Batman és Superman brutálnagyot kaszált

Batman Superman ellen - Az igazság hajnala
Vágólapra másolva!
A Batman Superman ellen: Az igazság hajnalá-t szinte egyöntetűen elutasították a kritikusok, ez azonban nem akadályozta meg a filmet abban, hogy számos rekordot megdöntsön, és minden idők hatodik legjobb amerikai nyitását hozza össze. A Bazi nagy görög lagzi 2 is jól teljesített a két szuperhős árnyékában.  
Vágólapra másolva!

Előzetesen 350 millióra taksálták a Batman Superman ellen első hétvégi globális bevételét. Aztán a túlnyomórészt negatív kritikák fényében azt is lehetett gondolni, hogy ennél kevesebb pénzzel kell megelégedniük a DC szuperhőseinek. Nem így történt.

Batman és Superman összecsapása világszinten 424,1 millió dollárt termelt, és ebből 170,1 milliót az amerikai közönség hozott össze. Az összes eddigi Batman-filmet, köztük a 160,9 millióval nyitó A sötét lovag: Felemelkedés-t, és 116,6 millióval kezdő Az acélember-t is felülmúlta az első hétvégi számok tekintetében.

Ben Affleck és Henry Cavill a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala című filmben Forrás: InterCom

A kritikákat összesítő Rotten Tomatoes-on ugyan csak 29 százalékon áll Zack Snyder legújabb CGI-orgiája (mi is csalódottan távoztunk a moziból), de ez nem gátolta meg a filmet abban, hogy minden idők hatodik legjobb nyitását produkálja Amerikában. Csupán a Vasember 3-at, a Jurassic World-öt, a két Bosszúállók-filmet és a Star Wars 7-et nem tudta megelőzni.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, több rekordot megdöntött a Batman Superman ellen. A következő összehasonlításokban lépett az első helyre a szuperhősfilm:

  • Március legjobb nyitása (Az éhezők viadala volt az eddigi csúcstartó.)
  • A húsvéti hétvége legjobb nyitása (A Halálos iramban 7-et tolta hátrébb egy hellyel.)
  • A legjobban nyitó Warner-film (A Harry Potter-sorozat utolsó részét előzte meg.)
  • A legjobban nyitó DC-szuperhősfilm (A sötét lovag: Felemelkedés-t fosztotta meg ettől a címtől.)

Amerikán kívül még hatvanhat országban debütált a Batman Superman ellen, és 254 milliót szedett össze. Látható, hogy az akár katasztrofálisnak is nevezhető kritikai fogadtatás nem befolyásolta a film teljesítményét a pénztáraknál.

A marketinggépezet győzedelmeskedett megtámogatva a két szuperhős bárhol eladható nevével, hosszabb távon azonban kifejtheti a hatását a negatív visszhang. Amennyiben a kritikusok körén túl a közönség soraiban is az terjed el, hogy ez egy rossz film, és ezt az információt adják át az ismerőseiknek, akkor a következő hetekben meredeken csökkenhet a Batman Superman ellen nézettsége.

Gal Gadot és Ben Affleck a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala című filmben Forrás: InterCom

A következő hetek nagy kérdése tehát, hogy milyen mértékben csökken a film hétvégi nézettsége, illetve hogy eléri-e az 1 milliárdos bevételi határt. Annyi biztos most, hogy a Warner nyugodtan hátradőlhet, Az igazság ligáját felvezető filmjük egy hétvége alatt meghódította a világot.

A Batman Superman ellen nem nyomta el a hétvége másik fontos premierét, a Bazi nagy görög lagzi folytatását. A romantikus komédia 18,1 milliót szedett össze az első hétvégéjén, a hihetetlenül sikeres első rész 241 milliós összbevételét nincs esélye befogni, de ettől eltekintve ez egy figyelemre méltó hétvégi eredmény.

A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. Batman Superman ellen: Az igazság hajnala ($170,1 / $170,1)
2. Zootropolis – Állati nagy balhé ($23,1 / $240,5)
3. Bazi nagy görög lagzi 2 ($18,1 / $18,1)
4. Miracles From Heaven ($9,5 / $34,1)
5. A hűséges ($9,5 / $46,6)
6. 10 Cloverfield Lane ($6 / $56)
7. Deadpool ($5 / $349,5)
8. Támadás a Fehér Ház ellen 2: London ostroma ($2,9 / $55,6)
9. Hello, My Name is Doris ($1,7 / $3,3)
10. Eye int he Sky ($1 / $1,7)