James Bond meg sem érdemli ezeket a fantasztikus nőket

SPECTRE Bond-lányok
Vágólapra másolva!
Egy Bond-film nem létezhet csodaszép nők nélkül. Nagy elragadtatásukban a titkosügynök karjába omlanak, máskor halálos fenyegetést jelentenek rá, de a legizgalmasabb Bond-lányokra mindkét kitétel igaz. A Spectre-ben négy, fantasztikus adottságokkal bíró nő bukkan fel. Léa Seydoux csak lassanként oldódott fel a csökönyös 007-es társaságában, Monica Bellucci viszont szinte azonnal behódolt a szuperkém agresszív közeledésének. A mexikói szépségkirálynő még most is a hotelszoba ágyán fekve várhatja a szuperkémet, Miss Moneypenny pedig hű barátként kelt a meggyötört Bond segítségére. Fontos szépséghiba azonban, hogy mind a négyen jobb szerepet érdemeltek annál, mint amit végül kaptak. Ismerje meg a Spectre Bond-lányait!
Vágólapra másolva!

Léa Seydoux

Honnan ismerős? Egy erdő mélyén, remeteként kellett élnie az elmúlt években annak az embernek, akinek nem mond semmit Léa Seydoux neve. A melankolikus szépségű színésznőt már a legtöbb nagy francia szexszimbólumhoz hasonlították (Bardot, Deneuve, Marceau), de ő már rég túl van azon, hogy valakinek a másolataként tekintsünk rá.

Léa Seydoux a Spectre mexikói premierjén november 1-jén Forrás: AFP/Victor Cruz

Kedveli a változatosságot, forgatott Woody Allennel, Ridley Scott-tal, Wes Andersonnal és Quentin Tarantinóval, epikus leszbikus szerelmes film (Adele élete), mesefilm (A szépség és a szörnyeteg) és kosztümös dráma (Búcsú a királynémtól) mellett több hollywoodi szuperprodukcióban is felfedezhették őt. Alighanem eddig a Mission: Impossible negyedik részének jeges tekintetű bérgyilkosaként látták őt a legtöbben.

Kit játszik a Spectre-ben? Ennek a kérdésnek a pontos megválaszolása spoilernek minősülne. Legyen elég annyi, hogy a Spectre Bond-lányai közül ő kapja a legnagyobb szerepet, így több akciójelenetnek is résztvevője, és a 007-essel több országot is érint a nyomozás során. Ugyan James Bond a szavát adta, hogy megvédi őt, de azért néha Swann is megmutatja, hogy ki tudja magát vágni nehéz helyzetekből.

Léa Seydoux a Spectre című filmben Forrás: Fórum Hungary

Madeleine Swann karakterén érezhető, hogy egy Vesper Lyndhez mérhető nőt akartak teremteni, de sajnos a szájába adott bugyutaságok miatt ez nem valósult meg. Szegény Swannak negyedóránként teljesen megváltozik a személyisége, és ezzel Seydoux nem igazán tudott mit kezdeni. Be kell érnünk annyival, hogy a színésznő lélegzetelállítóan néz ki halványkék estélyiben és vörös rúzsban.

Legjobb jelenete a Spectre-ben: Léa Seydoux-val csúnyán elbántak a Spectre készítői. Izgalmas karakter híján az a legjobb jelenete, amelyikben a leginkább kidomborodik a szépsége. Swann egy marokkói vonat étkezőkocsijában zötykölődik Bonddal, és végre már mosolyogni is látjuk a jobbára bizalmatlan nőt. Próbál átütni a titkosügynök páncélzatán, és megtudni valami személyeset róla, de a 007-es egy frappáns poénnal hárít.

Ezt kell látni tőle: Szokatlan lépésre szánta el magát a 2013-as cannes-i filmfesztivál zsűrije. Az Arany Pálmával nemcsak az Adele élete rendezőjét, de a két főszereplőjét, Adèle Exarchopoulost és Léa Seydoux-t is díjazta. Teljes joggal, hiszen a két színésznő testileg és lelkileg is teljesen kitárulkozott a film kedvéért.

Adèle Exarchopoulos és Léa Seydoux az Adele élete című filmben Forrás: Vertigo

Az Adèle életé-ben az első nagy, mindent elsöprő szerelem egyszerre varázslatos és keserves élmény. A két nő kapcsolatának összes fontos és triviális mozzanatát felvillantja a film, és teszi ezt olyan kompromisszummentes élethűséggel, hogy még azt is láthatjuk, ahogy szakítás közben a takony kicsordul az egyik szereplő orrából. A rendező maximalista hozzáállása miatt a forgatás néha gyötrelmes élmény volt Seydoux számára, de utólag már büszkén mondhatja, hogy valami maradandót adott hozzá a filmművészethez.

