Robert Pattinson nálunk forgatott filmje két díjat is nyert Velencében

Robert Pattinson
Vágólapra másolva!
A venezuelai Desde Allá című dráma nyerte a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díjat a velencei filmfesztiválon. A legjobb rendező az argentin Pablo Trapero lett, a zsűri nagydíját az Anomalisa című animációs film kapta. A fesztivál Orizzonti szekciójában bemutatott, Magyarországon forgatott The Childhood of a Leader két díjat is elvitt.
Vágólapra másolva!

Szombaton este osztották ki a 72. velencei filmfesztivál díjait. A Gravitáció rendezéséért 2014-ben Oscar-díjat nyert Alfonso Cuarón vezette zsűri a venezuelai Lorenzo Vigas Desde Allá (Távolról) című drámájának ítélte oda a fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt.

Lorenzo Vigas az Arany Oroszlánnal a szombat esti díjkiosztón Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Vigas filmje a kritikusok egyik nagy kedvence volt a fesztiválon. A Desde allá két férfi viszonyát vizsgálja: a középkorú főhős szeretne kapcsolatot teremteni egy fiatalabb férfival, ám találkozásaikkor csak távolról nézi, nem akarja megérinteni, egy idő után mégis valamilyen érzelmi kötődés alakul ki közöttük.

Vigas a gálán politikai és gazdasági problémákkal küzdő hazájának ajánlotta a díjat.

- jelentette ki a venezuelai rendező.

Desde allá Forrás: Venice Film Festival

Alfonso Cuarón zsűrielnök elmondta, nagyon boldog, hogy most először egy latin-amerikai film nyerte az Arany Oroszlánt. Ugyanakkor hozzáfűzte: merő véletlen, hogy ez éppen akkor történt, amikor egy mexikói vetette a zsűrit.

Pablo Trapero a nyolcvanas években Argentínában nagy port kavart bűnügyet dolgozott fel az El Clan (A klán) című filmjében, amelynek rendezéséért megkapta az Ezüst Oroszlánt. A filmben a kívülről hétköznapinak tűnő Buenos Aires-i család tagjai a környezetükből kiszemelt áldozatokat rabolnak el, váltságdíjat követelnek értük, majd meggyilkolják őket.

El Clan Forrás: Venice Film Festival

A zsűri nagydíját a Charlie Kaufman és Duke Johnson rendezőpáros nyerte el az Anomalisa című stop-motion animációs filmért. A leginkább A John Malkovich-menet, az Adaptáció és az Egy makulátlan elme örök ragyogása forgatókönyvírójaként ismert Kaufman először forgatott animációs filmet.

A legjobb színésznek és színésznőnek járó Copa Volpit a francia Fabrice Luchini, a L'Hermine című bírósági dráma sztárja és az olasz Valeria Golino, a Per Amor Vostro című családi dráma főszereplőnője kapta. Golino 1986-ban már elnyerte egyszer a Copa Volpit, akkor a Storia d'Amore című filmért.

Valeria Golino a díjával a szombat esti gálán Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A legjobb fiatal tehetség díját a ghánai Abraham Attah kapta, a Beasts of No Nation című filmben nyújtott alakításáért (2008-ban az akkor még teljesen ismeretlen Jennifer Lawrence nyerte el ugyanezt a díjat a Megváltás-ért). A film rendezője, Cary Fukunaga elmondta, hogy Attah-t több száz gyerek közül választotta ki. A Beasts of No Nation egy afrikai országban játszódik, ahol a harcok miatt szüleit elvesztő Abut (Abraham Attah) egy lázadó hadúr (Idris Elba) veszi magához, és képezi ki katonának.

A fesztivál Orizzonti szekciójában két díjat is kapott (legjobb első film, legjobb rendező) a Magyarországon forgatott The Childhood of a Leader című film. A történelmi drámában olyan neves színészek játszanak, mint Robert Pattinson, A némafilmes-ért Oscar-jelölt Bérénice Bejo, Stacy Martin A nimfomániás-ból, illetve a Trónok harca Tengerjáró Davosaként ismert Liam Cunningham, aki szombaton reggel a menekülteket rugdosó magyar operatőrnőnek, László Petrának üzent a Twitteren.

The Childhood of a Leader Forrás: Venice Film Festival

A The Childhood of a Leader-ben számos magyar szakember is dolgozott,

a film látványtervezője Takács Nóra volt, a jelmeztervezője Flesch Andrea, a vágója pedig Jancsó Miklós fia, Jancsó Dávid.

Az Alkonyat-filmek mélabús vámpírjaként világsztárrá vált Pattinson már másodszor forgatott Magyarországon, öt évvel ezelőtt a Bel Ami - A szépfiú című romantikus drámáját is Budapesten vették fel.