Azonnal néznénk ezeket a filmeket

Sundance 2015
Vágólapra másolva!
Évről-évre a Sundance filmfesztiválon fedezik fel a legjobb amerikai filmek nagy részét. A utah-i síparadicsom egyre nagyobbra duzzadt szemléjén tűnt fel tavaly a Sráckor és a Whiplash, de korábban itt ismerte meg a világ Jennifer Lawrence-t és Tarantinót is. Nem csoda, hogy alig várjuk, hogy láthassuk az idei termés legjavát, tíz filmet listáztunk ki az idei Sundance filmfesztivál programjából, amiről még jövő ilyenkor is beszélni fogunk. 
Vágólapra másolva!

10. I am Michael
Rendező: Justin Kelly
Főszereplők: James Franco, Emma Roberts, Zachary Quinto

James Franco és Zachary Quinto az I am Michael című filmben Forrás: Sundance Film Festival

Nem biztos, hogy a világnak szüksége van még egy "James Franco úgy tesz mintha meleg lenne, de mégsem" művészfilmre, de a Gus Van Sant produceri védnöksége alatt készített I am Michael-nek érdekes a története: Michael Glatze-ről szól, egykori melegjogi aktivistáról, aki hátat fordított életformájának, amikor rátalált Istenre. A kritikák szerint Franco alakítása erős, európai premier már jövő héten a Berlinalén.

- - -

9. Stanford Prison Experiment
Rendező: Kyle Patrick Alvarez
Főszereplők: Olivia Thirlby, Tye Sheridan, Ezra Miller, Billy Crudup

Stanford Prison Experiment Forrás: Sundance Film Festival

A Stanford egyetem pincéjében kialakított börtönkísérletről már készült tizennégy éve egy nagyon ütős német film (A kísérlet) és egy béna remake, de a mostani feldolgozásnak az újdonság ereje nélkül is sikerült ráhozni a szívbajt a Sundance filmfesztivál közönségére. Állítólag sokkoló, megrázó és megosztó film, de nem nélkülözi a humort és remekelnek a főszereplők.

- - -

8. The Witch
Rendező: Robert Eggers
Főszereplők: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie

Sokkolásban a tizenhetedik századi boszorkányüldözések idején játszódó The Witch is nagyon erős, bár a kritikák nem feltétlenül horrorfilmként jellemezték. Lírai képeit és rémálomszerű atmoszféra-teremtését Kubrick, Lynch és Malick filmjeihez hasonlítgatták, így nagyon magasak az elvárásaink, nem érnénk be egy Blair Witch Project-szintű ijesztgetéssel.

- - -

7. Nasty Baby
Rendező: Sebastián Silva
Főszereplők: Kristen Wiig, Sebastián Silva, Alia Shawkat, Tunde Adebimpe

Kristen Wiig a Nasty Baby című filmben Forrás: Sundance Film Festival

Sebastián Silva (The Maid, Crystal Fairy and the Magical Cactus, Magic Magic) visszatérő arc a Sundance-en és függetlenfilmes körökben megvannak a hívei, de egyelőre még nem sikerült neki az igazi áttörés. A Nasty Baby változtathat ezen, hiszen Kristen Wiig személyében sztárfőszereplőt talált; ő alakítja Pollyt, aki két meleg haverjának készül gyermeket szülni. Európai premier pár nap múlva a Berlinálén.

- - -

6. Slow West
Rendező: John Maclean
Főszereplők: Michael Fassbender, Kodi Smit-McPhee, Ben Mendelsohn

Michael Fassbender és Kodi Smit-McPhee a Slow West című filmben Forrás: Sundance Film Festival

Michael Fassbender most az a színész, akinek minden filmjét érdemes várni, mert tévedhetetlen érzékkel választ szerepeket és rendezőket. Ezúttal egy skót elsőfilmesnél vállalt szerepet egy westernben, amelyben egy skót arisztokrata fiúnak segít felkutatni a szerelmét az amerikai vadnyugaton. A film megnyerte a nem amerikai filmek mezőnyének fődíját.