Magyar kapcsolat: Most biztos mindenkinek a Mission: Impossible - Fantom Protokoll Keleti pályaudvar közelében játszódó jelenete jut az eszébe. Hiába sétál el azonban a bérgyilkost alakító színésznő magyar feliratú dobozok mellett, ezt a részt valójában Prágában forgatták.

A fenti parfümreklám kedvéért viszont tényleg ellátogatott Budapestre. A szpotokat Wes Anderson és Roman Coppola rendezte, feltűnik a Párisi udvar bennük, és Seydoux kegyeiért két francia fiú versenyzik.

Kamaszkorunk legszebb mellei - Léa Seydoux

Bond-lányként nem írt filmtörténelmet, ellenben volt már olyan maratoni szexjelenete, ami közben mukkanni sem tudott az ember. Szépsége attól válik izgalmassá, hogy még akkor is bujkál benne egy kis melankólia, amikor mosolyog. Vetkőzött már királyné fürkésző tekintete előtt, folyóparton a legnagyobb titokban, egyszer még leskelődő öreguraknak is megmutatta a bájait. Nézzük meg mindet!

Naomie Harris

Honnan ismerős? A jamaikai és trinidadi felmenőkkel rendelkező 39 éves színésznőt jobbára csak mellékszerepekben láthatta, de Harris nem sajnálja, hogy nem lett belőle sztár: „Olyan karrierem van, amilyet akartam, és még mindig nyugodtan tudok utazni a metrón!” A Nelson Mandela: Hosszú út a szabadságig című filmje miatt a Fehér Házba is meghívták, ahol látva a hajszálvékony alkatát, maga Barack Obama biztatta, hogy szedje tele a tányérját étellel.

Naomie Harris a Spectre londoni díszbemutatóján október 26-án Forrás: AFP

Legtöbben A Karib-tenger kalózai második és harmadik részéből ismerhetik. Egy voodoo boszorkányt játszott, akit romantikus szálak fűztek Sparrow kapitányhoz, és idővel az is kiderült róla, hogy valójában egy emberi testbe száműzött tengeri istenség. A Miami Vice-ban Colin Farrell-lel és Jamie Foxxszal nyomozott együtt, Az utolsó gyémántrablás-ban pedig az előző James Bonddal, Pierce Brosnannel osztozott a vásznon.

Kit játszik a filmben? Szegény Harrisnek nagyon kellett vigyáznia a Skyfall-t beharangozó interjúk során, hogy ne szólja el magát. Az általa alakított terepen szolgálatot teljesítő ügynökről ugyanis csak a film végén derült ki, hogy ő lesz Eve Moneypenny, a 007-essel állandóan évődő, de vele ágyba sohasem bújó titkárnő.

Naomie Harris a Spectre című filmben Forrás: Fórum Hungary

A 21. századi Moneypenny Bond legfőbb bizalmasa. Neki árulja el egyik féltve őrzött titkát a 007-es, és a Londonban maradt kolléga szerepét tovább növeli, hogy a világ különböző pontjain kalamajkát okozó titkosügynök többször is rászorul a segítségére. Ez a Moneypenny már nem rezegteti a szempilláit egy íróasztal mögül, ellenben kioktatja Bondot, hogy az embereknek van magánéletük is.

Legjobb jelenete a Spectre-ben: A film egyik fájó hibája, hogy a kezdeti tündöklés után a háttérbe szorul benne Naomie Harris. Pedig a rendelkezésére álló szűk játékidőben a karakter humoros és empatikus oldalát is sikerrel domborította ki. Két kedvenc pillanatom is volt tőle.

Az egyikben egy remek beszólással hívja fel a figyelmet a felfuvalkodott M (Ralph Fiennes) feledékenységére, a másikban pedig barátként próbál közeledni a foteljébe süppedt, meggyötört Bondhoz. Mindig is a megértő barátok hiányoztak a legjobban a 007-es életéből.

Ezt kell látni tőle: Danny Boyle rendező kétszer is nagy lökést adott Harris karrierjének. A drámaiskolából frissen kikerült, munkanélküli színésznőnek ő adott szerepet a 2002-es 28 nappal később című zombifilmben, kilenc évvel később pedig a Frankenstein színpadi adaptációjába is meghívta játszani.

