Tíz film, amit még látni fog az idén

Mentőexpedíció
Vágólapra másolva!
Amennyiben a nagyszabású hollywoodi filmekre pörög, az év további részében is talál majd a kedvére valót. Matt Damon Robinson Crusoe-t játszik a Marson, Johnny Depp még sosem volt ilyen félelmetes, és Jennifer Lawrence forradalma is végre befejeződik az ősszel. Tíz év kihagyás után megint beülhetünk egy új Star Wars-filmre, James Bond pedig az eddigi legsötétebb küldetésére vállalkozik. Aszerint tettük sorrendbe a filmeket, hogy melyiket várjuk a legjobban. Ön melyiket nézné meg a legszívesebben?
Vágólapra másolva!

10. Pán (Pan)

Bemutató: október 22.

Levi Miller és Hugh Jackman a Pán című filmben Forrás: InterCom

Készüljön fel a totális őrületre. A film Pán Péter előtörténetét meséli el, hogyan ismerte meg Feketeszakállt (Hugh Jackman), Tigrisliliomot (Rooney Mara) és a még kampókéz nélküli, daliás Hookot (Garrett Hedlund), miközben óriási buborék között repülő fregattal, sellőlányokkal, színpompás törzsi ceremóniával és kecsesen ugró óriáskrokodillal kápráztat el. Ha ezt nem tartja elég hibbantnak, akkor eláruljuk, hogy a filmben az Elveszett Fiúk a Smells Like Teen Spirit-et éneklik a Nirvanától.

9. Dinó tesó (The Good Dinosaur)

Bemutató: december 3.

Képkocka a Dínó tesó című filmből Forrás: Fórum Hungary

Egy Pixar-filmre mindig oda kell figyelni. Hát még most, amikor az Agymanók-kal az utóbbi évek legbátrabb és legegyedibb rajzfilmjét tették le az asztalra. A Dinó tesó azzal a gondolattal játszott el, mi történt volna, ha a dinoszauruszok nem pusztulnak ki, majd pedig egy nagyokat zuhanó, az otthonától messzire csatangolt őslény és egy nagyokat fújtató ősembergyerek barátságát meséli el. Rég volt már nagyon az Őslények országa, sürgősen kell egy olyan film, melyben a dinók nem vérengző fenevadak, hanem csetlő-botló kalandorok.

8. Kémek hídja (Bridge of Spies)

Bemutató: november 26.

Tom Hanks a Kémek hídja című filmben Forrás: InterCom

Steven Spielberg és Tom Hanks negyedik alkalommal dolgozik együtt, és ha hozzák az első közös munkájuk, a Ryan közlegény megmentése színvonalát, az ősz egyik legnagyobb durranásának nézzünk elébe. Nyílt harcokra ne számítson senki, a Kémek hídja ugyanis egy igaz történeten alapuló hidegháborús thriller, amelyben Hanks Kelet-Berlinbe utazik, hogy kiszabadítson egy fogságba esett amerikai pilótát. A berlini fal a szemünk előtt válik egyre magasabbá, a képeket a szürke és a kék fakó árnyalata uralja, egy hétköznapi ügyvédet pedig - hiába retteg a feladattól - arra ösztönzi a belső tartása, hogy hősként cselekedjen.

7. Az éhezők viadala - A kiválasztott 2. rész (The Hunger Games: Mockingjay - Part 2)

Bemutató: november 19.

Jennifer Lawrence Az éhezők viadala - A kiválasztott II. rész című filmben Forrás: Fórum Hungary

Erre a filmre aztán tökéletesen illik az a megállapítás, hogy látni fogja az idén. Ha rajongó, akkor azért, amúgy meg sanszos, hogy még az is befizet a sorozat lezárására, aki eddig csak egy-két részt kapott el a tévében, hiszen végre kiderül, mi lesz Katniss Everdeen lázadásának a vége, megöli-e vajon Snow elnököt. Ebben az epizódban felpörögnek az események, és remélhetőleg az eddigieknél még grandiózusabb akciójelenetek fognak minket elkápráztatni. Az előzetes képei ígéretesek: tömegek vonulnak fel az elnyomó hatalom ellen, fekete massza elől menekülnek Katnissék, máskor meg szörnyetegek ellen harcolnak a csatornarendszerben.

6. Fekete mise (Black Mass)

Bemutató: november 12.

