Kisgyereket is lerúgnak az Argo 2 első előzetesében

Argo 2
Vágólapra másolva!
Az Argo 2 első előzetese először az Origo Filmklubon látható. Balog Tibi és suttyó bűnözőcsapata nem változott az elmúlt tíz évben: szerencsétlenkednek, lövöldöznek, kápolnában pucérkodik az egyik, a Szent Koronát próbálgatja a másik, szóval totális káoszt idéznek elő. Felhívtuk Árpa Attila rendezőt, aki elmesélte, melyik a kedvenc része az előzetesből, és megnyugtatott minket, a tizenkettes karika nem komoly, a film durva lesz és véres, és azok is élvezni fogják, akiknek kimaradt az első rész. A rajongóknak csinálta, de elő akarja csalogatni a bujkáló nézőket is. Az a célja, hogy megdöntse Hajnal Tímeát. 
Vágólapra másolva!

Most már tényleg nem kell sokat várni arra, hogy visszatérjen Balog Tibi pitiáner bűnözőcsapata. Az Origo Filmklubon láthatja először az Argo 2 előzetesét, és ahogy az egy akcióvígjátéktól elvárható, tele van robbanással, káosszal, féleszű suttyókkal és balul elsült akciókkal. És még a Szent Korona is olyan helyre kerül, hogy rögtön a szívéhez kap az összes restaurátor, muzeológus és történész.

Abban teljesen igaza van az előzetesnek, hogy a mozikból hiányoznak az új magyar hősök - ezt a börtönfolyosón peckesen lépkedő Oszter Sándortól tudjuk meg. De máris jön a duplacsavar: Balog Tibiéket kínálja fel példaképnek a trailer, akik egy újabb bulinak kezdenek neki. A rajongók máris nevethetnek, hiszen ezek a kisstílű gengszterek messze nem hősök. Viszont lehetetlenség őket elpusztítani - Tyson még egy fejlövést is túlélt, annyira kicsi az agya -, és örökös bénázásaikkal totális káoszt idéznek elő. Ebben jók Tibiék, és ezzel meg is fogalmaztuk, mit várunk az Argo 2-től: hatalmas kavarodást, őrült tempót, viccesen bunkó stílust, és akciókat, amelyeknél nem lóg ki a lóláb.

Az előzetes alapján ez simán összejöhet. Pszichó (Bicskey Lukács) meztelenül villantja meg a szamurájkardját egy templomban, Balog Tibi (Kovács Lajos) nem egy Ethan Hunt, ha feltűnésmentes betörésről van szó, Tyson (Kiss József) pedig durva módon fejezi ki gyerekutálatát. Még egy vadászgép is elzúg a fejük felett. Ami azért lehet, mert Tibiéknek a roma maffia és japán bérgyilkosok mellett, a szlovák hadsereggel is meggyűlik a bajuk.

Az előzetes nagyon helyesen nem mutatta meg a film aduászát, a nindzsát játszó Kulka Jánost. Maradjon valami későbbre is. Az Argo 2 várhatóan április 30-án jut el a hazai mozikba.

Gémeskút tetején kardozó nindzsát se láttunk még Forrás: InterCom

Felmerült bennünk pár kérdés a trailer kapcsán, ezért felhívtuk a film rendezőjét, Árpa Attilát, hogy vágjon rendet a fejünkben.

Mi ez a 12-es karika? Ugye az a minimum, hogy 18-as lesz a film?!

Csak a plakátokon és az előzetesen virít a tizenkettes kategória, ez azért kell, hogy minél több emberhez eljusson. A film ennél durvább és véresebb lesz. Szinte biztos vagyok a tizennyolcas kategóriában, és örülök, hogy nincs ennél magasabb korhatárbesorolás. Azért titkon reménykedek egy tizenhatosban. Az Argo 2 ugyanis nem zombifilm, csak a poénokhoz kapcsolódva néha lerepülnek a fejek.

Az előzetesben látott beállítások közül melyikre a legbüszkébb?

Nehéz kérdés, én ugye ismerem az összes jelenetet, amikből ezek a részletek ki vannak ollózva. A szellőzős repülést mondanám, ami ugyan nem egy eredeti ötlet, viszont megidézi az amerikai akciófilmeket, azokban láthattunk sok ilyet. Ez az első rövid előzetes, ez még nem a történetet hanem a film hangulatát és néhány poénját mutatja be.