A 28 nappal később-ről most már teljes bizonyossággal állítható, hogy a szélvészgyorsan futó zombikkal megújította az alműfajt (mi is beválogattuk a legjobbak közé), Harris pedig megragadta a kínálkozó lehetőséget, és remekül eljátszotta a kemény akciócsajt, aki a szemébe mondja a főhősnek, hogy gondolkodás nélkül lelövi, ha megfertőződik.

Naomie Harris a 28 héttel később című filmben Forrás: InterCom

Magyar kapcsolat: Kerestem, kutattam, de semmilyen magyar vonatkozást nem fedeztem fel az életében. Aki tud valamit, az ne habozzon, írja meg kommentben!

Monica Bellucci

Honnan ismerős? Ha egyszer is látta már Belluccit, akkor a színésznő nagy valószínűséggel már az álmaiban is visszaköszönt. A kivételes adottságokkal rendelkező olasz istennő előszeretettel vetkőzik le a filmjeiben, olasz és francia alkotások mellett hollywoodi látványfilmekben is feltűnt hosszú és diadalmas karrierje során.

Monica Bellucci a Spectre párizsi díszbemutatóján október 29-én Forrás: AFP/Miguel Medina

A Mátrix folytatásaiban Persephonét, a jövő egyik cyberteremtményét alakította, aki vonzódik Neóhoz. A Passió-ban Mária Magdolnát, a Grimm-ben a gonosz boszorkát játszotta, a Golyózápor-ban pedig Clive Owen oldalán akciózott. A Visszafordíthatatlan mellett alighanem az amerikai filmjeiből ismerik őt a legtöbben, hiába forgatott Európában is sokat, ráadásul olyan nagynevű rendezőkkel, mint Bertrand Blier, Jan Kounen vagy Giuseppe Tornatore.

Kit játszik a Spectre-ben? Belluci olasz özvegyként való felbukkanása egy hatalmas kihagyott ziccer a filmben. Végre nem egy bájos csitrivel, hanem egy méltóságteljes és kívánatos asszonnyal hozza össze a nyomozás a szuperkémet, de a színésznőnek mindössze annyi feladat jutott, hogy rezzenéstelen arccal álljon egy temetésen, kicsivel később pedig Bond karjaiban keressen pillanatnyi megnyugvást.

Monica Bellucci és Daniel Craig a Spectre című filmben Forrás: Fórum Hungary

Filmtörténetet is írhattak volna Belluccival a Spectre készítői, de ők megelégedtek azzal, hogy a színésznő szerepeltetése csupán egy odafirkantott széljegyzet legyen a 007-es legendáriumában.

Legröhejesebb jelenete a filmben: Bellucci szerepeltetésétől sok mindent vártunk, de azt nem, hogy szinte ellenállás nélkül behódol James Bond agresszív közeledésének. A szuperkém letámadja őt, odanyomja a falhoz, és a nő már el is rebegi az életét veszélybe sodró titkot. Erre az unalmas és nyúlfarknyi szerepre felesleges volt Belluccit hívni.

Ezt kell látni tőle: Az olasz színésznő vakmerő alakítását a Visszafordíthatatlan című francia drámában nem lehet egyhamar elfelejteni, vagy éppen megemészteni. A film legtöbbször emlegetett jelenetében brutálisan megerőszakolják a Bellucci által alakított karaktert, ám a Visszafordíthatatlan attól lesz igazán sokkoló és zseniális alkotás, hogy nem időrendben követik egymást benne az események, így előbb az elhibázott bosszúval szembesülünk, és csak utána láthatjuk a nemi erőszakot.

Monica Bellucci a Visszafordíthatatlan című filmben Forrás: Budapest Film

Magyar kapcsolat: A Maléná-ban a legendás magyar operatőr, Koltai Lajos örökítette meg Bellucci szépségét. Ha a film címszereplője végigvonul az utcán, az mindig eseményszámba megy a szicíliai városban, vágyakozó pillantások követik, egy kamasz fiú rajongása pedig odáig terjed, hogy állandóan követi a nőt. Ám irigyei is bőven vannak Malénának, így válik tragikussá a második világháború idején játszódó napsütötte dráma. Koltait Oscar-díjra jelölték a munkájáért.

