A Star Wars 7 nem ismétli meg az előző Star Trek hibáját

Star Wars: Az ébredő Erő
Star Wars: Az ébredő Erő
Vágólapra másolva!
A Star Wars: Az ébredő Erő rendezője a Wired-nek adott interjút, mi pedig kigyűjtöttük belőle a hat legizgalmasabb részletet. J.J. Abrams nem akarja a Super 8-ban és Sötétségben - Star Trek-ben elkövetett hibákat megismételni, egyetlen cél lebegett előtte a film készítésekor, a nyolcadik rész rendezőjének pedig nem fogja minden lépését felügyelni.
Vágólapra másolva!

A Star Wars: Az ébredő Erő élvezetéhez kell tudni, ki az a Luke Skywalker?

Nem meglepő módon, J.J. Abramsék egyensúlyozni próbáltak a rajongók kiszolgálása és a tömegek megcélzása között. „Egy olyan történetet próbáltam elmesélni, amelynek van saját eleje, közepe és vége, de egyúttal – az Egy új reményhez hasonlóan – utal a történelemre, amely a konkrét eseményeket megelőzte, és utal arra is, hogy a történetnek lesz folytatása.”

Az ébredő Erő nagyrészt az új karakterekről fog szólni, így aki semmit sem tud a Star Wars-ról, az is tudja majd követni a történetet – nyugtatta meg Abrams azt a pár embert, akinek kimaradt az életéből a sorozat. „Ha pedig Star Wars-rajongó vagy, akkor számodra az új karakterek kalandjai többletjelentéssel ruházódnak majd fel.”

J.J. Abrams a Star Wars: Az ébredő Erő forgatásán Forrás: Fórum Hungary

Abrams nem akarja ugyanazokat a hibákat elkövetni

Abramst zavarták a múltbéli hibái: „Például nem akartam úgy nekivágni a forgatásnak, hogy közben még nem éreztem késznek a forgatókönyvet. Úgy érzem, ezt a hibát többször elkövettem karrierem során. Ez nem azt jelenti, hogy ne lennék büszke a munkáimra, de emlékszem, hogy a Super 8-at és a Sötétségben - Star Trek-et úgy kezdtem el forgatni, hogy volt még pár alapvető probléma a forgatókönyvvel.

Egyetlen cél vezérelte a rendezőt

Abrams Lawrence Kasdannel dolgozott együtt a forgatókönyv végső változatán, és igazából csak egyetlen dolgot szabtak meg egymás számára: „A filmnek élvezetesnek kell lennie.” Nem akartak mindent megmagyarázni, nem erőlködtek azon, hogy elegendő számú játékfigura jöjjön össze a Disney-nek. „Ez mindig is arról szólt, hogy mi az, amitől mi izgatottak leszünk.”

Daisy Ridley és J.J. Abrams a Millenium Falcon előtt Forrás: Fórum Hungary

Abrams miatt kaptuk meg korán az első ízelítőt

Az arany középutat próbálja meg eltalálni abban, hogy mennyit mutassanak meg a filmből. „Van egy pozitív oldala annak, ha csendben maradva, óvatosan adagolod az új információkat. Olyan spoilerektől óvhatod meg a közönségeket, amelyek csökkenthetik a moziélményt. De ezzel azt kockáztatod, hogy bizonytalannak, mindent visszatartó szemétládának könyvelnek el.”

„Én harcoltam azért, hogy már a bemutató előtt egy évvel kijöjjön egy teaser. Star Wars-rajongóként azt gondoltam, hogy ha csak a legapróbb dolgot is láthatom a filmből, akkor teljesen fel leszek pörögve egy éven át.”

Mi a helyzet a nyolcadik résszel?

A film forgatókönyvét jelenleg is írják, és még sokszor át fogják dolgozni. Abrams executive producerként fog részt venni a nyolcadik részben, a rendezői feladatokat Rian Johnson (The Brothers Bloom - Szélhámos fivérek, Looper - A jövő gyilkosa) látja el. Abrams és Kasdan felvázolt bizonyos kulcsfontosságú kapcsolatokat, témákat és konfliktusokat, ezeket kell tovább vinnie Johnsonnak.

Azért, hogy a váltás minél gördülékenyebben menjen, Abrams a hetedik rész forgatására meghívta Johnsont, és egy nyers változatot is megmutatott a filmből. „Az információk visszatartása senkinek nem tesz jót, és főleg nem a rajongóknak. Amit csak lehetett, azt megmutattunk.” Johnson tehát a hetedik rész alapos ismeretében viszi tovább olyan irányba a történetet, „amely szerinte a legjobb”.

J.J. Abrams és John Boyega a Star Wars: Az ébredő Erő forgatásán Forrás: Fórum Hungary

Annak tudatában, hogy a fő irányvonalakban egyetértés van, Johnsonnak nem kell attól tartania, hogy a hetedik rész rendezője minden lépését figyelni fogja. „Ez az ő filmje lesz, a legjobb belátása szerint fogja elkészíteni. Nem kéri a felügyeletemet, és nincs is szüksége arra, hogy felügyeljem a projektet.”

A Star Wars legnagyobb erénye Abrams szerint

„Felejtsük el, milyen észvesztően nézett ki, felejtsük el a technológiát, a humort, a románcot, a kalandot, az összes lenyűgöző pillanatot, amelyek miatt beleszerettünk a filmekbe. Koncentráljunk arra, hogy milyen gondolatokat ébresztett bennünk, milyen kérdéseket tett fel, és ez által egy olyan világot épített fel, amely messze túllépett a látottak és hallottak határain.”

Az univerzumteremtést tartja tehát Abrams a Star Wars legnagyszerűbb elemének. Vagyis azt a sok-sok rajongóban élő érzést, hogy imádnak elmerülni a Star Wars aprólékosan felépített fantáziavilágában.

A teljes interjú itt olvasható.