DiCapriónak most van a legnagyobb esélye az Oscarra

Leonardo Dicaprio
Leonardo DiCaprio
Vágólapra másolva!
Hétfőn este Los Angelesben levetítették a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A visszatérő-t a sajtónak és a szakma képviselőinek. A bosszúwesternről december 4-ig nem jelenhetnek meg kritikák, de ettől még elárasztották a twittert a szinte kivétel nélkül rajongva dicsérő vélemények. Ezekből szemezgetünk most.
Vágólapra másolva!

Mark Romanek, a Sötétkamra és a Ne engedj el! rendezője egészen visszafogott volt a többiekhez képest:

Leonardo DiCaprio A visszatérő című filmben Forrás: InterCom

William Bibbiani, a Crave filmkritikusa is megszólalt: "A visszatérő rideg, könyörtelen és elképesztő. Van a filmnek szíve, de azt állandóan késsel szurkálják. Tom Hardy bámulatos, mint mindig."

Cassian Elwes filmproducernek ki kellett pihennie az élményt: "A visszatérő annyira brutális volt, hogy most úgy érzem, hogy le kell dőlnöm. Szinte már a gyönyörű fényképezés miatt megéri megnézni."

Scott Foundas, a Variety volt kritikusa, az Amazon Studios jelenlegi munkatársa rögtön egy minielemzésbe bocsátkozott: „A visszatérő hipnotikus, lélegzetelállító és merész újragondolása az Amerikai Nyugat mítoszának. Olyan, mintha Anthony Mann meszkalin hatása alatt készített volna westernt. A film az emberi barbárságot és túlélőképességet jeleníti meg egy fenséges tájban." A végére még odabigyesztette:

Leonardo DiCaprio A visszatérő című filmben Forrás: InterCom

Luke Buckmasternek, az ausztrál Guardian kritikusának is leesett az álla, a filmnek szóló pozitív jelzők halmozása után a főszereplőre összpontosított:

Foundas és Buckmaster mellett sokan mások is áradoztak Dicaprio alakításáról, és arról írtak, hogy most már tényleg oda kell adni az eddig már négyszer kikosarazott színésznek az Oscart. A Vulture újságírója is látta a filmet, és sorra vette az indokokat, hogy DiCapriónak miért most van a legnagyobb esélye a díj elnyerésére.

Mindent beleadott, egy látványos, fizikai átalakulással járó szerepet játszott el, olyat, amit az Akadémia mindig is előnyben részesített. A színész mellett szól az is, hogy a szóba jöhető konkurensek közül senki nem emelkedik ki, DiCaprión kívül senkire nem lehet azt mondani, hogy a kategória toronymagas esélye lenne.

Tom Hardy A visszatérő című filmben Forrás: InterCom

Volt azért valaki, aki szembement az árral. Max Landis, az Erő krónikája, a BeSZERvezve és a Victor Frankenstein írója szerint A visszatérő minden téren túlzásba esik. A legjobb résznek ironikusan azt a jelenetet jelölte meg, amikor DiCaprio leugrik egy sziklaszirtről, és közben vinnyogó, mókás hangon kiált. Tom Hardyba is beleszállt: „alakítása lenyűgöző, olyan, mintha egy Broadway-darabban játszaná a világ leggonoszabb emberét.”

A visszatérő 156 percen át tart majd, január 14-től lesz látható a magyar mozikban.