Tíz film, amit várunk az idén

Jane Got a Gun
Vágólapra másolva!
2015-ben is egy csomó fantasztikusnak ígérkező film vár ránk. Natalie Portman vadnyugati mentőakciót indít a férje megmentésére, Meryl Streep kiöregedett rockzenészként jön rá a család fontosságára, Robert Pattinson pedig a sebességmániás James Deant kísérgeti. És ez még semmi, jön Tom Hanks és Steven Sielberg negyedik közös produkciója, az amerikai thriller egyik ifjú mesterének filmjében pedig a punkok és az X-Men filmek Xavier professzora által vezetett skinheadek csapnak össze. Most induló háromrészes sorozatunkban azt a harminc filmet mutatjuk be, amelyekért szerintünk érdemes lesz az idén moziba járni. Holnap jön a folytatás újabb tíz filmmel, amiket még ezeknél is jobban várunk, pénteken pedig a befejező rész. 
Vágólapra másolva!

30. Equals
Rendező:
Drake Doremus

Nicholas Hoult és Kristen Stewart az Equals című filmben Forrás: Route One

Doremus az Őrülten hiányzol című, egyszerre megindító és életszagú romantikus drámával robbant be, és mostani, Equals című filmjén is megtartotta a szerelmet fő témának, csak éppen egy elképzelt jövőképbe helyezte, ahol az embereknek már nincsenek érzelmeik. Egy vírus miatt aztán újból felélednek az érzések, de ezeket a megfertőzött személyeket a központi hatalom azonnal el is tünteti. Hogy maradjon esélyük az életben maradásra, a Kristen Stewart és Nicholas Hoult által alakított szerelmespár elmenekül. A Hold forgatókönyvírója, Nathan Parker írta az Equals-t, amelyre előszeretettel hivatkoznak úgy, hogy az 1984 kamaszok ízlése szerint átírt, romantikus verziója.

- - -

29. Trainwreck
Rendező:
Judd Apatow
Magyarországi premier: 2015. augusztus 27.

Judd Apatow, Amy Shumer és Bill Hader a Trainwreck című film forgatásán Forrás: Universal

A Trainwreck (Vonatszerencsétlenség) című romkom történetéről nem lehet semmit tudni, viszont Judd Apatow rendezi, aki az elmúlt tíz évben lerakott forgatókönyveivel és rendezéseivel (Felkoppintva, 40 és annyi) átformálta az amerikai vígjátékot. Most fordul vele először, hogy nem a saját könyvéből dolgozik: a filmet Amy Schumer híres amerikai stand-up komikus írta, aki egyben a film főszereplője is. Nem lőhetünk messze mellé, ha azt írjuk, hogy a karaktere nem lesz egyszerű eset (lásd cím), akinek a hirtelen jött szerelem csak tovább súlyosbítja a gondjait. Csupa nagy nevet csábított el Apatow, Tilda Swinton, Daniel Radcliffe, Ezra Miller és Marisa Tomei is szerepet kapott a filmben.

- - -

28. Triple Nine
Rendező:
John Hillcoat
Világpremier: 2015. szeptember 11.

Az alkoholtilalom idején játszódó Fékezhetetlen-nel csalódást okozott Hillcoat, de aki megalkotott egy olyan korszakos mesterművet, mint Az ajánlat című ausztrál western, arra oda kell figyelni. Egy korrupt zsarukból álló társaságott megzsarol az orosz maffia, hogy hajtsanak végre egy lehetetlennek tűnő rablást. Helyzetüket tovább nehezíti, hogy a tervük már az elején besül: képtelenek kinyírni egy zöldfülű rendőrt. Egy tökös és fordulatos akciófilmre van kilátás, amelynek remélhetőleg lesz saját stílusa, és így kiemelkedik a B-kategóriából. A színészeken nem fog múlni: többek között Casey Afflecket, Chiwetel Ejiofort, Kate Winsletet és Woody Harrelsont láthatjuk majd a filmben.

- - -

27. Green Room
Rendező:
Jeremy Saulnier

Patrick Stewart (középen) a Green Room című filmben Forrás: Broad Green Pictures

Saulnier Blue Ruin című bosszúthrillere sajnos elkerülte tavaly a magyar mozikat, pedig olyan gyomorkavaróan intenzív élményt adott, ami után az ember elraktározza magában a rendező nevét. Saulnier legújabb filmjében is a bosszú lélektanával foglalkozik: egy punkbanda tagjainak az élete veszélybe kerül, miután szemtanúi lettek egy olyan erőszakos és szörnyű tettnek, amelyet az őket üldözőbe fogó skinhead-csoport inkább titokban tartana. Az X-Men-filmek Xavier professzora, Patrick Stewart egy tőle szokatlan szerepben tűnik fel, ő alakítja a fehérek felsőbbrendűségét valló csoport vezérét.

- - -

26. Jane Got a Gun
Rendező:
Gavin O’Connor
Világpremier: 2014. szeptember 4.

Natalie Portman a Jane Got a Gun című filmben Forrás: Relativity Media

Ha most leírnám az összes bonyodalmat, am ezzel a westernnel történt, abból simán kijönne egy kisregény. A forgatás egy rendezőcserével kezdődött, a színészek jöttek-mentek, a premier dátumát is háromszor eltolták. Ezek általában egy katasztrófa előjelei, de az igazság az, hogy még így is nagyon izgalmasan hangzik, hogy a mindenkit megríkató Warrior - A végső menet rendezője csinált egy vadnyugati filmet Natalie Portman főszereplésével. A színésznő egy elkeseredett nőt játszik, aki a régi szeretőjét (Joel Edgerton) kéri meg arra, hogy mentse meg a törvényenkívüli férje (Noah Emmerich) életét, ugyanis egy egész banda vadászik rá. A főgonosz szerepében Ewan McGregort láthatjuk majd.

