Vágólapra másolva!
A Golden Globe-díjjal nem ért véget a Saul fia elképesztő futása, még hátravan a legnagyob elismeréssel kecsegtető Oscar-gála. Csütörtökön eldől, hogy szurkolhatunk-e Nemes Jeles Lászlónak és munkatársainak a díjkiosztón. A belejelentésre készülve végigvettük a holokausztdráma karrierjének főbb állomásait, elmondjuk, hogy miért számít kategóriája éllovasának, és arról is szót ejtünk, hogy miért nem szabad biztosra venni a győzelmet.
Vágólapra másolva!

Vasárnap este Nemes Jeles László elhozta Magyarország első Golden Globe-ját, de két nap múlva megint ünnepelhetjük a Saul fiá-t. Akkor jelentik be ugyanis az Oscar-jelöléseket, és ha a Saul nem lenne ott a végső öt között minimum a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, az botrányszámba menne. Az utolsó és a legnagyobb csata pedig a február 28-án megrendezett Oscar-gála lesz, ahol pontosan 35 évvel a Mephisto győzelme után ismét esélyünk van a szoborra.

Röhrig Géza a Saul fia című filmben Forrás: Mozinet

Ezen a héten is lesz egy csata

Nyerni csak úgy lehet, ha mindig a következő lépésre koncentrálunk: a Saul fiá-nak először még be kell kerülnie a végső öt közé, és csak utána beszélhetünk arról, hogy ott van az Oscaron. Jelenleg a kategóriája rövidített listáján szerepel, amelyről január 14-én csütörtökön választja ki az Amerikai Filmakadémia tagjaiból felállított bizottság az öt döntős filmet.

A legjobb idegen nyelvű film Oscarjáért versenyző filmek rövidített listája:

Belgium: Legújabb testamentum (Jaco Van Dormael)
Kolumbia: A kígyó ölelése (Ciro Guerra)
Dánia: A War (Tobias Lindholm)
Finnország: The Fencer (Klaus Härö)
Franciaország: Mustang (Deniz Gamze Ergüven)
Németország: Labyrinth of Lies (Giulio Ricciarelli)
Magyarország: Saul fia (Nemes Jeles László)
Írország: Viva (Paddy Breatnach)
Jordánia: Theeb (Naji Abu Nowar)

Egy éve még nem ismerte senki

Hatalmasat fordult a világ Nemes Jeles Lászlóval: 2015 elején egy, a nagyközönség számára teljesen ismeretlen, első nagyjátékfilmje bemutatása előtt álló rendező volt, most pedig a legnagyobb hollywoodi rendezőkkel és színészekkel beszélget egyenrangú félként, és a Saul fia az Oscar-verseny éllovasának számít.

Nemes Jeles László kapucniban a Saul fia forgatásán Forrás: Mozinet

Nem is olyan régen, 2015 tavaszán már annak is nagyon örültünk, hogy Nemes Jeles első filmjét rögtön a cannes-i fesztivál versenyprogramjába válogattak be, és nem egy másik, kisebb presztízsű szekcióba rakták be, ahogy az a rendezői debütálásokkal és a Cannes-be először meghívottakkal amúgy gyakran történni szokott.

Natalie Portmant is elbűvölte

Az őrület a Saul fia cannes-i díszbemutatóján szabadult el: a vetítés alatt döbbent csend honolt, aztán hat percen át tapsolt ujjongva a közönség. Pár nap múlva már Natalie Portman fülébe sugdosott szépeket Nemes Jeles, a mustra végén pedig - három másik elismerés mellett - a második legrangosabb díjat, a zsűri nagydíját is elnyerte a film.

Natalie Portman és Nemes Jeles László a cannes-i vörös szőnyegen Forrás: AFP

„Ezek is csak emberek” – ezt mondogatta magában, amikor a cannes-i palota nagytermében a színpadon rá váró Mads Mikkelsen és a háttérben álló Coen fivérek felé tartott. „Azért jó ez a díj, mert nem nyom agyon” – mesélte nekünk hazaérkezése után. „Egyszerre örültem és szorongtam, de igazából nagyrészt lebegés volt az egész.”

Cannes pipa, jöhet az Oscar

A Magyar Nemzeti Filmalap gyorsan megragadta a kínálkozó lehetőséget, és már júniusban bejelentette, hogy Nemes Jeles filmjét jelöli az Oscar-versenybe. Félő volt, hogy a májusban berobbant Saul fiá-ból az év végére kifogy a lendület, és egy később feltűnt film kilöki az Oscar-versenyből. Ennek az ellenkezője történt.

Röhrig Géza és Nemes Jeles László október elején a New York Filmfesztiválon Forrás: AFP

Sorra jöttek a hírek további fesztiválszereplésekről és -díjakról, a New York-i, a chicagói, a Los Angeles-i és a San Franciscó-i kritikusok is a Saul fiá-t tartották 2015 legjobb külföldi filmjének, a Guardian egyenesen az év legjobb filmjének választotta. Most pedig a Golden Globe-on gyarapította úgy a díjainak sorát a film, hogy igazából az lett volna a meglepetés, ha nem nyer.