Johnny Depp a Fekete mise című filmben Forrás: InterCom

A Fekete mise lehet Johnny Depp nagy visszatérése. Az utóbbi években egyre bénább filmekben ripacskodott, most viszont a bostoni alvilág egyik leghírhedtebb figuráját, Whitey Bulgert alakítja, és már az eddig kiadott két előzetes is elég volt ahhoz, hogy féljünk ettől a kiszámíthatatlanul viselkedő, félőrült gengsztertől. Egyik pillanatban még kedélyesen társalog a vacsoraasztalnál, a következőben viszont mindenki ereiben megfagy a vér. Ráadásul a színésztársak névsora is kifogástalan: Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Sienna Miller és Dakota Johnson mind hetvenes évekbeli hacukát ölthetett magára.

5. Everest

Bemutató: szeptember 17.

Jason Clarke az Everest című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Végre egy film, amiben lehet értelme a 3D-nek. A világ legmagasabb hegyén játszódó katasztrófafilm egy 1996-os, tragédiával végződő csúcstámadás történetét meséli el. Az Everest akkor fog működni, ha mi is magunkon érezzük majd a moziban a csontig hatoló szelet, a kemény mínuszokat. Ezt a rendező is tudja, aki szerint a film felét a táj és az időjárás teszi ki, és az Everest jelentős részét extrém körülmények között az olasz Alpokban, Izlandon és Nepálban forgatták. Bizakodhatunk, mert Jason Clarke, Josh Brolin és Jake Gyllenhaal is arról számolt be, hogy kemény küzdelem volt a film elkészítése.

4. Mentőexpedíció (The Martian)

Bemutató: október 1.

Matt Damon a Mentőexpedíció című filmben Forrás: InterCom

A keményvonalas sci-fik rajongói biztosan ezt a filmet várják a legjobban, és ha nem lenne a Star Wars, a geekek is ezért őrülnének meg a legjobban. Mark Watney-re aztán rá lehet mondani, hogy korunk hőse: ő ugyanis egy fárasztó humorú, rendkívül találékony műszaki zseni, akinek egyedül kell életben maradnia a Marson a címben is említett mentőexpedíció megérkezéséig. Matt Damon játssza el a vörös bolygón krumplit termesztő űrkorszaki Robinson Crusoe-t, Ridley Scott és csapata pedig az elképesztő látványt pakolta oda a színész köré.

3. 007 Spectre - A Fantom visszatér (SPECTRE)

Bemutató: november 5.

Daniel Craig és Léa Seydoux a Spectre című filmben Forrás: Fórum Hungary

A Skyfall volt a Bond-sorozat legtöbb pénzt hozó filmje, és a kritika túlnyomórészt leborult előtte. Ezt a szintet kellene most megugrania, vagy legalábbis tartania a Spectre-nek. És ezért mindent el is követtek a készítők: évtizedes hallgatás után visszatér a sorozatba a címbéli, bűnözőket tömörítő szervezet, a belső démonaival küzdő 007-est most már tényleg utoléri a múltja, és Bond-lányoknak is két rendkívül izgalmas színésznőt nyertek meg, Léa Seydoux-t és Monica Belluccit. Ha nem csal az előérzetünk, ez lesz a sorozat eddigi legsötétebb darabja.

2. Bíborhegy (Crimson Peak)

Bemutató: október 22.

Tom Hiddleston és Mia Wasikowska a Bíborhegy című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A szellem- és fantáziatörténetekben utazó Guillermo del Torónak a marketingszöveg szerint ez lesz a mesterműve. Az előzetesek alapján ez akár be is következhet. A klasszikus gótikus horror elemeiből felépülő új filmje sötét titkot rejtő kísértetházzal és vérfagyasztó hangulattal hozhatja majd elő belőlünk az ágyban rettegő gyereket. Mia Wasikowska és Tom Hiddleston két rokon lelket játszik - mindketten komolyan veszik a szellemeket. Bimbózó kapcsolatukat azonban rossz szemmel nézi a férfi nővére (Jessica Chastain).

1. Star Wars - Az ébredő Erő (Star Wars: The Force Awakens)

Bemutató: december 18.

Daisy Ridley és John Boyega a Star Wars - Az ébredő Erő című filmben Forrás: Fórum Hungary

Sok millió emberhez hasonlóan mi is csillogó szemekkel, bizakodva várjuk a Star Wars hetedik részét. Bizakodunk, mert az eddig kiadott anyagokból azt szűrtük le, hogy erősen építenek ugyan a nosztalgiára, de nem a múltidézés a film fő célja. Katartikus élmény volt Han Solót és Csubakkát újra látni, de az ő sorsuk mellett legalább annyira kíváncsiak vagyunk az új, ismeretlen arcokra, például a havas erdőben fénykardokkal párbajozó Kylo Renre (Adam Driver) és a megrettent Finnre (John Boyega). Veszedelmes a dolog a csodavárás, de most az a megérzésem, hogy nagy baj már nem lehet ebből a filmből.