- - -

25. Ricki and the Flash
Rendező:
Jonathan Demme
Világpremier: 2015. június 26.

Meryl Streep a Ricki and the Flash forgatásán Forrás: TriStar Pictures

Mi az a szerep, amiben még nem láttuk Meryl Streepet? Idén az öregedő rockzenészt is kihúzhatjuk erről az egyre rövidülő listáról. Ricki fiatalon maga mögött hagyta a családját, a karrierépítésnek szentelte az életét, de most visszatér, és megpróbál utat találni az időközben felnőtt gyerekei szívéhez. A forgatókönyvet Diablo Cody írta, akinek a hasonló problémát feszegető Pszichoszingli-t köszönhetjük, melyben Charlize Theron tér vissza gyerekkora unalmasnak talált helyszínére. A drámát a vígjátékkal keverő Ricki and the Flash-t Jonathan Demme rendezi, aki a Rachel esküvője című filmjével egyszer már elmerült a családi viszálykodásban. Profin összeválogatott, sokra hívatott csapat ez.

- - -

24. Life
Rendező: Anton Corbijn

Világpremier: 2015. szeptember 25.

Dane DeHaan és Robert Pattinson a Life című filmben Forrás: Transmission Films

A múlt évben debütált Az üldözött Corbijn eddigi legjobb filmje volt, de nem tartjuk lehetetlennek, hogy még azt is túl fogja szárnyalni a Life-fal, hiszen legújabb rendezése duplán is izgalmas: saját eredeti foglalkozását, a fényképészetet eleveníti fel benne, illetve a 20. század fiatalon elhunyt színészikonjának, James Deannek állít benne emléket. A zaklatott és intenzív szerepekben brillírozó Dane DeHaan alakítja a sztárt, a vámpírfilmeket komolyabb munkákra cserélő Robert Pattinson pedig a fényképészt, aki azt a feladatot kapja, hogy fotósorozatot készítsen Deanről a Life magazin számára. Kettejük barátságban kiteljesedő road movie-ja a Life.

- - -

23. Cím nélküli hidegháborús thriller
Rendező:
Steven Spielberg
Világpremier:
2015. október 16.

Tom Hanks és Steven Spielberg a cím nélküli hidegháborús thrillerben Forrás: Dreamworks

Az utóbbi években egyre lanyhuló lelkesedéssel várom a soron következő Spielberg-filmet - régen elmúlt már az az idő, amikor remekműveket halmozott egymásra. A legújabb filmje mellett szól azonban, hogy a forgatókönyvébe a Coen testvérek is besegítettek, és a megtörtént eseményen alapuló története is rémesen izgalmas. A főszereplő egy CIA-nek dolgozó ügyvéd, aki rendkívül kényes ügyben tárgyal a szovjetekkel: egy Szovjetunió felett lelőtt kémrepülő amerikai pilótájának a hazahozatalát próbálja elérni. Ez a negyedik közös projektje Tom Hanks-nek és a rendezőnek.

- - -

22. High-Rise
Rendező: Ben Wheatley

Plakátterv a High-Rise című filmhez Forrás: Film4

Wheatley lázálmokhoz hasonlító, egyedi hangvételű rendezéseivel(Kill List, A Field in England) vétette eddig észre magát. A High-Rise ezekhez képest könnyebben befogadható filmnek tűnik - legalábbis a magasabb költségvetés és a neves színészgárdája erre enged következtetni. Jeremy Irons egy luxustoronyház vezetőjét alakítja, amelynek a felsőbb szintjeire a társadalom krémje költözik be, köztük van a fiatal orvost játszó Tom Hiddleston is. A Snowpiercer-hez hasonlóan itt is fokozatosan bukkannak felszínre a rendszer visszásságai, amelyet az erőszak kitörése követ. A High-Rise egy J. G Ballard (A Nap birodalma, Karambol) regényen alapul, szerepel még benne Sienna Miller, Luke Evans, Elizabeth Moss és Stacy Martin.

- - -

21. Beasts of No Nation
Rendező:
Cary Fukunaga

Idris Elba a Beasts of No Nation című filmben Forrás: Focus Features

Fukunaga jegyezte a múlt év legnagyobb sorozatsikerét, A törvény nevében-t. Ha a filozofikus krimisorozat részeit összehegesztették volna, és egy nagy mozifilmként vetítették volna, garantáltan szerepelt volna a legtöbb év végi összesítésben. A Beasts of No Nation egy afrikai gyerekről szól, akinek fegyvert nyomnak a kezébe, és harcba küldik. A filmben főleg ismeretlen színészek szerepelnek, az osztag parancsnokát azonban Idris Elba alakítja, akiről felmerült, hogy ő lehet a következő James Bond. Fukunaga első, saját maga által írt nagyjátékfilmje (Sin Nombre) is a fejlődő világ problémáival foglalkozott, és már arra is jellemző volt az erős vizualitásra épülő fogalmazásmód.

------------------------------

2015 legjobban várt filmjeit bemutató sorozatunk következő része csütörtökön kora délután érkezik.