Most kerülhet először magyar kézbe Golden Globe

Nemes Jeles László, Cannes 2015
Vágólapra másolva!
Ha jól alakulnak a dolgok, hétfő reggel a Saul fia sikerének örülhet az ország. Huszonhét év után először nyerhet magyar film a Golden Globe-on. A bulira koncentráló díjkiosztó gálát azonban tucatnyi más dolog miatt is érdemes figyelni: Kap végre szobrot Rocky? Ahogy Cate Blanchettnek, úgy Alicia Vikandernek is szerencsét hoz a dupla jelölés? A külföldi tudósítók ellen tudnak állni Leonardo DiCaprio csábításának? Jennifer Lawrence és Amy Schumer mire képes együtt? Összegyűjtöttük a 73. Golden Globe-gála legizgalmasabb kérdéseit. Maradjon velünk, és kövesse élőben az Origón a magyar idő szerint éjszaka kettőkor kezdődő díjkiosztót.
Vágólapra másolva!

Komolyan veszi magát idén a zsűri?

Az Oscar után a Golden Globe-nak kerítenek a legnagyobb feneket, de azért tudni kell, hogy ez a díjátadó elsősorban a buliról szól, és nem a presztízsről. A kilencvenhárom főből álló Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) ítéli oda a díjakat, és tagjai között több hóbortos, a sztárokért kritikátlanul lelkesedő figurát is találunk. Számos hajmeresztő döntésük volt már, amelyeket csak azzal lehetett magyarázni, hogy minél több filmcsillagot akartak látni a színpadon.

A legtöbb jelölést a Carol című szerelmi dráma kapta, Cate Blanchett és Rooney Mara egymás ellen küzd a legjobb női főszereplő díjáért Forrás: Vertigo Média

Gary Oldman szerint a filmes társadalomban semmit sem jelent, ha valaki nyer a Golden Globe-on. Annyi történik, hogy elmennek a gálára, berúgnak, és smúzolnak a másikkal. A HFPA is érezhette az elmúlt években, hogy már kínosan alacsony a szakmai tekintélyük, így most próbálják egy komoly zsűri benyomását kelteni. Ez látszódik a nevezettek listáján is, amiben nincsenek komolyabb szemöldökráncolásra ingerlő nevek és filmcímek.

Szerintünk: A HFPA mindig képes meglepetést okozni, de mi most arra számítunk, hogy szakmailag is alátámasztható döntések fognak születni.

Ha nyert a Golden Globe-on, akkor az Oscar is az övé?

Szeretik a Golden Globe-ot az Oscar előszobájának nevezni, pedig valójában nincs érdemi összefüggés a két díjátadó között. A HFPA és az Amerikai Filmakadémia tagjai közt tudtunkkal nincs átfedés, itt újságírók, amott meg szakmabeliek szavaznak. Kár lenne tehát vad jóslatokba bocsátkozni, és olyanokat mondani, hogy ha a Golden Globe-on A visszatérő vagy a Mad Max: A haragútja lesz a legjobb film, akkor az Oscar-gálán is fő esélyessé válik.

Ők mind újságírókat játszanak a Spotlightban Forrás: InterCom

Legutóbb a Sráckor vitte el a legfontosabb díjat a Golden Globe-ról, az Oscaron viszont már a Birdman győzedelmeskedett. Az utóbbi tíz évben mindössze három olyan alkotás volt, amelyet mindkét díjátadón a legjobb filmnek választottak meg. Így figyeljék majd A visszatérő, az új Mad Max, a Room, a Spotlight és a Carol csatáját.

Szerintünk: A HFPA most biztosra megy, és ők is az Oscar-díj fő esélyesére a pedofil papokat leleplező újságírókról szóló Spotlight-ra szavaznak. Az EW-nek akár igaza is lehet: szerintük azért győz majd végül a Spotlight, mert a HFPA tagjai is újságíróknak tartják magukat.

Melyik nem-vígjáték nyeri a legjobb vígjáték díját?

Az Oscarral szemben a Golden Globe-on külön kategóriát tartanak fenn a komédiáknak, a műfajt viszont elég szabadosan értelmezik. Senki sem vitatkozna azon, hogy a Mentőexpedíció-ban és A nagy dobás-ban bőven vannak komikus elemek, de vígjátéknak nevezni őket akkor is túlzás. Ugyanez áll a szélsőséges hangvételváltásokkal operáló Joy-ra is.

Brad Pitt A nagy dobás című filmben Forrás: UIP-Duna Film

Szerintünk: Arra tippelünk, hogy a két igazi vígjáték, A kém és a Kész katasztrófa nem fog labdába rúgni, ellenben a szervezők A nagy dobás által felkínált pompás lehetőségen biztos elgondolkodnak: a díjjal a színpadra csábíthatnák Brad Pittet, Christian Bale-t, Ryan Goslingot és Steve Carellt.

Ridley Scott vagy George Miller?

