Trianonról és a doni tragédiáról is kellene film

Röhrig Géza, Saul fia
Vágólapra másolva!
Röhrig Géza szerint nem csak a témája miatt kíváncsi a világ a Saul fiára, és nagyon szívesen részt venne egy másik történelmi témájú magyar filmben is. A Golden Globe-nyertes, Oscar-jelölt film főszereplője a tel-avivi díszbemutatón arról is beszélt az MTI riporterének, hogy borzong a magyarok és a zsidók szembeállításától, illetve hogy a filmnek más a fénytörése Izraelben, ahol csak napjainkban vált lehetségessé bemutatni egy efféle alkotást.
Vágólapra másolva!

Röhrig Géza a Saul fia izraeli díszbemutatója kapcsán adott interjút az MTI-nek. A Golden Globe-díjas, Oscar-jelölt magyar film főszereplője szerint nem igaz, hogy csak egy zsidó témájú magyar alkotásra vevő a nagyvilág.

- mondta. "Minden sejtemben borzongok a magyarok és a zsidók szembeállításától, bármikor szívemet-lelkemet beleadnám egy másik magyar történelmi tárgyú filmbe."

Röhrig Géza a 2015-ös cannes-i filmfesztiválon Forrás: AFP/STF/Bertrand Langlois

"A Saul fia attól egyetemes, hogy nagyon zsidó. Csak abban tudunk mélyre ásni, amit ismerünk, amit élünk. Tolsztoj mélyen orosz volt, Balzac mélyen francia. Intenzív egyetemességhez csak intenzív partikularitáson át vezet út. Csak akkor lehet jó egy a marosvásárhelyi fekete márciusról vagy egy Isonzónál megölt századról szóló film, ha azt minden kompromisszum nélkül olyanok készítik, akiknek mindez valóban a legeslegdrágább ügyük" - mondta Röhrig.

Különleges fogadtatás

Az izraeli mozikba február 11-én kerül a Saul fia, a magyar film díszbemutatóját vasárnap este tartották Tel-Avivban. A vetítésen jelen volt mások mellett Ehud Barak volt izraeli miniszterelnök és Nagy Andor, Magyarország nagykövete, aki a magyar film nemzetközi sikerét hangsúlyozta. Röhrig Géza héberül mondott bevezetőt, majd a film után, héberül és angolul, egy órán át válaszolt a kérdésekre: kulisszatitkokba is beavatva az érdeklődőket segített értelmezni a filmet.

Az esemény meghívója Forrás: Magyar Nagykövetség

Később az MTI-nek elmondta, nem érte csalódás, Nemes Jeles László rendezővel számítottak arra, hogy a film különleges fogadtatásban részesül Izraelben, csakúgy, mint Németországban.

Ötven éve meghurcolták volna őket

"Ha egyetlen estéből következtetni lehet bármire, akkor azt láttam, hogy itt is hat a film, ám

nyilván erősen más a fénytörése Izraelben, mint másutt"

- fogalmazott az MTI-nek. Szerinte Izrael sajátos helyzete miatt csak napjainkban vált lehetségessé bemutatni egy efféle alkotást.

Nemes Jeles László és Röhrig Géza a Golden Globe-díjkiosztó utáni HBO-partin Forrás: AFP/2016 Getty Images/Frederick M. Brown

"Ez egy fiatal, születése óta állandó háborúskodásban és veszélyérzetben élő ország, emiatt muszáj volt militarizálódnia. Évtizedekig a Makkabeusok szellemisége uralkodott, és persze sok tekintetben még ma is e hőskultusz a meghatározó. Ha az ötvenes években álltunk volna elő ezzel a filmmel, egészen biztosan meghurcoltak volna bennünket."