- - -

5. I Smile Back
Rendező: Adam Salky
Főszereplők: Sarah Silverman, Josh Charles, Thomas Sadoski

Sarah Silverman és Josh Charles az I Smile Back című filmben Forrás: Sundance Film Festival

Aki Sarah Silvermant szereti, rossz ember nem lehet. Az pláne nem, aki bízik benne annyira, hogy adjon neki egy drámai főszerepet. A komikusok komoly filmes bemutatkozása évek óta slágertéma a Sundance-en, de Silverman hipnotikus egyénisége tényleg régóta főszerepért kiált. Az I Smile Back-ben egy önpusztító, minden függőségre nyitott anyát alakít, aki mindemellett próbálja egyben tartani családját.

- - -

4. Brooklyn
Rendező: John Crowley
Főszereplők: Saoirse Ronan, Domhnall Gleeson, Emory Cohen, Julie Walters, Jessica Paré, Jim Broadbent

Saoirse Ronan és Domhnall Gleeson a Brooklyn című filmben Forrás: Sundance Film Festival

Még az idei Oscarokat sem osztották ki, de Sundance-en már a jövő évi Whiplash-t vagy a következő A messzi dél vadjai-t keresik a producerek. Az Oscar szócskát idén a legtöbbször John Crowley (ő rendezte a zseniális Boy A-t, aminek a világ Andrew Garfieldet köszönheti) szerelmesfilmjével, a Brooklyn-nal kapcsolatban lehetett hallani, amelyben az ír bevándorlót alakító Saoirse Ronan őrlődik két fiú és két kontinens között. A forgatókönyvet Nick Hornby írta.

- - -

3. The Diary of a Teenage Girl
Rendező: Marielle Heller
Főszereplők: Bel Powley, Alexander Skarsgård, Kristen Wiig

Alexander Skarsgård és Kristen Wiig a The Diary of a Teenage Girl című filmben Forrás: Sundance Film Festival

Felnőtté válás történetekből minden Sundance-re jut egy tucat, idén, úgy tűnik ez a hetvenes évek San Franciscójában játszódó, Phoebe Gloeckner képregényein alapuló film lett a nyerő ebben az alműfajban. Az alaphelyzet legutóbb a kiváló Akvárium-ból lehet ismerős; a szexuális beavatásra vágyó kamaszlány anyja pasijával (Alexander Skarsgård) szűri össze a levet, de az elsőfilmes rendezőnő, Marielle Heller állítólag remek egyensúlyt talált a humor és a polgárpukkasztás között.

- - -

2. Me and Earl and the Dying Girl
Rendező: Alfonso Gomez-Rejon
Főszereplők: Jon Bernthal, Nick Offerman, Olivia Cooke, Thomas Mann, Connie Britton

A szereposztás és a történet alapján még nem figyeltünk volna fel azonnal erre a kissé idétlen című filmre, de most, hogy megnyerte a Sundance fődíját és a közönségdíját is, olyan kompániába került, mint a Winter's Bone, a You Can Count on Me vagy az imént emlegetett Whiplash és A messzi dél vadjai.

Főhőse egy filmőrült kamaszfiú, akit a szülei arra ösztönöznek, hogy barátkozzon össze egy leukémiás osztálytársnőjével. A kényszerbarátság rengeteg tragikomikus epizódot szül, köztük egy rakás vicces filmes utalással. Alfonso Gomez-Rejon rendező meglepő módon eddig inkább horrorfilmeket rendezett, köztük az American Horror Story több epizódját is.

- - -

1. Mistress America
Rendező: Noah Baumbach
Főszereplők: Lola Kirke, Greta Gerwig

Ha valaki depressziós a sötét téli napokon, egy gyógyírt tudnék ajánlani, ami tuti beválik: Frances Ha! Noah Baumbach és Greta Gerwig két évvel ezelőtti bohókás boldogságbombáját bármennyiszer újra lehet nézni, mindig működik, de azért biztató, hogy újabb közös filmet is készítettek, ami az első kritikák alapján hasonlóan magával ragadó.

Greta Gerwig és Lola Kirke a Mistress America című filmben Forrás: Sundance Film Festival

A színhely ismét New York, de ezúttal nem Gerwig karaktere csetlik-botlik a metropoliszban, hanem ő veszi a szárnyai alá mostohatestvérét, akit Lola Kirke alakít. Kirke-ről annyit érdemes tudni, hogy ő a Csajok Jessájának (Jemina Kirke) a húga, lenyúlt pár jelenetet és Amy megtakarított pénzét a Holtodiglan-ban és irtó édes volt a Mozart in the Jungle című tévésorozatban, szóval, ha a Mistress America után ő lesz 2015 legnagyobb felfedezettje, akkor mi időben szóltunk.