A rendezői kategória alighanem a két nagy öreg csatája lesz. Ott van persze Alejandro Gonzalez Inarritu is, aki rendkívüli dolgokat vitt végbe A visszatérő-ben, Tom McCarthy a Spotlight-tal, és Todd Haynes az ötvenes évek Amerikáját érzéki módon rekonstruáló Carol-lal, de a szavazóknak alighanem be fog villanni, hogy akármilyen hihetetlen, de sem Scott, sem Miller nem kapott még Golden Globe-ot.

Tom Hardy és George Miller a Mad Max: A harag útja forgatásán Forrás: InterCom

Szerintünk: A csupán két jelölésig jutó Mad Max-et egy rendezői díjjal kárpótolhatják majd. És belegondolva, azért a filmért tényleg a rendezőt illeti meg a legnagyobb dicséret.

Legyőzi a fiatalság Cate Blanchettet?

Cate Blanchettet eddig összesen kilencszer jelölték Golden Globe-ra, és kétszer haza is vitte a díjat. Most négy ifjú tehetség fogott össze, hogy valamelyikük elcsenje a legjobb női drámai főszereplőnek járó szobrot a színészistennő elől. Köztük van Rooney Mara, Blanchett partnere a Carol-ban, de az eddigi díjátadókon preferált, a Room-ban hatalmasat alakítót Brie Larsont sem szabad leírni, ahogy Saoirse Ronant és Alicia Vikandert sem.

Cate Blanchett a 2014-es Golden Globe bevonulásán Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Szerintünk: Pénzt csak arra mernénk tenni, hogy valamelyik fiatal színésznő nyer majd. Az esélylatolgató cikkekben legtöbbször a Brooklyn ír bevándorlójaként remeklő Saoirse Ronant emelik ki.

Leonardo DiCaprio harmadszorra is Golden Globe-bal tér haza?

Világforradalom készül kitörni DiCaprio Oscarjának elmaradása miatt. A Golden Globe-nak azonban nem kell szégyenkeznie, mivel már kétszer is szoborral ismerték el a színész tehetségét: először az Aviátor-ért, aztán A Wall Street farkasá-ért jutalmazták. Így aztán nyílt a verseny, Bryan Cranston, Michael Fassbender és talán még Will Smith is befuthat. Redmayne hiába változott nővé A dán lány-ban, az ő győzelme valószínűtlen: ott múlt évben már díjazták A mindenség elméleté-ért.

Leonardo DiCaprio a 2005-ös Golden Globe-on az Aviátorért kapott díjával Forrás: AFP

Szerintünk: DiCapriónak még így sem lehet ellenállni, és A visszatérő vadembereként a harmadik Golden Globe-ját is behúzza.

Jennifer Lawrence vagy Amy Schumer?

Lawrence és Schumer vetélytársak lettek az idei gálán, de ez biztosan nem fogja megtépázni nagy publicitást kapott barátságukat – maximum majd nagyokat hülyülnek a gálán, az élményeiket pedig beépítik a készülő forgatókönyvükbe. A Joy és a Kész katasztrófa sztárja Melissa McCarthyval, Maggie Smithtel és Lily Tomlinnal versenyzik a legjobb női főszereplő díjáért a vígjátékok mezőnyében.

Amy Schumer a 67. Emmy-gálán Forrás: AFP/Kevork Djansezian

Szerintünk: Jennifer Lawrence még csak huszonöt éves, de már kétszer nyomtak a kezébe szobrot a Golden Globe-on. A külföldi tudósítók valószínűleg az újdonság erejét részesítik előnyben, és a moziba idén betörő Amy Schumert hozzák ki győztesnek.

Ellophatja bárki Matt Damon elől a szobrot?

A vígjátékban főszerepet játszó színészek kategóriájában Matt Damon mindenki mást elhomályosít a Mentőexpedíció fanyar humorú tudósaként. Ott van ugyan a jelöltek között Christian Bale és Steve Carell is, de mivel őket ugyanazért a filmért, A nagy dobás-ért jelölték, így egymástól fognak elvenni szavazatokat. Al Pacino és Mark Ruffalo neve van még fent a listán, akik abban bizakodhatnak, hogy a HFPA bármikor képes egy váratlant húzni, és a show kedvéért felhívni a meglepődött Hulkot vagy Michael Corleone megformálóját.

Ben Affleck és Matt Damon örül a Good Will Huntingért kapott díjnak Forrás: AFP/Hal Garb

Szerintünk: Több esély van arra, hogy legközelebb a Marson ébredjek, mint hogy Damon díj nélkül távozzon.

Van valami haszna a dupla jelölésnek?

Alicia Vikandert a legjobb drámai női főszereplő és a legjobb női mellékszereplő kategóriájába is beválogatták. Az előbbiben A dán lány-nyal az utóbbi kategóriában pedig az Ex Machina robotlányaként versenyzik. A mellékszereplőnek járó szobrot olyan legendás hollywoodi dívák, mint Jane Fonda vagy Helen Mirren, illetve az Aljas nyolcas miatt újra felfedezett Jennifer Jason Leigh orozhatják el előle.

