Minden szeretkezés egy ünnep a kamaszlánynak

A tinilány naplója
Vágólapra másolva!
A tinilány naplója bátor őszinteséggel, szellemesen és különleges vizualitással meséli el, ahogy egy kajla, tizenöt éves San Franciscó-i tinilány a hetvenes évek közepén felfedezi a szexualitását, majd ennek a felfokozott időszaknak a végén elindul a felnőtté válás útján. A miskolci CineFesten vetített film vicces, szórakoztató és szokatlan, tele csodálatos színészi alakításokkal. Reméljük, nem tagadják meg tőle az országos moziforgalmazást.
Vágólapra másolva!

- kezdi a történetét Minnie, a tizenöt éves, előnytelen frufruja alól büszkén kikandikáló kamaszlány. Ettől a történelmi pillanattól kezdve fáradhatatlanul dokumentálja a szexualitásával, kalandjaival és hétköznapjaival kapcsolatos élményeit, érzéseit és gondolatait.

Fáradhatatlanul dokumentál - Bel Powley A tinilány naplója című filmben Forrás: CineFest

A lelkivilágát kifejező, hirtelen felharsanó, kirobbanóan energikus zenék, a végtelenül őszinte magnórészletek és színes, burjánzó rajzok szépen illeszkednek A tinilány naplója (The Diary of a Teenage Girl) szövetébe, és egy idő után már várjuk, mikor rebben egy animált kismadár Alexander Skarsgard feje búbjára, vagy repül az ágy fölé hatalmas megrajzolt szárnyaival Minnie egy LSD-trip közepette.

Minnie első és a saját világában mindent felülíró szexuális élményére 1976-ban kerül sor San Franciscóban, a legritkább esetben józan, viszont őrülten vonzó Monroe-val (Alexander Skarsgard), aki történetesen a kamaszlány anyjának a pasija. Monroe a család többi tagjával együtt általában a nappali kanapéján terpeszkedik, illetve néha a csinos mamával és a barátaikkal rendeznek kokozós-piálós esti szeánszokat.

Kokós-piás szeánszok - Kristen Wiig és Alexander Skarsgard (hátul) A tinilány naplójában Forrás: CineFest

Minnie jól szórakozik az anyja társaságán, és őt is meglepi, amikor váratlanul egymásra mozdulnak Monroe-val.

Az első szeretkezésnek Minnie őrületes jelentőséget tulajdonít.

Azt hiszi, ezzel egy csapásra felnőtt lett, és kevésbé foglalkozik azzal a ténnyel, hogy az anyja barátjával kezdett viszonyt. A férfi együtt marad a mamával, de rendszeresen lefekszik Minnie-vel is, aki közben a kortársai között is szétnéz.

A cselekmény Minnie és Monroe titkolt viszonya mentén halad előre, mégsem ennek a szokatlan és botrányos kapcsolatnak az alakulása a legérdekesebb benne. A kételkedő, önmagát kereső, szexualitását felfedező tinilány történetét egyrészt a Minnie-t alakító Bel Powley varázslatos és őszinte játéka teszi egyedivé és izgalmassá.

Sosem józan, de őrülten vonzó - Bel Powley és Alexander Skarsgard A tinilány naplója című filmben Forrás: CineFest

Powley alakításában Minnie figurája legalább annyira emlékezetes és szerethető kamaszlány karakter lett, mint az élete első szeretkezése alatt teherbe esett vagány Juno. Az már csak ráadás, hogy a Minnie anyját alakító, eddig nagyrészt komikaként és vígjátéki szerepeiből ismert Kristen Wiig (Koszorúslányok) remekel a szuperlaza, lázadó és kissé szétesett mama szerepében.

A tinilány naplója a színészi alakításokon és a szellemes narráción kívül a képi világa miatt is különleges. Minnie-t, aki magával ragadó és felszabadító lelkesedéssel, féktelenül és kíváncsian veti bele magát a szexuális élvezetekbe, ugyanazok a fájdalmas kétségek gyötrik, mint minden kamaszt ("Kövér vagyok. Nem szeret senki."), de a legkilátástalanabb pillanatokban is meg tud kapaszkodni szenvedélyében, a képregényrajzolásban és egy általa istenített rajzoló képzeletbeli barátságában.

A képregény a szenvedélye - Bel Powley A tinilány naplója című filmben Forrás: CineFest

Minnie kreativitása tükröződik a film lenyűgöző vizualitásában is. Játékosak és alapjaiban meghatározzák a film hangulatát a bármikor felbukkanó animációs részletek, amelyek a polaroid fotókat idéző színvilágban, a tompa fények és a hetvenes évek jellegzetes mintái között tekeregnek.