A turnézás most az élete

A film népszerűsítésében Nemes Jeles is teljes erőbedobással részt vesz, hotelszobából hotelszobába, interjúról interjúra, bemutatóról bemutatóra jár. Interjúnkban egy „kiöregedett rocksztár”-hoz hasonlította magát, teljesen kimerült, Japánban ötven interjút adott két nap alatt.

Nemes Jeles László hallgatja a riporter kérdését Fotó: Pozsonyi Janka

„Néha azt veszem észre, hogy nem igazán tudom, mi történik, csak beszélek mechanikusan. És ez nem tartja ébren az agysejteket.” A Golden Globe-os beszéde összeszedett és lényegre törő volt, a szokásos köszönetnyilvánítások mellett arra is odafigyelt, hogy a filmhez kapcsolódó hitvallását is összefoglalja egy mondatban:

A közönség is szereti

2015 elején hétezer nézőt néztünk ki a Saul fiá-ból, de a cannes-i siker, és persze a film magas minősége megtette a hatását: Magyarországon már közel százezer embert csábított a mozikba Nemes Jeles amúgy nézőpróbáló alkotása. A holokausztdráma alig több mint egy hét alatt lett minden idők legnézettebb magyar filmje Franciaországban, a legutolsó adatok szerint már több mint kétszázezer nézőt gyűjtött.

Röhrig Géza a Saul fia című filmben Forrás: Mozinet

Amerikában december 18-án, vagyis ugyanazon a napon került a mozikba, mint a Star Wars: Az ébredő Erő. A filmet forgalmazó Sony Pictures Classics óvatos stratégiával próbálja sikerre vinni a Saul fiá-t: már negyedik hete fut a mozikban, de még mindig csak négy moziban vetítik. Az elnyújtott limitált forgalmazásnak az lehet a lényege, hogy elegendő időt hagy a film jó hírének az elterjedésére. A Golden Globe-győzelmet meglovagolva most biztosan több amerikai moziban is bemutatják a Saul fiá-t.

A holokausztdráma eddig 204 ezer dollárt termelt, már most a kétharmadánál jár annak az összegnek, amit az egyszerre huszonkilenc moziban is vetített Fehér Isten a teljes amerikai karrierje során összegyűjtött. Még pár hét kell ahhoz, hogy a Saul fia lenyomja Mundruczó kutyás kalandját, és minden idők legsikeresebb magyar filmje legyen Amerikában.

Jól jártak a Sonyval

A Sony Pictures Classics éjszakába nyúló licitháborúban nyerte el a Saul fia amerikai forgalmazási jogát. A cég az idegen nyelvű filmes kategória specialistája, híres arról, hogy teljes erőbedobással nyomja az Oscar-kampányait, és gyakran sikerrel jár. Az övék volt például a 2015-ös Oscar-verseny egyik fő esélyese, az orosz Leviatán és az argentin Eszeveszett mesék is.

Nemes Jeles László magasba emeli a Golden Globe-ot Forrás: MTI/AP/NBC/Paul Drinkwater

2008 óta csak egyetlen olyan év volt, amikor nem volt Sony-film a kategória jelöltjei között, 2012-ben az iráni Nader és Simin - Egy elválás története című filmet, 2013-ban Michael Haneke Szerelem című drámáját segítették győzelemhez a legjobb idegen nyelvű filmek versenyében.

Ne dőljünk még hátra

Írja be a Google-be, hogy „Oscar predictions”. Szinte kivétel nélkül azt fogja olvasni a filmes szaklapok esélylatolgató cikkeiben, hogy a Saul fia kategóriájának éllovasa, és egyedül a török-francia Mustang-nak van esélye megszorongatni.

A Mustang témája sem könnyed, de a képi világa jóval hagyományosabb, mint a Saul fiáé. Forrás: Mozinet

Mégis, mi szól akkor a Saul fia ellen? Paradox módon az a tulajdonsága, amelyet a legtöbb kritikus az egyik fő erényeként emelt ki: a formai újszerűsége. A Saul fia egy ezerszer körbejárt témát új és friss nézőpontból mutat meg, és ez a nyers képi világ és a káosz ábrázolása megfeküdheti az Akadémia magas átlagéletkorú és konzervatív tagságának gyomrát.

A Saul fia képi világa sötét és nyers Forrás: Mozinet

Azt se feledjük, hogy a Golden Globe-győzelem nem jelenti törvényszerűen az Oscar-díj hazavitelét. Tavaly a Leviatán győzedelmeskedett a Golden Globe-on, de az Oscaron már a lengyel Ida bizonyult jobbnak.