Mára Izraelben is utolérte a zsidókat a córesz

Röhrig szerint a Saul fia egy újfajta identitás lassankénti meghonosodása miatt vált napjainkra elfogadhatóvá Izraelben. "Régen nem zsidónak, hanem izraelieknek vallották magukat az itteniek, idegenkedtek, sőt

megtagadták a sápadt diaszpórazsidót, akit egyetlen szuronyos katona ezrével tudott őrizni a téglagyárban.

Ezzel a zsidóval azonosították a holokauszt áldozatait, szemben saját, önvédelemre berendezkedett társadalmukkal. Mostanra azonban elég idő telt el az árnyaltabb értékeléshez, és lehetségessé vált a Sonderkommando rehabilitálása is, noha őket a háború után évtizedekig a láger osztálytársadalmának legaljára helyezték, lejjebb még a kápóknál is.

Röhrig Géza a Saul fia című filmben Forrás: Mozinet

"Drámai fordulat állt be az elmúlt húsz évben, hisz előzőleg az volt a cionizmus ígérete a világ zsidói felé, hogy ha nem akartok fenyegetettségben élni, akkor gyertek ide, itt maradéktalan biztonságban lesztek. Csakhogy mára Izraelben is utolérte a zsidókat a córesz, és ez óhatatlanul közelebb hozza az izraelieket a világ zsidóságához. Aki ma Izraelbe jön, az elsősorban nem a biztonságáért, hanem egy annál jóval mélyebb kötődés miatt érkezik" - fogalmazott.

A holokausztot mindkét oldal felhasználja

A főszereplő szerint a film nyomán beindulhat egy tisztázó diskurzus az izraeli értelmiség jobb-, illetve baloldalán. "A holokausztot mindkét oldal felhasználja. A baloldal értelmezésében a soá nagy tanulsága, hogy nem szabad kegyetlenül bánni az ellenségeinkkel, hogy még egy kicsit se váljunk soha, de soha olyanná, mint a nácik. A jobboldal ezzel szemben inkább azt emeli ki, hogy soha, de soha többé nem szabad még egy kicsit sem behódolni a terror előtt, ahogy ezt a negyvenes években tettük a nácik előtt. Evidens, hogy mindkét fél attitűdje jogos, a kettő csak így egész" - hangoztatta Röhrig Géza.

Röhrig Géza Hollywoodban január elején Forrás: AFP/2016 Getty Images/Matt Winkelmeyer

Visszautasította a feltételezést, hogy a holokauszt indokolná Izrael létjogosultságát.

A kettő nem függ össze, még akkor sem, ha történeti szemszögből nézve az ENSZ nyilván nem szavazta volna meg akkor és úgy az ország megalakítását, ha közvetlen előtte nem ölnek meg hatmillió zsidót Európa szívében - vélekedett.

Biztos bánják, hogy nem támogatták

Az izraeli filmes alapítványnak a Saul fia támogatását elutasító döntését Röhrig Géza az elsőfilmes rendező és a kényes téma kockázatával magyarázta. "Ezt már nyilván bánják. De nem hibáztatom ezért sem őket, sem a franciákat, sem a németeket.

Ha kapunk tőlük pénzt, és negyven napot tudunk forgatni, nem huszonnyolcat, akkor sem biztos, hogy jobb lett volna a film.

Sőt - tette hozzá.

Tervezi a hazatelepülést

Azt, hogy a zsidó vallásos életformát választotta, gyökértelenségével magyarázta a művész. "Tizenkét éves koromban fogadtak örökbe Rosenthalék, rengeteg fehér folt volt és van a kisgyerekkoromban, szükségem volt a múltra. A zsidósággal három és fél ezer év múltra tettem szert - mondta.

Röhrig Géza a Saul fia budapesti sajtótájékoztatóján 2015. május 28-án Forrás: AFP/Peter Kohalmi

Röhrig Géza tervei között szerepel, hogy visszatelepül Magyarországra. "Régóta töröm már a fejem azon, hogyan vegyem az irányt a hazafelé. Fapados járatokkal Izrael és Magyarország ma már könnyen áthidalható távolság.

- zárta a beszélgetést a költő.