Alicia Vikander A dán lány és az Ex Machina című filmben Forrás: UIP-Duna Film

Szerintünk: Vikander nagyon erős csoportba került, de reményt adhat neki Cate Blanchett példája, aki 2007-ben ugyanúgy két kategóriában versenyzett, és aki végül mellékszereplőként diadalmaskodott. A dupla jelölés alapján a külföldi tudósítóknak is szemet szúrt, hogy a színésznő nagyszerű évet zárt. Szerintünk ennek a díjnak az odaítélésével az egész 2015-ös teljesítményét honorálnák.

Díjat kap Sylvester Stallone?

A Creed – Apollo fia eksztatikus kritikákat kapott, a legnagyobb meglepetés mégis az volt, hogy sokan Oscart kiáltottak Sylvester Stallone alakítását látva. A Golden Globe-on is komoly esélyessé lépett elő Rocky megformálója, a győzelemért Paul Danót, Idris Elbát, Michael Shannont és legnehezebb ellenfelét, a Kémek hídja miatt agyondicsért Mark Rylance-t kellene kiütnie.

Sylvester Stallone a Creed - Apollo fia című filmben Forrás: Fórum Hungary

Szerintünk: Stallone győzelme szolgáltatná a legnagyobb drámát, és ennek nem fog tudni ellenállni a HFPA. Az 1977-es Rocky miatt már eljutott jelölésig az akcióikon, és most megkaphatná az akkor elmaradt elismerést.

Örülhetünk majd magyar sikernek?

Stallone ide, Mad Max oda, a 73. Golden Globe-gála legfontosabb kérdése az, hogy hétfő reggel magyar sikerre ébred-e majd az ország? Eddig csupán két magyar film jutott a végső öt közé, 1985-ben a Redl ezredes, 1989-ben pedig a Hanussen. Mindkét alkotást Szabó István jegyezte. Huszonhét éve a Saul fia az első magyar film, amelyet jelöltek a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájába.

Nemes Jeles László a 2015-ös cannes-i filmfesztivál záróünnepségén Forrás: AFP/Valery Hache

Szerintünk: A filmek jelenlétéből, az eddig begyűjtött díjak számából és presztízséből tudunk következtetni, és ezek alapján Nemes Jeles László drámája az éllovas. Ahogy az Oscaron, úgy itt is a török-francia Mustang ronthatja majd el a kedvünket, illetve a chilei The Club-ot sem szabad lebecsülni.

Ki okozza a legmeghatóbb pillanatot?

Ha nyernek, a nagy öregek köszönőbeszédeibe biztosan belefájdul majd a szívünk. Stallone Rockyként lépdelhet fel a lépcsőkön, és mesélhet majd elérzékenyülve a nyugdíjból visszahozott karakter meglepetésszerű sikeréről. Az Ifjúság-ban kíméletlen dívát játszó Jane Fonda is biztosan emlékezetes beszéddel lepne meg minket.

Ennio Morricone és felesége, Maria Travia az Aljas nyolcas londoni premierén Forrás: AFP/Leon Neal

Szerintünk: Ennio Morricone. Ő bármennyi díjat megérdemelne, és most meg pláne, mivel Tarantinónak igent mondott, és évtizedek óta először írt zenét westernhez. Vagyis visszatért ahhoz a műfajhoz, ami őt először híressé tette.

Ki lesz a gála legnagyobb Móka Mikije?

Nem ismerjük a teljes vendégnévsort, így valószínűleg lesznek majd meglepetések, de az biztosra vehető, hogy Jennifer Lawrence-t és Amy Schumert sokat fogja keresni a kamera. Volt például egy olyan tervük, hogy ugyanolyan ruhában mennek el a gálára. A múlt évben többek között Jeremy Renner remekelt, aki a mélyen dekoltált ruhát viselő Jennifer Lopeznek megjegyezte, hogy neked is vannak glóbuszaid.

Benedict Cumberbatch fotóbombázza Meryl Streepéket a 2015-ös Golden Globe-díjkiosztón Forrás: NBC

Szerintünk: Azt szeretnénk, hogy lepjen meg minket a show, és holnap olyan színészek poénjai váljanak mémmé, akik most eszünkbe sem jutottak.

Ricky Gervais beszól Mel Gibsonnak?

A brit A Hivatal-sorozat alkotója és főszereplője három évig volt a gála házigazdája, és most három év szünet után ismét ő vezeti a show-t. Róla tudható, hogy előszeretettel élcelődik Hollywoodon, és nincs olyan poén, amit túl merésznek találna. 2010-ben többször is viccelődött Mel Gibson antiszemita kirohanásain: „Az első díjkiosztónk gyönyörű, tehetséges… és zsidó. Mel Gibson mondta ezt nekem, teljesen rá van kattanva a témára.” Mikor kiderült, hogy Mel Gibson díjat ad át az idei gálán, Gervais Jézusnak mondott köszönetet a Twitteren.

Ricky Gervais a 2012-es Golden Globe-gálán Forrás: AFP/Kevin Winter

Szerintünk: A brit komikus a kíméletlenségéről híres, valószínűleg a gálán sem hagyja ki a lehetőséget, hogy Gibson botrányaiból viccet csináljon. Tepernie kell majd Gervais-nek, Amy Poehler és Tina Fey fergetegesek voltak az elmúlt három évben.

A cikk megjelenését az Intercom Zrt. támogatta.