paripának születik

Mustang
Vágólapra másolva!
A Mustang egy olyan film, amely fontos témáról szól, de nem fontoskodik, amely egyértelmű állításokat tesz, mégsem tetszeleg önnön jelentőségének fényében. Minden kockája meseszép, és bebizonyítja, hogy tragédia is végződhet happy enddel.
Vágólapra másolva!

Deniz Gamze Ergüven török rendezőnő filmje, a tavaly Cannes-ban debütált, majd a világ fesztiváljait végigtaroló és most az Oscar-díjért is versenyben lévő Mustang ritka hibrid. Egyszerre meseszerű, varázslatos történet öt lánytestvérről és brutálisan kemény, harcosan politikus propagandafilm.

Boldogok, szépek, felszabadultak - Mustang Forrás: Mozinet

A mese így kezdődik: él egy eldugott török faluban öt lánytestvér. Boldogok, szépek, felszabadultak, másra sem vágynak, mint nevetni, játszani, táncolni, szerelmesnek lenni, élni. De a mesének hirtelen vége szakad, amikor egy nap suli után együtt játszanak pár fiúval. A lányok a fiúk nyakába ülnek, és úgy bohóckodnak a tengerben. A hallatlan erkölcstelenség hírére a nagymama elérkezettnek látja az időt, hogy megkezdje a lányok betörését, tisztes feleséganyaggá faragását, kiházasítását.

Bezárul előttük a világ, és

végignézzük, ahogy minden elkobzott mobillal, bereteszelt kapuval, berácsozott ablakkal egyre fogy körülöttük a levegő.

Vége a mesének, vége a gyerekkornak, és elkezdődik a lányok küzdelme.

Feleséggyár - Mustang Forrás: Mozinet

A harc élére a legkisebb lány, a vadóc Lale áll. Tőle tudjuk meg, hogyan is néz ki a nővé érés ebben a megkérdőjelezhetetlen konvenciók és muzulmán hagyományok irányította társadalomban. Röviden úgy, hogy

Lale még elég kicsi és bátor ahhoz, hogy ne tegyen lakatot a szájára, és meggondolatlanul bármit kimondjon. Simán belevágja a pletykás szomszédasszony képébe, hogy ő ugyan nem húz farmersortja és színes pólója helyett ronda, földig érő, libafosszínű hacukát, és nemes egyszerűséggel minősíti „feleséggyárnak” azt a hagyományos beavatást, amelynek során a lányok megtanulnak főzni meg varrni.

Szüzességvizsgálat - Mustang Forrás: Mozinet

A gyerekszáj mindent kimondhat, és ennek az okos megoldásnak köszönhetően végre szabadon elhangozhat mindaz, amiről a brutális vallási és társadalmi hagyományok között fuldokló, ép ésszel felfoghatatlan szokások által elnyomott nők kénytelenek hallgatni.

De nagyon hiányzott már, hogy valaki hozzányúljon ezekhez a tabukhoz, és végre kimondja ezeket a szavakat!

Felszabadító, ahogy a film egyértelműen állást foglal. Nem didaktikusan, hanem úgy, hogy leplezetlenül, minden kertelés nélkül az érzelmeinkre hat. Nem óvatoskodik, nem akarja képmutatóan bemutatni az érem másik oldalát.

A másik oldal - Mustang Forrás: Mozinet

A lányokat nevelő nagymama jámbor és egyszerű, a nagybácsi buta és gonosz, a vallási konvenciókba beleőrült falusiak nevetségesek és szánnivalók. Mit kellene ezen szépíteni? Miért kellene őket megértenünk? Nem kell megértenünk őket ahhoz, hogy tudjuk, a lányok oldalán kell állnunk mindenkivel szemben. Állhatunk máshol, amikor az elnyomó társadalom ezekben a még nem is serdülő kislányokban, akik bolondozva játszanak a fiúkkal, máris a szexuális tárgyat látja?

Ez a rendezőnő legbátrabb lépése. Nem kíván vitatkozni elvekről, nem akar kiegyensúlyozott és racionális lenni. Itt ez az öt lány: kislányok, gyerekek, kamaszok. Majd’ kicsattannak az erőtől, lobog a hajuk, szeretik egymást, az életet, a fiúkat. Ki merészeli azt mondani, nincs ehhez joguk?

Ki merészeli őket trágyaszínű, alaktalan lebernyegbe bújtatni?

Kulturális relativista és higgadt politikus legyen a talpán, aki nem a lányoknak drukkol. Hiszen akkor annak szorít, hogy a nővérek vessék alá magukat olyan férfiak akaratának, akik semmibe veszik őket, és egy céljuk van: mindenáron megzabolázni őket.

Pofonegyszerű metafora a film címe, de néha egy pofonegyszerű metafora kell ahhoz, hogy az üzenet átjöjjön. Olyanok ezek a ragyogó bőrű, csillogó loboncú kamaszlányok, ahogy hirtelen hosszúra nőtt karjaikat és lábaikat lóbálják, ahogy minden pillantásukból árad az élet iránti csillapíthatatlan vágy, mint a vad, gazdátlan musztángok. Minden lány szabad, szilaj paripának születik, és megbocsáthatatlan bűn őket betörni.