DiCaprio Oscarjára már most mérget veszünk

Leonardo DiCaprio
Vágólapra másolva!
Pár hete osztották ki az Oscar-díjakat, de már el is kezdődött a találgatás, hogy melyek lesznek a 2015-ös év nagy dobásai. Kit ünneplünk jövő ilyenkor? Igazságot szolgáltatnak DiCapriónak? Tarantino megkapja végre a rendezői Oscart? Jennifer Lawrence 25 évesen begyűjti a második szobrát? Eddie Redmayne is duplázhat? Sohasem túl korai elkezdeni az esélylatolgatást. 
Vágólapra másolva!

Megőrültünk? Márciusban a következő évi Oscarra tippelgetni? Minden évben egyre korábban kezdődik a kampány, és mihelyst kiosztották az idei Oscarokat, máris beindult a susmus, hogy mely filmek lesznek készen Cannes-ra, mik lehetnek a nagy durranások, és kik lehetnek esélyesek a szoborért folyó küzdelemben. Azt se feledjük, hogy tavaly ilyenkor már három későbbi nagy esélyest (A Grand Budapest Hotel, Sráckor, Whiplash) is bemutattak, így egyáltalán nem olyan vad ötlet most áttekinteni, hogy kiknek szurkolhatunk majd tíz-tizenegy hónap múlva.

Mekkorát üt Tarantino új westernje?

Nagy kérdés, hogy több mint húsz évvel a Ponyvaregény után kap-e végre legjobb rendezői Oscart is Quentin Tarantino a két legjobb forgatókönyvírói szobra mellé. A Weinstein-stúdió most már menetrendszerűen minden filmjét a díjszezonra időzíti, és ezerrel kampányolja. A Becstelen brigantyk és a Django elszabadul is jól teljesített jelölések terén (és mindkettő nyert egy-egy színészi díjat is Christoph Waltznak), de itt lenne az idő, hogy végre rendezőként is elismerjék Tarantinót.

Quentin Tarantino a The Hateful Eight forgatásán Forrás: Samuel L. Jackson Twitter

A The Hateful Eight western, ami alapvetően pozitívum az Akadémia szemében, és ha jobban sikerül, mint Tarantino előző két filmje, akkor könnyen megcsípheti végre a fődíjat, ha nem, akkor pedig még mindig reménykedhetünk, hogy legalább az eddig még sohasem jelölt Jennifer Jason Leigh-nek behúz egy legjobb női mellékszereplői szobrot.

Szakállal lesz nyerő DiCaprio?

Westernből viszont lesz egy erős konkurense Tarantinónak, mégpedig az idei fődíjas és legjobb rendezői Oscart nyert Alejandro Gonzalez Inarritutól a The Revenant. Két egymást követő évben legutóbb David O. Russell kapott legjobb rendezői Oscar-jelölést, nyerni kétszer egymás után viszont utoljára 1940–41-ben tudott John Ford. Persze ha a jeges tundrán játszódó bosszútörténet még jobb, mint a Birdman, és az Akadémia nagyon szeretné díjazni, akkor mi sem egyszerűbb, mint a főszereplőjének adni egy Oscart, aki nem más, mint Korunk Oscar Által Legtöbbször Pofára Ejtett Legnagyobb Színésze, Leonardo DiCaprio, aki ha nem kap belátható időn belül Oscart, forradalom fog kitörni.

Leonardo DiCaprio a The Revenant című filmben
Forrás: Twentieth Century Fox Film Corporation

Mi most arra tippelnénk, hogy eljött Leo ideje, és a The Revenant-nek köszönhetően egy év múlva ilyenkor már Oscar-díjas lesz. Persze ha mégsem, akkor két év múlva a The Crowded Room hasadt személyiségű főhősével még mindig van remény. Vagy legrosszabb esetben harminc év múlva egy életműdíj.

Kicsi Eddie duplázhat?

Kinek ne szorult volna össze a szíve az internetet bejárt lesivideó láttán, amint az idei Oscar-fődíjas Birdman főszereplője, Michael Keaton csalódottságát jól leplezve zsebre teszi addig készenlétben tartott köszönőbeszédét, és lelkiismeretesen tapsol Eddie Redmayne-nek?

Eddie Redmayne a The Danish Girl című filmben Forrás: Working Title

Keaton pedig nem valószínű, hogy még egyszer ilyen közel kerül az Oscarhoz, míg Redmayne jövőre újra versenyben lesz a The Danish Girl-lel, amelyben egy transzszexuális művészt alakít (utoljára két éve Jared Leto nyert transzszexuális főhős megformálásáért Oscart) Tom Hooper (A király beszéde, A nyomorultak) kamerája előtt. Érdekesség, hogy Redmayne Nicole Kidmantől vette át a szerepet, míg múzsáját és szerelmét Charlize Theron, Uma Thurman, Gwyneth Paltrow és Rachel Weisz helyett végül az idén minden második filmben feltűnő Alicia Vikander játssza.

