Vágólapra másolva!
Idén rengeteg híres filmről lehúznak egy újabb bőrt. Újraindul a Jurassic Park génmanipulált szuperdinóval, illetve a Terminator ráncos halálosztóval, befejeződik Jennifer Lawrence tiniforradalma, Mad Max bebizonyítja, hogy a világ az őrültekké, lesz új Bond-film, és pesze jön az új Star Wars. Mi ezeket a folytatásokat várjuk a legjobban, a cikk végén Ön is szavazhat. 
Vágólapra másolva!

10. Ted 2
Magyarországi bemutató: 2015. július 16.

A Ted végén ugyan szépen elvarrták a szálakat, házasság, boldogság, önálló élet, de mivel 2012 egyik legnagyobb anyagi sikeréről beszélünk, egy pillanatig sem volt kétséges, hogy a mocskos szájú, nőfaló plüssmackó visszatér majd a mozivászonra. A történetről még nem árultak el semmit, az viszont már tudható, hogy Mila Kunist Amanda Seyfried váltja, ő alakítja Mark Wahlberg karakterének új csaját. Feltűnik még Liam Neeson és Morgan Freeman, de a moziba úgyis azért fogunk elmenni, hogy láthassuk, ezúttal milyen szexista és egyéb bunkóságokat találtak ki Ted számára.

Ted 2 Forrás: UIP-Duna Film

- - -

9. Halálos iramban 7 (Furious 7)
Magyarországi bemutató: 2015. április 2.

Ide aztán felesleges a szöveg, hiszen a Halálos iramban-sorozat hosszú évek óta ugyanazt tálalja fel a rajongótábornak: gyönyörű nők, sportverdák, a paródia határáig túlpörgetett akciók, a szusszanásnyi szünetekben pedig a család összetartó erejének patetikus emlegetése. Most is ugyanez van, hiszen az előzetesben előadott országúti túszmentést csak egy Halálos iramban-filmben lehet komoly arccal előadni, bárhol máshol nevetésbe torkollna, annyira túlzó. Az ilyen lehetetlen, szuperheroikus pillanatokért pörögtek rá milliók a sorozatra.

- - -

8. Jurassic World
Magyarországi bemutató: 2015. június 11.

Ne kerteljünk, az első előzetes csalódás volt. A felfokozott várakozás után a steril látványvilágot és a B-filmbe illő szuperdinoszauruszos ötletet kellett megemészteni. Viszont azt az óriási hatást sem lehet feledni, amelyet az első rész gyakorolt rám gyerekként, szóval én ott leszek a moziban, reménykedve abban, hogy nem csupán ennyiről fog szólni a reboot, hanem lesznek még meglepetések bőven. Chris Pratt alakítja a raptorszelídítő vadőrt, Bryce Dallas Howard pedig a mutáns dinókat kikotyvasztó tudóst.

- - -

7. Terminator Genisys
Magyarországi bemutató: 2015. július 2.

Mióta is várunk egy jó Terminátor-filmre? Jobb, ha nem számolunk utána. A mostani egyszerre akarja kielégíteni a nosztalgiapártiak és az újdonságokra éhezők igényeit. Visszahozták Schwarzeneggert, ismét láthatjuk a második rész terminátortípusát, és már az első előzetesben ellőttek két emblematikus mondatot. Ezzel párhuzamosan azonban nem csupán újrakezdték, hanem új irányt adtak a történetnek. Sarah Connort (Emilia Clarke) már nem kell megmenteni, ő menti meg a múltba visszaküldött katonát. Hogy ez mire lesz elég? Az eddigiek alapján klasszikus ebből nem lesz, de bízunk egy kellemesen múltidézős, tökös, agyeldobós akciózásban.

- - -

6. Mission: Impossible 5
Magyarországi bemutató: 2015. december 25.

Erről a folytatásról lehet tudni a legkevesebbet, de mivel a remek negyedik résszel új erőre kapott a sorozat, és mivel átmentették onnan Ethan Hunt csapattársait, vagyis újra láthatjuk a mindig vicces Simon Pegget, és Jeremy Renner is visszatér, nagy a bizodalmunk benne. A több országot érintő forgatást rendszeresen kísérték olyan hírek, amelyek Tom Cruise hajmeresztő mutatványairól számoltak be. És pontosan ezt várjuk a filmtől: exkluzív helyszíneket (Bécs, Marokkó, Monaco és London elég jól hangzik) és szemkápráztatóan ötletes kémjátszmákat.

Rebecca Ferguson és Tom Cruise a Mission: Impossible 5 forgatásán Forrás: UIP-Duna Film

- - -

5. Az éhezők viadala: A kiválasztott – 2. rész (The Hunger Games: Mockingjay Part 2)
Magyarországi bemutató: 2015. november 19.