Monica Bellucci meztelen

Az ötvenéves Vincent Cassel felesége és gyermekeinek anyja, egyben a filmművészet jelenleg legérzékibb mellét birtokló, gyönyörű olasz színésznő Monica Bellucci. A jeles dátumot mi mással ünnepelhetnénk, minthogy megmutatjuk filmes pályafutása minden egyes meztelen jelenetét szépen egymás után.

Stephanie Sigman

Honnan ismerős? A mexikói színésznő a legkevésbé ismert a Spectre Bond-lányai közül. Alighanem csak a fesztiválok programjait szorgalmasan bújó filmbolondok és a sorozatfüggők hallottak róla. Nemzetközi szinten a 2011-es cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard nevű szekciójában bemutatott Miss Balá-val keltett először feltűnést, később sem fordított hátat a mexikói filmeknek, de egy norvég mélytengeri búvárokról szóló thrillerben, a Magyarországon is bemutatott Halálos mélység-ben is szerepelt.

Stephanie Sigman a Spectre londoni díszbemutatóján október 26-án Forrás: AFP/Leon Neal

Játszott A híd amerikai verziójában, és a Netflix nagy sikert aratott, Pablo Escobarról szóló sorozatában, a Narcos-ban. A karrierje meredeken ível felfelé, legközelebb Bruce Willis és Jason Momoa partnereként láthatjuk egy egyelőre cím nélküli akcióvígjátékban. Akinek kevés ideje van, de meg szeretne ismerkedni a színésznő bájaival, az az Arctic Monkeys Snap Out Of It című klipjét nézze meg. Sigman kivetkőzik magából a zenekart hallva: táncol a nappaliban, méretes húsokat süt és idegösszeomlást kap.

Kit játszik a Spectre-ben? Estrellának hívják az IMDB szerint. Lehet, hogy Sam Mendes mesélt neki a karakter múltjáról, személyiségéről, hogy jobban beleélhesse magát a szerepbe. De mi nézőként csak annyit látunk, hogy halottak napi jelmezben, James Bondba karolva sétál az ünnepi forgatagban, majd felviszi egy hotelszobába, és hívogatóan elfekszik az ágyon. Két-három mondata van összesen a filmben, és abból az egyiket nem is halljuk, mert csak suttogja a 007-es fülébe.

Stephanie Sigman a Spectre című filmben Forrás: Fórum Hungary

Legjobb jelenete a Spectre-ben: Neki nincsen legerősebb vagy leggyengébb jelenete, mivel összesen egy darab snittben tűnik fel. Szerencsére azonban ez a snitt több percig is eltart: vágás nélkül vették fel Bond és Estrella sétáját a halottak napjára összesereglett tömegben. Bőven van időnk megcsodálni a színésznő és a statiszták csodás jelmezeit, illetve azt figyelni, hogy vajon melyik maszk mögött rejtőzik az ellenség. Sigman szerepe ugyan parányi, de ő büszke arra, hogy Mexikó kulturális örökségének egy fontos szelete, a halottak napi ünnepség megjelent a filmben.

Stephanie Sigman a Spectre című filmben Forrás: Fórum Hungary

Ezt kell látni tőle: Nem kérdés, hogy Sigman eddigi életművéből az egyedi megvalósítású, a mexikói drogháborúk mocskában meghempergő Miss Bala a kihagyhatatlan alkotás. Akciófilm, de a legjobb fajtából: egy rossz időben rossz helyre keveredő szépségkirálynő pár napos pokoljárását követhetjük végig benne.

Magyar kapcsolat: Erdély Mátyás operatőr túl van két amerikai filmen (Az elnémultak, James White), a Saul fia miatt a legnevesebb szaklapok zengnek róla ódákat, és akár még az is megtörténhet, hogy Oscarra jelölik. Öt éve még nagyon más volt a helyzet. Mundruczó Kornél állandó alkotótársaként járta meg többször Cannes-t, és egyszer csak kapott egy e-mailt a világ másik feléről, hogy mit szólna egy mexikói munkához.

Miss Bala Forrás: Fox International Productions

Kiderült, hogy Gerardo Naranjo rendező látta Erdély filmjeit, és konkrétan a magyar operatőrrel akart dolgozni. "Nagyon hosszú snittek is vannak benne. Hülyén hangzik, de stílusában egy művészakciófilm. Vizuálisan az volt a fő koncepció, hogy mindig ezzel a csajjal vagyunk. Ha van egy nagyon bonyolult akciójelenet, a kamera akkor is 90%-ban rátapad a csajra, vele megy, és rajta átszűrve látja a történéseket" - mesélte a filmről az Origónak adott interjújában Erdély.