Meghalt Zsombolyai János

Zsombolyai János arckép, portré KÉPKIVÁGÁS FOTÓ rendező művész Közéleti személyiség foglalkozása SZEMÉLY operatőr arckép, portré KÉPKIVÁGÁS FOTÓ rendező művész Közéleti személyiség foglalkozása SZEMÉLY operatőr Budapest, 2010. január 22.
Zsombolyai János
Budapest, 2010. január 22. Zsombolyai János rendező - operatőr. A 41. Filmszemle szervezőbizottsága nyilvánosságra hozta az idei filmszemle életmű-díjjal kitüntetett alkotóit. A díjazottak: Nagy Anna színész, Szoboszlay Péter animációs filmrendező, Révész Gitta fénymegadó, Zsombolyai János rendező - operatőr, Pásztor József gyártásvezető és Djoko Rosic szerb származású színész. A felvétel 2009. december 29-én készült. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Hetvenöt éves korában, hosszú betegség után vasárnap elhunyt Zsombolyai János, számos legendás magyar film operatőre, a kultikus A kenguru és a Magic - A Queen Budapesten című koncertfilm rendezője - közölte a család hétfőn az MTI-vel. 
Vágólapra másolva!

A Színház- és Filmművészeti Főiskolára első próbálkozásra felvették nekifutásra bejutott, Illés György tanítványaként 1961-ben diplomázott az operatőr szakon. A magyar televízióba került, ahol Bednai Nándor, Makk Károly és Mihályfi Imre rendezők oldalán dolgozva kezdte el kialakítani sajátos operatőri stílusát.

Rövid- és dokumentumfilmeket rendezett, az 1962-ben Kenyeres Gáborral közösen forgatott, életképekből álló filmje, Az utcán nagy feltűnést keltett, egy évvel később az általa fényképezett Utak különdíjat kapott Cannes-ban. A filmgyárba Herskó János rendező hívta a Szevasz, Vera című alkotás operatőrének.

Zsombolyai János Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Egyéni látásmódjára, fantáziadús ötleteire, hangulat- és atmoszféra teremtő képességére hamar felfigyeltek, így együtt dolgozhatott a kor szinte minden jelentős rendezőjével; Bacsó Péterrel, Gábor Pállal, Gaál Istvánnal, Kézdi-Kovács Zsolttal, Rényi Tamással, Sándor Pállal, Simó Sándorral és Szörény Rezsővel. Az eltérő rendezői stílusokhoz, elképzelésekhez mindig megtalálta a megfelelő operatőri technikákat.

Jelentősebb filmjei operatőrként: Nyár a hegyen, Bohóc a falon, Fejlövés, Tiltott terület, Szeressétek Odor Emíliát, A tanú, A gyilkos a házban van, Kitörés, N. N. a halál angyala, Jelenidő, A legszebb férfikor, Lányarcok tükörben, Makra, Harmadik nekifutás, Pókháló, Szikrázó lányok, Zongora a levegőben, K. O., Riasztólövés, BUÉK.

Első önálló rendezői munkája A kenguru volt 1975-ben, a nagysikerű filmnek operatőre is volt és a forgatókönyvet is ő írta. A fiatal teherautósofőr (Gálffi László) történetét elmesélő film a közönség és a szakma elismerését is kivívta, a korszak egyik legnézettebb filmje lett.

Zsombolyai rendezte a Kihajolni veszélyes, a Vámmentes házasság, A halálraítélt című játékfilmeket, a Magic - A Queen Budapesten című koncertfilmet, a Kovács Éva story, a Székelykapu és a Pisztácia című tévéfilmeket.

Munkássága elismeréseként 1967-ben és 1972-ben Balázs Béla-díjat kapott, a Filmszemle díjat 1968-ban és 1990-ben, a filmkritikusok díját 1968-ban és 1969-ben nyerte el. A montreali fesztivál nagydíját 1978-ban kapta meg, 1983-ban lett érdemes művész, a 2010-es Magyar Filmszemlén Életmű-díjat vehetett át.

1965-től tanársegédként, 1974-től adjunktusként tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1980-tól egyetemi docensként, 1997-től egyetemi tanárként folytatta az oktatást. 1992-től film- és tv-producer szakvezető, 1994-től a film főtanszak vezetője volt. Évtizedekig nevelte az utánpótlást, 2004-ben a főtanszak-vezetői székből ment nyugdíjba.