Ennek a filmnek aztán ki van kövezve az útja a világsikerhez. Mindenki kíváncsi Katniss Everdeen lázadásának végkimenetelére: azok is ott fognak tolongani a moziban, akik eseménytelennek és vontatottnak találtak a kettévágott befejezés első részét, és még azok is, akik hozzám hasonlóan kihagyták a harmadik részt, mert a lényeges dolgok úgyis csak most jönnek. Bombasztikus finálét akarok, kegyetlen forradalmat, katarzist, nagy áldozatokat és keserű eszmélést. Remélem, nem kérek túl sokat.

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 2. rész Forrás: Fórum Hungary

- - -

4. Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age of Ultron)
Magyarországi bemutató: 2015. május 7.

A képregényfilmeket kapásból temető emberek is remélhetőleg elismerik, hogy a Bosszúállók kiemelkedett az utóbbi évek műfaji terméséből, erőlködés nélkül volt kirobbanóan szellemes, és pusztítani is tudott. Sokaknak egy megvalósult álom volt. Ezt a mércét kell megütnie a folytatásnak, és az előzetes alapján erre nagy esély mutatkozik. A Bosszúállók felejthetetlen pillanatai közé tartozott, amikor a szuperhősök egymást cukkolták, itt ez úgy tűnik, komoly vetélkedésbe torkollik, hiszen Vasember a felbőszült Hulkkal hadakozik a város közepén. Csupa olyan kérdést vet fel az előzetes, amelyekre alig várom, hogy megtudjam a választ a moziban.

- - -

3. SPECTRE
Magyarországi bemutató: 2015. november 6.

Nagyon jó az előérzetem a 24. James Bond-film kapcsán. Először is ott van a cím, amelyből kiderül, hogy végre visszatér az angol szuperkrém életét megkeserítő, legendás nemzetközi terrorszervezet. A legvalószínűbb, hogy Christoph Waltz fogja alakítani a Spectre hagyományosan macskát simogató vezető géniuszát, bár ezt még hivatalosan nem erősítették meg. Aztán ott vannak a Bond-lányok: a jelek szerint Monica Belluccival és Léa Seydoux-val fog majd intim kapcsolatba kerülni Daniel Craig. Tökéletes választás mindkettő. És talán síelés is lesz, ami mindig nagyon látványos tud lenni egy Bond-filmben – legalábbis erre következtetünk abból, hogy az egyik forgatási helyszín az osztrák Alpok.

- - -

2. Star Wars: Az ébredő erő (Star Wars: Episode VII The Force Awakens)
Magyarországi bemutató: 2015. december 18.

Micsoda?! Nem az új Star Wars-film az első? Próbálok határt szabni a lelkesedésemnek, mivel legyen akármennyire tetszetős is az előzetes, gyakorlatban alig mutatott valamit. Tetszett benne, hogy szimpatikusan egyensúlyozott a régi és új dolgok között, remélhetőleg a kész film is ezt az elvet fogja követni. Nem félt elfelejtkezni a nagy öregekről, és inkább az új főszereplőket mutatta be, hiszen elsősorban az ő kalandjaikról fog szólni a trilógia, értük fogunk majd – remélhetőleg – izgulni. Ami a legörvendetesebb, hogy óvatosan bánnak a CGI-vel, és amit csak lehet, azt megépítik. Koszos, ütött-kopott galaxist akarok, kellően vagány hősökkel, és akkor minden jó lesz.

- - -

1. Mad Max – A harag útja (Mad Max: Fury Road)
Magyarországi bemutató: 2015. május 15.

A Mad Max-sorozat negyedik részéből eddig két előzetes jött ki, és mindkettő leszakította a fejünket. A hírek szerint a film szinte teljes egészét kiteszi a sivatagi autós hajsza, és ha végig az előzetesben látott nyaktörő tempót fogja tudni diktálni a Mad Max – A harag útja, akkor egy rendkívüli élményben lesz részünk, amelynek a lélegzetelállító kaszkadőrmutatványok, a barbár állatokká aljasult országúti harcosok villongásai és a mindent átitató, hisztérikus őrület lesznek a sarokkövei. Charlize Theron hihetetlenül menő rövid hajjal, de Tom Hardyt még ő sem tudja megközelíteni kúlságban. Max Rockatanskynek állítólag mindössze tizenhat mondata van a filmben!

+ + +

És ezek csak a leghíresebb folytatások voltak. Az éhezők viadala mellett újabb résszel gyarapodik két másik ifjúsági sci-fi sorozat is: jön A lázadó, illetve Az útvesztő második epizódja. Visszatérnek a vetkőzős srácok a Magic Mike XXL-ben, saját filmet kapnak Grú minyonjai, Gerard Butlernek ismét az amerikai elnököt kell védelmeznie, csak ezúttal Anglia fővárosában a London Has Fallen-ben, Liam Neeson pedig harmadszorra is fegyvert ragad a héten debütáló Elrabolva 3-ban. Magyar folytatás is lesz 2015-ben, márciusban jön az Argo 2.