Tyson arrébb segít egy gyerkőcöt az Argo 2 előzetesében Forrás: InterCom

Oszter Sándor hősökről beszél az elején, ön kit tart igazi hősnek az Argo 2-ben?

Egyértelmű, hogy a Balog Tibit alakító Kovács Lajost. Ő az egyetlen és igazi magyar akcióhős, annak ellenére, hogy már 71 éves.

Bicskey Lukácsot mennyire volt egyszerű rávenni a meztelenkedésre?

Gond nélkül vállalta. A színészektől sok durva dolgok kértem, és egyszer sem mondtak nemet. Kovács Lajoson nem mutatott jól a borostás arcára illesztett műszakáll. Nem volt hiteles. Kellett volna még szőr, de nem volt. Erre azt mondtam Kovácsnak, hogy gombolja ki az ingjét. A mellszőréből pótoltuk ki a műszakállt.

Bicskey karakteréről, Pszichóról azt kell tudni, hogy őrült. Az ő tetteiben ne keressünk logikát, így aztán nem meglepő, hogy a film folyamán egy kápolnában meztelenül áll, ami tele van rakva fegyverekkel. Ez illik hozzá. Hogy mit csinált a pappal? Na, azt nem mondom el.

Az ő tetteiben ne keressünk logikát - Bicskey Lukács az Argo 2-ben Forrás: InterCom

Hol vannak a csajok az előzetesből?

Milyen csajok? Ez az Argo 2. Az első részben is alig volt néhány nő. Most láthatunk egy mangaharcos nőt, egy menyasszonyt és egy nővérkét. Egyik sem jár túl jól, de ez majd a filmből kiderül.

Akiknek nem tetszett az Argo, vagy nem látták az első részt, azokat hogyan csalogatná be a moziba?

Erre egy ötletem van. A rajongók jó hírét viszik a filmnek, ajánlják a haverjaiknak, akik így kíváncsiak lesznek rá. Amúgy az első rész ismerete nélkül is lehet élvezni az Argo 2-t, legfeljebb nem értik majd a visszautalásokat. Néhány helyen nem fogják érteni, miért nevet körülöttük mindenki.

Közönség látta már a filmet? Hogy reagáltak?

Az első tíz percben néma csend volt, aztán másfél órán át röhögtek. A finálé láttán aztán megint elhalkultak, sokkolta őket és izgultak nagyon. Pont ez volt a cél.

Másfél órán át röhögtek Forrás: InterCom

Mekkora nézőszámmal lenne elégedett?

Nehéz kérdés, mert a mostanában kijött magyar filmeknél nagyon messze került egymástól a realitás és a remélt nézőszám. Óvatos vagyok, 150 ezer nézővel elégedett lennék, de ennél jóval többet remélek. Abban hiszek, hogy az Argo 2, sok olyan nézőt fog előcsalogatni, akik egyébként nem mentek el az utóbbi években magyar filmekre. Az a cél, hogy megdöntsük Hajnal Tímeát. Tudtommal az volt az utóbbi idők legnézettebb magyar filmje.

Pár évvel ezelőtt úgy volt, hogy Bagi Iván lesz "Vajna hangja" a filmben. Ez áll még? Más közszereplő szerepel a filmben?

Akkoriban közösségi finanszírozással akartuk megoldani a filmet, és ehhez készítettünk öt vírusvideót. Ebből hármat bemutattunk, kettőt nem, és nagyon remélem, hogy azok soha nem is fognak előkerülni.

Említésre méltó cameo nem igazán van a filmben, hacsak az nem, hogy a rendezőt fejbe lövik benne. A magyar Sean Beannek neveznek sokan, gondoltam, legyen meg az akaratuk, és ebben a filmben is meghalok.

Árpa Attila az Argo 2 forgatásán Forrás: InterCom

A Blikknek nyilatkozta, hogy egy intézmény jogi lépéseket tett a film ellen, és ha most bemutatnátok a filmet, akár börtönbe is kerülhetne. Ez melyik intézmény?

Ebben az ügyben az a lényeg, hogy a film érzékenységet, érdeket és kisebbségeket sért, és hiába teszi ezt a szórakoztatás jegyében, ez szúrja egyesek szemét. Most egy jogi állásfoglalásra várunk. Nagyon remélem, hogy megoldódik az ügy, egyetlen jelenetet sem akarok kivágni vagy akár megkurtítani.

Az Argo 2 teaser plakátja Forrás: InterCom