Michael Fassbender több vasat tart a tűzben

Vikander egyébként a Tulip Fever és a The Light Between Oceans című filmekért is Oscar-esélyes lehet. Utóbbi forgatásán összejött filmbéli partnerével, Michael Fassbenderrel, aki egy év kihagyás után újra ott lesz az Oscar-versenyben, szintén több filmmel. A The Light Between the Oceans rendezője Derek Cianfrance, akit a Blue Valentine idején szeretett az Akadémia, a Túl a fenyvesen esetében már kevésbé.

Michael Fassbender és Seth Rogen a Steve Jobs forgatásán Forrás: AFP

Ugyanakkor Fassbender jelölt lehet a Macbeth főszerepéért (csakúgy, mint partnernője, az idén is Oscar-jelölt Marion Cotillard) és Steve Jobs megformálásáért is. Danny Boyle sok viszontagságon keresztülment Steve Jobs-filmje egyébként, ha jól sikerül, fontos tényező lehet a jövő évi Oscaron David Fincher (eredetileg ő rendezte volna ezt a filmet is) A közösségi háló-ja mintájára, de arra is van esély, hogy úgy eltűnik a süllyesztőben, mint az Ashton Kutcher főszereplésével készült, két évvel ezelőtti jOBS.

Jennifer Lawrence őrült rekordra hajt

Az idei Sundance filmfesztivál nem hozott olyan sikersztorit, mint amilyen a Whiplash vagy a Sráckor volt, de a fődíjas Me and Earl and the Dying Girl-t a Sráckor mintájára nyáron mutatják be az amerikai mozik abban bízva, hogy kedvező szájhagyomány útján év végéig díjesélyessé válhat, ha másban nem, a legjobb forgatókönyv kategóriában.

Me and Earl and the Dying Girl Forrás: Sundance

Oscar-barátabb viszont a Brooklyn című romantikus, bevándorlókról szóló dráma, amelynek női főszereplőjeként Saoirse Ronan (Vágy és vezeklés) második színésznői jelöléséért teperhet.

Saoirse Ronan és Domhnall Gleeson a Brooklyn című filmben Forrás: Sundance

A berlini filmfesztiválon egy filmet láttunk, ami a berlini színészi díjak mellé a tengerentúlon is begyűjthet pár szobrot. Andrew Haigh (Weekend, Looking) csodálatos filmje, a 45 Years számos Oscar-kategóriában említést érdemelne, de legnagyobb esélye egy női főszereplői jelölésre lehet Charlotte Ramplingnek, akit botrányos módon még sohasem jelöltek.

Charlotte Rampling a 45 Years című filmben Forrás: Berlinale

A színésznők mezőnyében a már emlegetett Saoirse Ronan, Charlotte Rampling és Alicia Vikander mellett sok visszatérőre lehet számítani. Újra támadnak a közelmúlt győztesei, Sandra Bullock (Our Brand is Crisis), Meryl Streep (Ricki And The Flash) és Jennifer Lawrence (Joy).

David O. Russell és Jennifer Lawrence Forrás: AFP

Lawrence-t egyébként újra az a David O. Russell rendezi, akinek előző két jelölését (Amerikai botrány, Napos oldal), illetve győzelmét köszönheti. Ha ismét jelölik, 25 évesen, öt év alatt begyűjtött négy jelöléssel rekorder lesz.

Két nagyágyú is leszbikusszerepben

Nem pihen az előző két legjobb színésznő Oscar-nyertes sem, ráadásul Cate Blanchett (Carol) és Julianne Moore (Freeheld) egyaránt fiatalabb lányba (Rooney Mara, illetve Ellen Page) szerelmes leszbikus hősnőt alakít új filmjében.

Cate Blanchett a Carol című filmben, Julianne Moore a Freeheld forgatásán Forrás: Killer Films

Látatlanban a Carol-nak van jobb esélye díjakra, mivel rendezője a mindig csodálatos Todd Haynes, aki legutóbb éppen Julianne Moore-t (Távol a mennyországtól) segítette Oscar-jelöléshez. A Carol-t ha minden jól megy, már a cannes-i filmfesztiválon láthatjuk.

Liam Neesonre és Tom Hanksre is érdemes figyelni

A férfiak mezőnyében egyelőre nem látszik egy Michael Keaton- vagy Matthew McConaughey (ő újra versenyben lesz Gus Van Sant Sea Of Trees-ével)-szintű nagy karrierreneszánsz, bár Liam Neesonra érdemes lesz odafigyelni Scorsese új filmjében (Silence), Tom Hanksre pedig Spielberg Bridge of Spies című hidegháborús thrillerjében.

Tom Hanks és Steven Spielberg a Bridge of Spies forgatásán Forrás: 20th Century Fox

Egyébként a szokásos nevek: Fassbender három filmért, Jake Gyllenhaal kettőért (Demolition, Southpaw), Bradley Cooper (Aloha – ha Cameron Crowe még visszatalál a nézhető filmek készítéséhez), Joaquin Phoenix pedig az új Woody Allen-filmért (Irrational Man) lehet versenyben, hiszen az utóbbi évek tapasztalata szerint minden második évben készült Woody-film jó és tényező az Oscar-versenyben.