Két világsztár is csúnyán leszerepelt a hétvégén

Az utolsó boszorkányvadász
Vágólapra másolva!
Sem Vin Diesel, sem Bill Murray nem csigázta fel az amerikai nézőket. Az újdonságok egytől-egyig elhasaltak, így ugyanaz a három film vezeti a toplistát, mint múlt héten. Azzal a különbséggel, hogya negyedik hete műsoron lévő Mentőexpedíció visszavette az elsőséget a Libabőrtől.
Vágólapra másolva!

Ridley Scott karrierjének második legnagyobb sikerévé nőtte ki magát a nagyrészt Magyarországon forgatott Mentőxpedíció Amerikában. A marsi sci-fi már 166,4 milliónál jár a tengerentúlon, megelőzte a Hannibál-t (165,1 millió), és a Gladiátor is befogható távolságban van (187,7 millió).

Matt Damon a Mentőexpedíció című filmben Forrás: InterCom

Innentől kezdve viszont csak bukásokról tudunk beszámolni. Kiderült, hogy Vin Diesel csak akkor kell a tömegeknek, ha a Halálos iramban-sorozatban szerepel. A hetvenmillióból készült Az utolsó boszorkányvadász mindössze 10,8 milliót gyűjtött össze a pénztáraknál, a fantasy a toplista negyedik helyén nyitott.

Rose Leslie, Vin Diesel és Elijah Wood Az utolsó boszorkányvadász című filmben Forrás: Big Bang Media

Diesel az utóbbi hét évben csupán egyetlen olyan filmben tűnt fel testi valójában, amelyben nem kellett sportkocsikkal gyorsulnia. A Riddick folytatás volt, a főszereplőt már nem kellett bemutatni, így sikerült 19 milliót összeszednie a sci-finek.

Diesel a Halálos iramban-sorozat óriási rajongótáborának csak a töredékét képes megmozgatni, amikor valami mással próbálkozik.

A Steve Jobs című életrajzi dráma is a várakozásokon alul teljesített: 60 mozi helyett már majdnem 2500-ban vetítették, de a remélt robbanás elmaradt, és csak 7,3 milliót gyűjtött az Oscar-várományos film (összehasonlításképpen: öt évvel ezelőtt A közösségi háló 22 millióval nyitott, és 93 milliós összbevételig menetelt). Hervasztó eredmény ez annak tudatában, hogy Michael Fassbender a digitális forradalom egyik vezető alakját játssza el, akinek a termékeiért milliók rajonganak és ennél is sokkal többen használják.

Michael Fassbender a Steve Jobs című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A legnagyobbat a Bill Murray főszereplésével készült Rock the Kasbah és a nyolcvanas évekbeli rajzfilmen alapuló, tini rocksztárokról szóló Jem and the Holograms bukott. Murray vígjátékának előzetesen hatmilliót jósoltak, ebből aztán másfél millió lett, a Jem-nek pedig 1,3 millióval kellett beérnie.

A két film minden idők ötödik, illetve negyedik legrosszabb nyitását produkálta Amerikában a több mint kétezer moziban vetített filmek mezőnyében.

Annyi vigasza lehet a Jem and the Holograms-t forgalmazó Universalnak, hogy a film mindössze öt millióba került. A Rock the Kasbah mögött álló Open Road Filmsnek már jobban fájhat a feje, Murray legújabb búval bélelt bohóckodása 15 millióból jött ki.

Bill Murray a Rock the Kasbah című filmben Forrás: Open Road

2015 őszére nem a bankot robbantó filmek, hanem a nagy bukások miatt fogunk emlékezni. A szeptemberi és októberi premierek közül a Mentőexpedíción kívül egyedül a Hotel Transylvania második részének sikerült százmillió dollár fölé tornáznia magát, a buktákat viszont hosszasan lehetne sorolni. A leglátványosabban eddig a Pán (29,8 milliós bevétel / 150 milliós költségvetés) és a Kötéltánc (9,7 milliós bevétel / 35 milliós költségvetés) hasalt el Amerikában, de most Az utolsó boszorkányvadász is csatlakozott hozzájuk.

A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. Mentőexpedíció ($15,9 / $166,5)
2. Libabőr ($15,5 / $43,7)
3. Kémek hídja ($11,4 / $32,6)
4. Az utolsó boszorkányvadász ($10,8 / $10,8)
5. Hotel Transylvania 2: Ahol még mindig szörnyen jó ($9 / $148,3)
6. Paranormal Activity: The Ghost Dimension ($8,2 / $8,2)
7. Steve Jobs ($7,3 / $10)
8. Bíborhegy ($5,6 / $22,5)
9. A kezdő ($3,9 / $64,7)
10. Sicario - A bérgyilkos ($3 / $39,4)