Már azt is tudjuk, mekkora Liam Neeson férfiassága

Éjszakai rohanás
Vágólapra másolva!
Liam Neeson nálam valamennyire visszaszerezte az Elrabolva 3-mal elvesztett tekintélyét. Ez nem azt jelenti, hogy az Éjszakai hajsza egy hű de szuper akciófilm lenne, amiért rögtön el kell rohanni a moziba, de legalább nem bosszant fel. Teljesíti azokat az elvárásokat, amelyeket egy B kategóriás, lövöldözős, keménykedős filmmel szemben támaszt az ember. 
Vágólapra másolva!

Ennyit számít, ha a dilettáns Olivier Megaton (Elrabolva 2 és 3) helyett egy olyan rendező irányít, aki ért a műfajhoz. Az is segített, hogy Neeson ellenfelének megszerezték a szintén nehézsúlyú öreg harcos benyomását keltő, tekintélyt sugárzó Ed Harrist. És persze az is hozzáadott az élményhez, hogy New York csatakos, neonfényes éjszakai utcaképeit, izzadtságszagú csehóit és dülöngélő metrószerelvényeit is mind bevetették a hangulatkeltés érdekében.

Liam Neeson mostanság vagy menekül a rosszakarói elől vagy üldöz pár barátságtalan képű bűnözőt. Az Éjszakai hajsza (Run All Night) az első olyan filmje, amely már a címében is erre a tevékenységére utal. A hajsza azonban nem indul be rögtön, helyette Neeson előadja a lecsúszott, családjától elhidegült, bűntudatát alkoholba fojtó gengsztert. Az ír színész egyik akcióhős-alteregója sem volt ennyire mélyen, utoljára Bruce Willis hagyta el magát ennyire a Die Hard 3-ban, de neki legalább a szarkasztikus humora megmaradt, Jimmy Conlon kiszólásai már inkább csak erőlködések.

Akcióhősként még sosem volt ennyire mélyen - Liam Neeson és Joel Kinnaman az Éjszakai hajszában Forrás: InterCom

Odáig süllyed, hogy Tapló télapót játszik az ír maffiafőnök otthonában. Conlon hiába csinál felfordulást részegségében, Shawn Maguire (Ed Harris) gyerekkori barátja, együtt járták meg Vietnámot, és a gengsztervezér most sem rúgja ki otthonából. Gyűrött a képük, tengernyi bűnt követtek el, és a fiatalkorukról nosztalgiáznak. Elszakíthatatlannak hitt barátságuk aztán egy pillanat alatt véget ér. Jimmy, hogy megvédje saját gyermekét (Joel Kinnaman), lelövi Shawn fiát. Egy csapásra mindenki őket üldözi, ír nehézfiúk, korrupt zsaruk és egy Tökéletes katoná-ból kölcsön vett bérgyilkos.

Az Éjszakai hajsza a régivágású akciófilmek és bűndrámák hagyományaihoz nyúl vissza hangulatában és karaktereiben egyaránt: Liam Neeson egyenesen az egyik legnagyobb mestert és műveit, Sidney Lumet New York-i zsarufilmjeit emlegette példaként egy interjúban. És bárcsak tényleg igaza lenne. De az Éjszakai hajszá-ban nincsenek körömrángásra ingerlő izgalmak vagy emlékezetes morális dilemmák, csupán a felszín hasonlít, ami viszont tagadhatatlanul tetszetős.

Tengernyi bűnt követtek el együtt - Ed Harris és Liam Neeson az Éjszakai hajszában Forrás: InterCom

Apa megmenti fiát, és a nagy rohanásban próbálja elkerülni, hogy a fia az apjához hasonuljon. A békülési kísérlet mellé megkapjuk a város egyetlen tisztességes rendőrét (Vincent D’Onofrio), továbbá kapunk két könyörtelen bunyót: először egy nyilvános vécében esnek neki Neesonnak, aztán egy lángoló lakótelepi lakásban történik ugyanez. Ha ehhez még hozzátesszük a hajnal első fényei által megvilágított összecsapást a vasúti szerelvények között, máris megvannak azok a fő epizódok, amelyek miatt kellemesen elszórakoztat a maga B-filmes módján az Éjszakai hajsza.

Azért Jaume Collet-Serra (Ismeretlen férfi, Non-stop) rendező is képes komoly, élményromboló hibákra, a lassítások nem illettek a film stílusához, a helyszínek közti béna váltások miatt pedig képzeletben a rendező ujjait tördeltem. Sima vágás helyett égbe emelkedik, aztán visszahull a kamera a város egyik másik pontjára. Felesleges bűvészkedés. A címben szereplő hajszát is illett volna komolyabban venni, rokonlátogatások és felesleges visszaemlékezések helyett a tempót kellett volna feszesebbre venni.

Kapunk két könyörtelen bunyót - Liam Neeson és Common az Éjszakai hajszában Forrás: InterCom

Tipikus, a műfaj számtalan kliséjét felvonultató B kategóriás akciófilm, amely sokat köszönhet Neeson karizmájának. El kell ismerni, a mostani, még aktív akciósztárok közül az ő szájából lóg ki a leghitelesebben a gyűrött cigaretta. Az Éjszakai hajsza némileg feledteti az Elrabolva 3 traumatikus élményét, és bónuszként két meglepetéssel szolgál: Neeson eldicsekszik a pénisze méretével, illetve csapzott ősemberként cameózik egy másik megöregedett, keménykötésű férfiszínész.