Csukott szemmel hajt át a piroson a szétcsúszott anyuka

I Smile Back
Vágólapra másolva!
Az idei Oscar-verseny különösen erősnek ígérkezik a női főszereplők frontján, Cate Blanchett-től Julianne Moore-ig rengetegen viaskodnak a jelölésért. A trágár, határokat feszegető humoristaként ismert Sarah Silverman drámai főszereppel száll be a versenybe: a Sundance-en és a torontói filmfesztiválon vetített I Smile Backben a rekeszizmaink tornáztatása helyett könnyfakasztásra utazik. Van hozzá előzetesünk is, plusz egy részlet a filmből.
Vágólapra másolva!

Az I Smile Back főhőse, Laney (Sarah Silverman) egy kertvárosi háziasszony, akinek látszólag mindene megvan a boldogsághoz: kacsalábon forgó palotában lakik két tündéri gyerekével és szívtipró férjével (Josh Charles). És mégis. A férjura reggel csókkal ébreszti, Silverman mosolya azonban lehervad; a gyerekei imádják, ő viszont megígérteti velük, hogy soha ne hagyják el - egy kiegyensúlyozott anyuka nem szokott ilyesmit kérni a gyerekeitől.

Sarah Silverman és Josh Charles az I Smile Back című filmben Forrás: Toronto Film Festival

Merthogy Laney depressziós, és láthatjuk, hogy ha egyszer bekerül a lefelé tartó spirálba, akkor nincs megállás: alkohollal és droggal próbálja elvenni a fájdalom élét, majd az előzetes végén egy piros lámpás kereszteződésnél csukott szemmel a forgalomba hajt.

A filmből kiragadott részletben még nincs nagy gáz, de a feszültség jelei már megmutatkoznak. Laney suliba viszi a gyerekeit, de nincs a helyzet magaslatán, és mintha az egész világ összeesküdött volna ellene. Nem tudja, hogy már nem parkolhat az iskola előtt, és nincs nála az az igazolvány, amivel beengednék az iskola területére, így aztán a beléptető kapunál kell elbúcsúznia a gyerekeitől. A kocsiban aztán cigire gyújt, és magában szapulja a lekezelő tanárnőt, aki az útját állta.

Az előzetesben akad néhány frappáns pillanat, például tök jól van összevágva, ahogy Laney felszívja a kokót, majd a következő snittben már azért maszatos az orra, mert játékból egy tortába tunkolta. Az is hiteles mozzanat, ahogy az arcát masszírozva gyakorolja a mosolygást. Viszont túlságosan ismerős minden, hiányzik az egyéni nézőpont.

Az ilyen történeteken muszáj valami fogást találni, hogy kiemelkedjenek a mezőnyből, mert középosztálybeli házaspárok válságát feldolgozó független filmekkel tele van a padlás, de egyelőre nem sok újdonságot véltem felfedezni a képsorokban.

Viszont ez az a fajta film, ami remek lehetőséget nyújt egy színésznek a brillírozásra, és akár még Oscar-jelölésig is repítheti őt. A vígjátéki szerepekről ismert színészek különösen szeretik efféle fajsúlyos művekkel meglepni a nézőket, és az is tény, hogy a kritikusok egyöntetűen dicsérik Silverman alakítását (magának a filmnek már jóval vegyesebb a fogadtatása).

Sarah Silverman egyébként nem először merészkedik drámai terepre, Sarah Polley megrázó párkapcsolati drámájában, a Volt egy tánc-ban szintén egy önpusztító, alkoholista figurát alakított meggyőzően.

Az I Smile Back október 23-án kerül az amerikai mozikba, magyarországi bemutatóról egyelőre nincsenek információink.