Sophie Marceau is meglehetne neki

Elemi szerelem
Vágólapra másolva!
Február 27-én, pénteken kezdődik az idei Frankofón Filmnapok, amelyen a magyarországi premier előtt lehet megnézni például a nős férfit ostromló Sophie Marceau-t, az Életrevalók rendezőinek új filmjét vagy épp az új Francois Ozont. A fesztiválon olyan cannes-i csodákat is vetítenek majd, mint a neves divattervezőről szóló Saint Laurent, amiben Lea Seydoux is feltűnik, vagy a kanadai Xavier Dolan Mommy-ja. Aki filmőrültnek tartja magát, máris foglaljon jegyet.  
Vágólapra másolva!

Február 27. és március 8. között közel harminc, francia nyelvű filmet vetít a budapesti Uránia mozi a Frankofón Filmnapok keretében, ráadásul az átlagos mozijegy áránál jóval olcsóbban, kereken ezer forintért ülhetünk be rájuk (a diákok pedig nyolcszázért). Mit érdemes megnézni közülük? Például Sophie Marceau Elemi szerelem című új filmjét, amelyben egy tizenöt éve boldog házasságban élő férfi (François Cluzet) szeret bele, és azon szabódik, hogy belevesse-e magát a románcba.

Látható lesz Francois Ozon új filmje, Az új barátnő (kritikánk), egy kortárs környezetbe helyezett Bovaryné-feldolgozás Gemma Artetonnal (Gemma Bovary) és a Lux-díjra jelölt Csajkor is. A Party Girl egy ritkán taglalt témát vesz elő, és megmutatja, hogy egy hatvanéves bártündérnek sem késő megállapodni. Az Életrevalók rendezőpárosa az előző filmjük fiatal főszereplőjét és kevert hangnemét megtartva az illegális bevándorlás méhkasába nyúltak a Samba című filmjükkel. Kritikusunk szerint pazar eredménnyel.

Sophie Marceau és François Cluzet az Elemi szerelem című filmben Forrás: MTVA

A küzdők című tinirománcban egy katonamániás csajba zúg bele egy fiú, akit annyira elszédít a szerelem, hogy a lány után megy a kiképzőtáborba.

Ezeket a filmeket máris néznénk, de senki nem követ el helyrehozhatatlan hibát, ha most kihagyja őket, mivel mindegyiknek van hazai forgalmazója, a legtöbb pedig premierdátummal is rendelkezik. Ezért most inkább olyan alkotásokat ajánlunk, amelyeket egyedül a Frankofón Filmnapokon nézhetünk meg moziban.

My Sweet Pepper Land (2013)

Ilyet sem láttunk még: Kurdisztánban játszódó modern western. Szaddám Huszein rémuralma után a kurdok azon vannak, hogy újjáépítsék otthonukat. Új seriff és új tanítónő érkezik a hegyi városba, de ezt a helyi hadúr nem nézi jó szemmel. A jövő két hírnöke összecsap a múlt maradványaival, és még szerelem is szövődik köztük.

- - -

Hippokratész (Hippocrate, 2014)

Egy orvosgyakornok fuldoklik a mélyvízben - az iskolás éveknek vége, immáron éles helyzetekben, egészségügyi dolgozóként kell helyt állnia. Dráma keveredik vígjátékkal, miközben Benjamin bizonytalan lépteit figyelhetjük a kórházi folyosókon. A bemutatott közeg egyedi, a fiúban felvetődő kérdések azonban univerzálisak: "Elég jó vagyok én ehhez? Tényleg ezt akarom csinálni?"

- - -

Saint Laurent (2014)

A neves divattervezőről szóló és a hetvenes évek Párizsában játszódó film Yves Saint-Laurent berobbanását mutatja be. Szemet gyönyörködtető karriertörténet egy zseniről, akinek a nevét még az is ismeri, aki turkálóból öltözködik, vagy egyszerűen nem fontos neki a divat. A film versenyben volt a tavalyi cannes-i filmfesztiválon, mellékszerepben Lea Seydoux is feltűnik benne.

- - -

Szégyentelenek (The Smell of Us, 2014)

A kamaszok életét kendőzetlenül bemutató botrányfilmjeiről (Kölykök, Ken Park) híres Larry Clark nem tud elszakadni kedvenc témájáról. A Szégyentelenek egy párizsi deszkás banda világába enged betekintést. A hivatalos programfüzet nem túlzott, melyben azzal a megjegyzéssel látták el a filmet, hogy felnőtt nézőknek ajánlják: már az előzetes is sokkoló.

- - -

Tagadd meg az őseidet! (Mange tes morts, 2014)

Jean-Charles Hue bűnfilmje a francia vándorcigányok elzárt világában játszódik, a tizennyolc éves főszereplő a keresztelőjére készül, amikor megjelenik a börtönből szabadult testvére. Két további társukkal nagy terveket szövögetnek, ami erőszakot szül, és hamarosan maszkban ülnek egy kocsiban, és fegyverek dördülnek. A rendező is elkíséri a filmet a magyarországi bemutatóra.

- - -

Mommy (2014)

Xavier Dolan, a 25 éves kanadai csodagyerek legújabb filmjével elvitte a cannes-i fesztiválon a zsűri nagydíját. Most végre bárki utánajárhat, hogy miért rajong a világ fesztiváljainak közönsége Dolan művészetéért. A hiperaktív fiú és kattant barátnőjeként viselkedő anyja új városba költöznek, ahol a dadogós, félénk szomszédnő hoz ideiglenes nyugalmat a kapcsolatukba. A mi kritikusunk is imádta a filmet.

A Frankofón Filmnapok részletes programját itt lehet átbogarászni.